Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Díky novému výzkumu mohou mít Li-Ion baterie až o 30 % vyšší kapacitu

12.4.2008, Milan Šurkala, aktualita
Díky novému výzkumu mohou mít Li-Ion baterie až o 30 % vyšší kapacitu
Li-Ion baterie jsou dnes široce používané typy baterií, nicméně stále trpí mnoha vadami jako je poměrně vysoké riziko přehřátí či dokonce vznícení a také postupně se snižující kapacita. Výzkum v laboratořích Argonne National Labs dokázal...
Li-Ion baterie jsou dnes široce používané typy baterií, nicméně stále trpí mnoha vadami jako je poměrně vysoké riziko přehřátí či dokonce vznícení a také postupně se snižující kapacita. Výzkum v laboratořích Argonne National Labs dokázal tyto nežádoucí vlastnosti omezit.



Pro prevenci proti přehřátí jsou nyní místo elektrod z oxidů kobaltu využity oxidy manganu, což je podstatně stabilnější materiál. Ke zvýšení kapacity pak našly své využití nové kompozitní materiály skládající se neaktivních části spolu s elektrochemicky aktivními. I to rovněž zvyšuje stabilitu.

Technologie je licencována japonské společnosti Toda Kogyo, která chce touto technologií vyrobit 30 milionů baterií. Nová baterie má vydržet 1500 cyklů nabití, což je zhruba dvojnásobná hodnota než je u dnešních Li-Ion akumulátorů běžné. Kapacita se zvýší přibližně o 20 % až 30 %. Protože vývoj akumulátorů pro notebooky je již u konce, výzkumníci se snaží technologii aplikovat do baterií do hybridních automobilů.

Zdroj: www.engadget.com, www.extremetech.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.