Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
10.2.2003, Zdeněk Kabát, článek
Jak jistě víte, od letošního roku by mělo mít podle nového zákona veškeré spotřební zboží záruku dva roky. To samozřejmě platí i pro výpočetní techniku. Zjistili jsme u vybraných prodejců (např. ProCA, Levi, Monima, Czech Computer…), zda-li tuto záruku dodržují a zaměřili jsme se hlavně na procesory, paměti a pevné disky.
Jirka K. | 11.2.20037:54

Nezapomínejte, že se nejedná jen o výpočetní techniku kde většinou pokud chce člověk něco kvalitnějšího tak si trochu připlatí. Ale zářný příklad jsou i když to sem nepatří boty ať si člověk koupí boty za 800,- nebo za 2500,- tak stejně dýl jak rok nevydrží. Logicky se sem tahají boty z Brazílie a jiných podobných a troufal bych si říct, že se jedná většinou o druhou jakost. Proto třeba u Bati pokud vznikne defekt vám je do 1/2 roku bez řečí vymění nebo vrátí peníze (jsou si toho vědomi). A to nemluvím o drobnějších prodejcích kde se s vámi hádají do krve pokud z boty očividně vyleze hřebík z kramfleku tak zdržují a protahují reklamaci co to de. Takže i toto možná bude vyřešeno. Na druhou stranu se taky člověk nesmí divit neb lidé záruku dost často zneužívají. V servisu Nokie jsem byl svědkem jak se mladý párek poměrně slušně situovaných a vypadající lidí snažil technikovi namluvit, že jim vytekl displej u mobilu sám od sebe (předtím ve frontě jsem z hovoru vyrozuměl i když je to neslušné poslouchat cizí hovor, že to zkusí ukecat při nejhorším to stejně zaplatí) ono je to taky o morálce jak obchodníků tak kupujících v některých případech se evidentně snaží oblafnout jeden druhého pokud by toto odpadlo myslím, že se tím všechno daleko zjednoduší a spokojeni budou všichni.

Odpovědět0  0
KO | 10.2.200319:14

Pokud autor vi,kdy vstoupil zakon v platnost, tak by stalo taky za to, aby si jej precetl. Pokud by takto udelal, nemohl by napsat nikdy takovy to clanek. V zakonu se jasne rika, za behem tohoto roku tj. 2003 je mozne nabuzet jak stare zarucni lhuty tak i ty nove 2 lete. ZAkaznik musi byt na starou lhutu upozornen a lze ji pouzit jet u zbozi vyrobeneho v roce 2002 a drive!!!!!

Odpovědět0  0
Jezevec | 11.2.200314:13

Jenze to plati pro zbozi opravene - ne vymene ! Pokud pujdete reklamovat TV a oni reknou ze to neni opravitelne a daji Vam novou dva dny pred vyprsenim zaruky, asi by jste se taky divil, kdyby Vam po trech dnech odesla a rekli by Vam, ze uz neni v zaruce co ? Dostal jste NOVE zbozi => i novou zaruku.

Odpovědět0  0
mira | 11.2.200318:16

Co vam provedl pan Safranek (Damello), ze jste jako u jedineho prodejce neuvedli odkaz???

Odpovědět0  0
Petr | 12.2.200311:47

Za dobu 3 let záruky na hardisk mi už odešlo 5 (!!!) hardisků, žádný z nich jsem nerozbil úmyslně, zřejmě byl pokažený motherboard a probíjel že sebou vzal HDD ale MB nepoškodil, nevím. To znamená že když praštím hardiskem 1 den před koncem záruky a one se pokazí tak dostanu další na 3 roky ??? vždyť by to dělali všichni protože za 3 roky se už původní kapacity nevyrábí a dostali by větší.

Odpovědět0  0
andre_z | 12.2.200320:01

Jo jo mate pravdu ja v takovem jednom HyperMarketu pracuji A lidi jsou fakt blbý jak píšete chteji za co nejmin penez co nejvice veci a pak se divi ze neco porad reklamuji.............

Odpovědět0  0
Petr | 10.2.200315:51

Tak takovyhle clanek je opravdu vesele cist. :o) Nevim proc autor uvadi ze distributori nedodrzuji zakon, kdyz se na ne nevztahuje. Ale myslim ze ostatni uz reagovali dostatecne. Jen me zajima jak to bude treba s tou mysi za 100 (200) korun, protoze pokud ji zakaznikovi vymeni za novou, bude na ni zase dva roky zaruka, nepletu se??? Tak to pujde porad dokola... :o) Super!

Odpovědět0  0
Santi | 10.2.200316:27

Záruka na reklamované zboží se prodlužuje pouze o dobu, kterou je zboží v reklamaci.Jinak zůstává stejná, jako je při nákupu reklamovaného zboží.

Odpovědět0  0
Honza | 10.2.200320:42

Jde o to, jak budete dokazovat, zda ho mate pro sebe jako koncoveho uzivatele. A pak je tam prechodne obdobi do konce letosniho roku, kdy orpavdu nemusi byt zaruka nutne 24 mesicu!!!

Odpovědět0  0
Jezevec | 10.2.200315:07

Je to taky o zakaznicich - kdyz si nekde muzu koupit CPU se zarukou 2 roky a jinde mi na ten stejny daji 6 mesicu, kam si ho asi pujdu koupit ? Jinak ten zakon je opravdu o nicem, povede pouze ke zdrazeni, protoze prodejci budou muset z neceho platit ty reklamace. Take srovnavate velko a malo prodejce - Monima prodava prevazde EU, kdezto 100Mega prodejcum. Takze na Monimu se ten zakon vztahuje, kdezto na 100Mega ne. A pokud prodava nekdo EU i prodejcum, tak by svym obchodni partnerum tezko vysvetloval, proc ma kratsi zaruku.

PS: co me stve daleko vic, je u nas bezna praxe, ze vyrobce da na neco zaruku treba 5let - inzeruje na webu, ale nasi obchodnici si ji zkrati na tu minimalni.

Odpovědět0  0
mISHA | 10.2.200311:58

ehm takovej dotazek, proc je v odkazech file:// ? nemelo by tam byt spis http:// ?

Odpovědět0  0
Štěpán Mrázek | 10.2.200312:41

Díky za informaci, pravděpodobně došlo k chybě při importu do redakčního systému. Již je to opravené.

Odpovědět0  0
Vladin | 10.2.200315:01

A v jake pozici jsem ja, ktery si nakoupi zbozi napr. v LEVI a ponecha si ho jako koncovy uzivatel? V tom okamihu na mne plati zakon o ochrane "koncoveho" spotrebitele!!! Pokud se mylim, prosim vyvratit. Dekuji

Odpovědět0  0
mISHA | 10.2.200311:58

ehm takovej dotazek, proc je v odkazech file:// ? nemelo by tam byt spis http:// ?

Odpovědět0  0
Distributor | 10.2.200310:44

Presne tak. Souhlasim s XYZ. Uz ten nazev "Dodrzuji distributori dvouletou zaruku" je matouci. Pokud si nejaky nestastnik ve snaze usetrit par korun vyridi ziv. list a pak se bude nekde v Makru nebo 100Meze dozadovat dvoulete zaruky, asi nepochodi. Je potreba rozlisit, co podleha obcanskemu zakoniku a co se ridi smluvnim vztahem mezi dvema prav. subjekty

Odpovědět0  0
Libor Chocholaty | 10.2.200311:13

> Měl jsem na mysli že zákon je tu proto, aby se z trhu
> vytlačilo nekvalitní zboží.Dojde však pouze k tomu, že to
> nevkvalitní zboží se jen zdraží.

No prave, nekvalitni zbozi zdrazi, a proto se bude mene vyplacet jeho prodej. Proto se ho proda min. Takze smysl zakona bude naplnen. :-)

Jak proste mily Watsone.

Odpovědět0  0
Santi | 10.2.200311:30

Tak tomuhle bych oponoval.Znám spoustu kvalitních výrobců, kteří stejně neposkytují 2-letou záruku.Jejich zboží se taktéž zdraží, takže lidi stejně budou kupovat ty "levnější" výrobky.
Psychologie většiny lidí...co nejvíc za co nejmíň.Na tom jsou v podstatě založené markety :o(

Odpovědět0  0
XYZ | 10.2.200310:33

Článek naprosto mimo mísu !!! Dvouletá záruka platí pouze pro koncové uživatele. Firmy, jako LEVI, ProCA a další jmenované jako distributoři koncovým zákazníkům neprodávají. Prodávají pouze svým dealerům a vztah mezi nimi se řídí tak max. obchodním zákoníkem....Pokud se tito dovozci rozhodnou, že budou prodávat se šestiměsíční zárukou, nikdo jim v tom nezabrání...Pointa je v tom, že se celá tíha dvouleté záruky přesune na koncové zákazníky, kteří si tuto záruku budou muset "připlatit" u svých prodejců....

Odpovědět0  0
chose | 10.2.200310:27

nejde třeba o pokus poskodit nekteré z uvedných distributorů ???
Morte, Morte !!
Ty, ty, ty.
tak tohle máš za 5.

Odpovědět0  0
Petr | 10.2.200310:24

Nez napisete podobny clanek prostudujte si prosim dany zakon. Placate nesmysly. Dvouleta zaruka je vyzadovana jen u zbozi vyrobeneho v roce 2003.

Odpovědět0  0
Santi | 10.2.20039:59

Tento zákon je naprosto k ničemu.Dokážu si představit k čemu to povede.
Výrobcům PC komponent bude jedno jestli se v ČR prodává s 2 letou zárukou nebo ne.Tudíž veškeré reklamace bude muset prodejce pokrýt z vlastní kapsy.Což znamená velké zdražení.Budou tady takový chytráci, kteří budou nadále prodávat za stejné ceny a tvrdit, že na zboží je 2-letá záruka.Kdepak je ale budeme za 2 roky hledat že?
Opět na tomto zákoně budou biti, jak obchodnící tak i koncoví zákazníci.
A vůbec mi není jasno, jak třeba poskytovat 2 roky záruku na myš za 100Kč.Když 2 roky je většinou její životnost.Bude to vypadat tak že tu myš si prostě koupíme za 200 Kč.
Měl jsem na mysli že zákon je tu proto, aby se z trhu vytlačilo nekvalitní zboží.Dojde však pouze k tomu, že to nevkvalitní zboží se jen zdraží.
Vivat tomu kdo tuhel blbost vymyslel.

Odpovědět0  0
JOY | 10.2.20038:53

Docela me udivuje, jak je mozne, ze na techto strankach se objevil tento clanek. Ten kdo ho napsal by se mel dost stydet, to proto ze se muze prodavat stale jeste zbozi s puvodni zarucni lhutou. Jak je to mozne ?? Odpoved je jednoducha. Na zbozi vyrobene v roce 2002 se vztahuje stale jeste stary zakon, ktery umoznuje i 6 mesicu zarucni dobu.

Odpovědět0  0
Dancer | 10.2.20039:18

Nehledě na to že u zboží, které bylo vyrobeno v minulém roce a vztahuje se na něj záruka kratší než 2 roky, musí být označeno jako zboží z kratší zárukou. Pokud není, je to pouze chyba prodejce a na zboží je pohlíženo jako na zboží s dvouletou zárukou...

Odpovědět0  0
Štěpán Mrázek | 10.2.20039:26

K onomu zákonu asi takto:

"Zákon č. 136/2002Sb. přináší zásadní změnu ve vztazích obchodník-zákazník a to především prodloužení záruční doby spotřebního zboží na 24 měsíců. Rozšiřuje tak podstatně práva nakupujících. Dosavadní právní úprava zaručovala pouze šestiměsíční záruční dobu. Dvouletá záruka se však nevztahuje na jiné druhy zboží. Například na potraviny (záruční doba 8 dní), zvířata (6 týdnů) a krmivo (3 týdny). Další výjimky stanovuje zákon. Záruka se také nevztahuje na opotřebení věci způsobené jejím obvyklým užíváním. U věcí prodávaných za nižší cenu se záruka nevztahuje na vady, pro které byla nižší cena sjednána. Zde zůstává v platnosti dosavadní formulace zákona.

Stávající termín "jakost a množství" zboží se mění na "rozpor s kupní smlouvou" a zvyšuje tak odpovědnost prodávajícího za zboží jím prodávané. Zjistí-li tedy kupující rozpor s kupní smlouvou při prodeji, nebo do šesti měsíců od prodeje, má automaticky nárok na opravu nebo výměnu zboží.

Přechodným ustanovením platícím do konce roku 2003 je možnost prodávajícího nabízet zboží vyrobené do konce roku 2002 s zárukou šestiměsíční. Kupující však musí být na tento fakt upozorněn a tato skutečnost musí být výslovně uvedena v záručním listě k výrobku nebo na kupním dokladu. Novela také zavádí povinnost prodávajícího na požádání zákazníka vystavit záruční list.

Nově dostává zákazník při reklamaci zboží na výběr, zda chce vadné zboží opravit nebo vyměnit. Doposud zákon dával přednost opravě věci. U neodstranitelných vad zůstává v platnosti stávající úprava.

Zákon řeší nově i dosud chybějící ustanovení, že vada, která vznikla neodborným uvedením věci do provozu (zejména neodbornou montáží) ať již prodávajícím nebo na jeho odpovědnost, bude považována za vadu věci. Analogický postup platí i v případě, že uvedení do provozu bylo realizováno zákazníkem, ale podle chybného návodu k věci.

Při prodeji věcí použitých platí také záruční doba 24 měsíců. Prodávající ji však může po dohodě s kupujícím snížit a to až na 12 měsíců. Tato doba musí být uvedena v dokladu o prodeji. Jakákoliv ujednání mezi prodávajícím a kupujícím, uzavřená před uplatněním práva z odpovědnosti za vadu prodané věci, pokud by v jejich důsledku toto právo zaniklo nebo bylo omezeno, jsou neplatná.

Všechny definované záruční doby jsou pouze minimální, takže nic nebrání obchodníkům a výrobcům poskytovat záruky vyšší než zákonné."



Jinak se rozhodně nechci přít o zákon jako takový či jeho výklad. Nejsem právník a stejně tak i nikdo z mých kolegů. Cílem tohoto článku bylo srovnat jaké záruky nabízí jednotlivý prodejci HW. Kupujícího nezajímá zda prodejce využil možnosti přechodného ustanovení a prodává se zárukou 6 měsíců. Cílem článku bylo poukázat na to co prodejci nabízejí...

Štěpán Mrázek
Svět hardware


Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.