Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dočkáme se PDA se systémem Windows Vista? Aneb další úvaha o budoucnosti PDA

25.8.2005, Pavel Bureš, aktualita
Dočkáme se PDA se systémem Windows Vista? Aneb další úvaha o budoucnosti PDA
Podle slov Paula Otelliniho (CEO společnosti) pracuje Intel na vývoji procesoru, který by umožňoval používat operační systém Windows Vista (dříve znám jako Longhorn) i na kapesních počítačích. Otellini věří, že se Intelu podaří vyvinout...
Podle slov Paula Otelliniho (CEO společnosti) pracuje Intel na vývoji procesoru, který by umožňoval používat operační systém Windows Vista (dříve znám jako Longhorn) i na kapesních počítačích. Otellini věří, že se Intelu podaří vyvinout procesor s velmi nízkou spotřebou a dostatečným výkonem pro systém původně určený zejména pro PC.

Již nyní existuje prototyp zařízení, které by mělo Vistu používat. Rozměry přístroje jsou 15 x 10 cm, tedy o něco více než dnešní PDA. Zařízení by mohlo být na trhu již v roce 2011.

Výše uvedený postoj je jednou z možností, kam se v budoucnu ubírat. PDA by využívala stejný operační systém jako stolní počítače, zvětšily by se rozměry i hmotnost a rozlišení LCD displeje by se podobalo nejvíce dnešním Tablet PC. Dle vize Microsoftu by takový přístroj neměl stát více než 24 000 Kč (tedy cena dobře vybaveného notebooku) a měl by být vybaven bezdrátovým připojením k internetu.

Osobně si nemyslím, že se kapesní počítače tak jak je známe dnes vytratí. I v roce 2005 existuje velké množství uživatelů, kteří používají PDA k tomu, k čemu jsou tyto počítače určeny – k psaní poznámek, vedení agendy, přístupu k poště a webu, to vše v přístroji, jehož hmotnost je pár stovek gramů (ne více než 500), vejde se do kapsy a v závisloti na konkrétním modelu vydrží i 8-10 hodin. PDA nejsou odnoží notebooků či Tablet PC, jedná se o samostatnou skupinu zařízení se zástupem uživatelů, kterým současná koncepce vyhovuje. Tito lidé mohou vlastnit i notebook, ale rozlišují, kam vezmou které zařízení. Na delší přednášku si vezmete spíše notebook; na kratší vycházky, nákupy a všude tam, kam nechcete/nemůžete/není vhodné vláčet brašnu s notebookem a kde si budete dělat občasné poznámky a pošlete kolegovi informační e-mail, se hodí spíše kapesní počítač.

Chápu, že někteří ocení spíše menší Tablet PC s GSM modulem či zařízení typu Nokia 770, ale PDA je díky vlastnostem vyjmenovaným výše stále (alespoň z mého pohledu) zajímavějším zařízením.

A nebo ne? Vidíte situaci jinak? Podělte se s námi v diskusi!