Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Do Pocket PC jen přes otisky prstů?

21.12.2001, Jakub Marek, článek
Do Pocket PC jen přes otisky prstů?
Otisků prstů se k jednoznačné identifikaci používá s úspěchem už nějakou dobu. Nápad využít otisku prstu k verifikaci oprávnění přístupu do operačního systému není nový, na trhu se můžeme setkat s různými snímači otisků, připojitelnými k počítači. Společnost Identix se však rozhodla zabezpečit také PDA s operačním systémem PocketPC.
Identix Incorporated, vedoucí společnost v oboru zabezpečení a identifikace pomocí otisků prstů, oznámila spuštění testování programového vybavení BioLogon, umožňujícího zabezpečit operační systém Pocket PC pomocí jednoznačného otisku prstu. BioLogon dovoluje uzamčít a posléze odemčít zařízení na základě ověření totožnosti pomocí otisku prstu. Programové vybavení BioLogon je kompatibilní s klientským software itrust společnosti Identix, což umožňuje zařízení PDA bezpečný přístup do sítí přes soubor zabezpečovacích aplikací itrust.

Dvě americké společnosti se rozhodly v rámci testování BioLogon pro Pocket PC s použitím PCMCIA karet BioTouch zabezpečit zařízení PDA a jejich přístup k sítím pomocí otisků prstů.

V budoucnu by mohlo být zabezpečení společnosti Identix využito k ochraně dat v PDA vládních představitelů ve Spojených Státech a Latinské Americe. Zabezpečení pomocí otisků prstů je zajímavé také pro společnosti a firmy, pracující s daty se soukromým charakterem. Vzhledem k velkému množství citlivých dat, obsažených v mnohých PDA, je důležité zajistit, aby k těmto datům měli přístup pouze oprávnění uživatelé, stejně jako je důležité zabezpečit přístup do podnikové sítě přes PDA. Implementací kvalitních zabezpečovacích prvků do PDA, mezi které ověření totožnosti pomocí otisků prstů zajisté patří, se otvírají nové možnosti jejich spolehlivému využití.