Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DOOM i DOOM 2 dostaly podporu 60 snímků za sekundu i další vylepšení

13.1.2020, Jan Vítek, aktualita
DOOM i DOOM 2 dostaly podporu 60 snímků za sekundu i další vylepšení
Aby bylo jasno, nemluvíme zde o novodobých verzích DOOMu, ostatně nový díl Eternal s peklem na Zemi ještě ani nevyšel. Jde o staré hry pro DOS z doby, kdy jsme se na procesorech 386 snažili alespoň o náznak plynulosti. 
Nyní už má pro hraní DOOMu více než dostatečný výkon kdejaká "kalkulačka" a nějakým způsobem to zvládne dokonce i stařičký kompaktní fotoaparát, který je sám jen o pět let mladší než původní díl z roku 1993. Pozoruhodné na tom všem je spíše to, jak je DOOM či DOOM II stále aktuální a jak jsou tyto hry využívány i v nových projektech. Vzpomenout můžeme třeba na stereogramový DOOM nebo ASCII DOOM
 
 
Nyní tu máme vylepšení obou samotných her, které dostávají na všech platformách podporu vykreslování ve 60 snímcích za sekundu, takže se konečně budeme moci podívat na plynulý obraz, i když mnohdy dvoufázové animace 2D spritů tomu nemusí napovídat. Původní omezení bylo 35 FPS. 
 
Vedle toho tu máme i nastavení poměru stran, možnost rychlého ukládání pozice i jejího nahrávání a další novinky, které se týkají také Romerova SIGILu, čili rozšíření, které jeden z autorů DOOMu připravil při 25letém výročí. 
 
Při rychlém ukládání/nahrávání pozic zde neposlouží obvyklé klávesy F5 a F9, ale prostě jen pravé a levé tlačítko gamepadu (spoušť), ovšem při pozastavené hře. Dále budeme mít možnost si přímo a hned vybrat epizodu, mapu a příslušnou obtížnost, aniž bychom se k tomu museli dopracovat. Přidána byla také funkce opět pro gamepady a jejich Directional Pad, kterým můžeme rychle vybírat určité zbraně: brokovnice (nahoru), kulomet (doprava), raketomet (dolů), plazmová puška (doleva)
 
Celý popis novinek a změn naleznete zde na webu Bethesdy