Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dnes byla přijata specifikace HyperTransport 3.0

24.4.2006, Milan Šurkala, aktualita
Dnes byla přijata specifikace HyperTransport 3.0
HyperTransport Consortium dnes představilo novou specifikaci HyperTransport 3.0. Tato technologie vzájemného propojení čipů je nyní již ve třetí verzi a přináší samozřejmě mnoho novinek navíc. Zůstává ale zpětná kompatibilita s HyperTransport...
HyperTransport Consortium dnes představilo novou specifikaci HyperTransport 3.0. Tato technologie vzájemného propojení čipů je nyní již ve třetí verzi a přináší samozřejmě mnoho novinek navíc. Zůstává ale zpětná kompatibilita s HyperTransport 1.0 a 2.0.



HyperTransport je asi nejznámější z procesorů AMD K8 a základních desek umožňující osadit tyto procesory. HT se zde využívá na spojení procesoru a chipsetu (northbridge). Oproti HT 2.0, které běželo maximálně na 1,4GHz (propustnost 22,4GB/s) se zvýšil maximální možný takt na 2,6GHz, což zaručuje maximálně 41,6GB/s.

Novinkou je AC mód doplňující stávající DC mód, který umožní spojovat zařízení až na vzdálenost jednoho metru při maximální frekvenci. Rovněž je zaveden hot-plugging, zařízení je možno zapojit přímo za provozu.

Dále je zde tzv. "un-ganging mode", kdy je možno HT linky v konfiguraci 1×16 virtuálně rozdělit na 2×8. Zvýší se tak škálovatelnost při zapojení vícejádrových procesorů a při SMP (symmetric multiprocessing). Potěší rovněž nové power-management schopnosti šetřící elektrickou energii.

HyperTransport je nyní využíván nejen u již zmiňovaných procesorů AMD, ale rovněž je využit v superpočítačích Cray XT3 a XD1, kde spojuje paměť počítačů přímo s vysokorychlostní sítí. Od příštího roku budou HT3.0 zavedeno u nových procesorů AMD (pravděpodobně architektura K8L). Rovněž byl zaveden HTX konektor umožňující spojovat periferní subsystémy.

Zdroj: www.hypertransport.org
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.