Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dle Microsoftu Pocket PC nejsou Win CE

18.4.2003, Petr Hájek, článek
Dle Microsoftu Pocket PC nejsou Win CE
Ptáte se, kdy Windows CE nejsou Windows CE? Odpověď je snadná - když jsou součástí Pocket PC, zdá se. Nedávno se společnost Microsoft rozhodla, že koncesionářům WinCE povolí nejen přístup ke zdrojovému kódu, ale také jim umožní modifikovat tento kód dle libosti a výsledek komerčně použít. Tedy až na jednu výjimku...
Dle tohoto tvrzení průměrně inteligentního jedince napadne: "Aha, takže výrobci a návrháři používající na WinCE založené Pocket PC budou moci lépe ušít na míru systémový software dle zaměření PDA (třeba čtečky čárových kódů pod Pocket PC nepotřebují Media Player)."

"Ne tak docela," říká ale Microsoft, "Pocket PC je separátní vrstva kódu (layer) na vrcholu Windows CE jádra... Pocket PC jsou sice založeny na WinCE, ale je třeba to chápat jako dvě odlišné věci."

Tak, teď víme, že v Pocket PC je "více" z Pocket PC, než WinCE, ale jestliže Pocket PC obsahují WinCE, tak proč držitelé licencí nemohou modifikovat tuto WinCE část, když výrobci, kteří si licencují pouze WinCE, mohou? Kód Pocket PC by měl zůstat uzavřený, zatímco podřízený kód otevřený.

Microsoft si samozřejmě může svůj software nabízet pod jakými podmínkami chce, ale toto rozhodnutí je trošku nefér vůči dosavadním Pocket PC partnerům. Vypadá to, že Microsoft nepovolí nikomu dalšímu vrtat se v něčem, v čem nechce, aby se někdo vrtal a co nese obchodní značku Microsoftu, nezáleží přitom na tom, jak dobře by si to kdo mohl upravit (vezměte si, co udělalo z Palm OS Sony) - zkrátka, pěkně jeden OS.

Pokud zůstane tento systém zachován, začnou patrně sami výrobci časem dávat přednost PDA s WinCE, kde si budou moci dělat co uznají za vhodné.