Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dlouhodobý Dark Energy Survey zkoumal temnou hmotu, jak dopadl?

8.8.2017, Jan Vítek, aktualita
Dlouhodobý Dark Energy Survey zkoumal temnou hmotu, jak dopadl?
Deset let plánování a pak pět let zkoumání zabral projekt Dark Energy Survey, který měl potvrdit či vyvrátit dosavadní kosmologické modely. Nyní tu už máme výsledky, takže jak to celé dopadlo? 
Už před desítkami let astronomové pozorováním okolního vesmíru zjistili, že ten se stále rozpíná a nejen to, jeho rozpínání se namísto zpomalování zrychluje. To přirozeně vyvolalo otázky, jak je to možné a co to způsobuje. Vysvětlení přinesla teorie o temné hmotě a temné energii, která má jako pavučina protínat celý vesmír a Dark Energy Survey (DES) měl zjistit, zda tomu skutečně tak může být. Dá se říci, že vědecké modely včetně Standardního kosmologického modelu dle závěrů studie stále drží. 
 
 
Aby mohla studie přinést nějaké závěry, astronomové museli najít způsob, jak sledovat obrovské množství galaxií ve všemožných stádiích jejich vývoje či stáří vesmíru. To představuje i sledování velice vzdálených objektů, takže není divu, že pouhé plánování projektu DES trvalo celou dekádu. 
 
Využit byl 4metrový Blanco Telescope v chilské Cerro Tololo Inter-American Observatory, který byl napojen na fotoaparát s celkovým rozlišením čipu 570 megapixelů. Díky tomuto vybavení mohli astronomové navázat na průzkum evropské ESA, která využila Planckův teleskop pro sledování reziduálního mikrovlnného záření z velkého třesku. DES jde však mnohem dále. 
 

mapa rozmístění temné hmoty se stupnicí (červená = více temné hmoty)
 
Sledováno bylo světlo z celkem 26 milionů galaxií, aby se zjistilo, jak moc se vesmír změnil v průběhu 7 miliard let a ve velkém se využíval efekt gravitační čočky. 
 
 
Díky novým datům byly dány dohromady i 3D modely, z nichž jeden ukazuje i přiložené video, kde vypadá pavučina temné hmoty jako vystřižená z nové verze hry Prey. Především se ale tímto mohla ověřit teorie ve Standardním kosmologickém modelu, a to Lambda-CDM, kde CDM znamená Cold Dark Matter (chladná temná hmota) a Lambda je kosmologická konstanta popisující akcelerované rozpínámívesmíru. 
 
Dosavadní výsledky DCS přitom vcelku odpovídají teoretickým modelům, a to s výchylkou do pěti procent, což tyto modely rozhodně nevyvrací, spíše naopak. Nicméně projekt DCS zdaleka není u konce a dále sbírá data, aby mohl ověřovat kosmologické modely, což umožní si ověřit jejich přesnost a především ukázat to, jak se bude vesmír do budoucna vyvíjet.