Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Diskutabilní AI asistent Rabbit R1 používá pouhých 5 % uživatelů, kteří si ho koupili

Dnes, Milan Šurkala, aktualita
Diskutabilní AI asistent Rabbit R1 používá pouhých 5 % uživatelů, kteří si ho koupili
Zařízení Rabbit R1 mělo přinést jednoduché ovládání aplikací s výpomocí systémů umělé inteligence. Výrazně nedodělaná koncepce a spousta problémů ale způsobily, že ho ze zákazníků skoro nikdo nepoužívá.
Dnes je docela běžné, že se do prodeje dostávají produkty už v době, kdy jsou teprve ve vývoji. To se týká i několika tragických pokusů o AI asistenční zařízení. Humane AI Pin je mnohými označován za jedno z nejhorších zařízení, která kdy spatřila světlo světa, a Rabbit R1, představený v lednu letošního roku, na tom není o mnoho lépe. Myšlenkou bylo, že s pomocí AI může člověk jen zadáváním příkazů ovládat různé mobilní aplikace. Jenže se ne až tak překvapivě ukázalo, že je to v zásadě k ničemu.
 
V podstatě jde o jednu mobilní aplikaci pro Android, která ovládá jiné aplikace, na které musí být natrénována. To přináší hned několik problémů. Jednak lze ovládat jen natrénované aplikace, takže je jasné, že seznam toho, co je podporováno, je trestuhodně krátký. Navíc s rizikem každé aktualizace ovládané aplikace hrozí, že Rabbit na ní přestane fungovat. Ovládání a nastavení jsou komplikovaná, AI není zrovna spolehlivá a často špatně odpovídá a moc dobře nefunguje, vše je hodně pomalé, výdrž na baterii je tragédií. Navíc uživatel stejně musí nosit svůj telefon při sobě, takže ještě přináší "problém druhého zařízení", který zabil kompakty. Aby toho nebylo málo, zjistilo se také, že jde o "slušnou" bezpečnostní pohromu.
 
Není divu, že všechny tyto problémy způsobily, že ze zákazníků, kteří si asistenta za 199 USD zakoupili, ho dnes už skoro nikdo nepoužívá. Jesse Lyu, zakladatel Rabbitu, nedávno prozradil, že ho dnes po 16 aktualizacích používá zhruba 5.000 lidí. Vzhledem k tomu, že si zakoupilo zhruba 100 tisíc zájemců, pohybuje se tento počet pravděpodobně kolem pouhých 5 %. A to není mnoho. Vzhledem k problémům a vlastnostem asistenta je možná překvapivé, že je to až tolik. Svůj produkt obhajoval a řekl, že startupy potřebují dodávat produkty dříve, byť nekompletní, pokud mají uspět.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.