Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doplňky k počítači pro pohodlnější práci

21.1.2011, Jiří Černý, článek
Doplňky k počítači pro pohodlnější práci
V tomto článku si představíme řadu zajímavých doplňků, které vám dokážou značně usnadnit práci na notebooku - ať už se zrovna nacházíte doma či venku. Hlavní důraz přitom bude kladen na ergonomii.
Co se klávesnice týče, doporučuji jednoznačně pořízení externí ergonomické klávesnice (nebo třeba multimediální, pokud nepíšete všemi deseti) přesně vyhovující vašim potřebám, a to i v tom případě, že jste jinak s klávesnicí přímo na notebooku spokojeni. Vaše ruce to při dlouhodobé práci v kanceláři/doma skutečně ocení - navíc je to prostě rychlejší a efektivnější. Této problematice jsem se však již věnoval.

Za dobrou vychytávku považuji praktickou numerickou klávesnici (zvanou rovněž „numerická kalkulačka“), umožňující nejen bleskové psaní čísel. Tu ocení především jedinci, kteří z různých důvodů musí tlačítka 1 až 0 často používat i mimo domov a standardní notebookové řešení jim tak z pochopitelných důvodů připadá krajně nepohodlná (brát s sebou úplně všude kompletní externí klávesnici bych také nechtěl). Numerická klávesnice se obvykle připojuje přes USB kabel, ale existují i Bluetooth verze. Její rozměry nejsou rozhodně velké (130 x 87 x 13 mm ), takže příliš mnoho místa v tašce nezabere.


numerická klávesnice

APPLE iPad Keyboard Dock v našem představuje atypického křížence klasické klávesnice s dokovací stanicí. Tento produkt mě zaujal natolik, že jsem se rozhodl ho zmínit (ačkoliv je určený jen pro iPady). Nabízí totiž i speciální funkce, díky kterým např. lehce propojíte iPad s PC za účelem synchronizace dat nebo nabíjení. Vlastní klávesy mají nízký zdvih, samozřejmostí jsou „hotkeys“ - rychlý přístup k vyhledávání, nastavení jasu či k vyvolání virtuální klávesnice na displeji.


APPLE iPad Keyboard Dock

Externí reproduktory jsou skvělým dárkem pro všechny hudební fanoušky. Ač to možná znít trochu divně, i ty se vyrábějí v různých „kapesní verzích“ – ukázkovým příkladem nechť je Logitech® Laptop Speaker Z305, kterýžto reproduktor lze připevnit jak k notebookům, tak k netbookům. Část USB kabelu navíc ukryjete do jeho zadní části a tím pádem vám nebude překážet.


Logitech® Laptop Speaker Z305

Do levnější cenové kategorie spadá třeba Repro Genius SP-i205 USB s výkonem 2W RMS. Výrobce inzeruje čistý zvuk až do 90 dB. Ještě jinou variantou jsou SWEEX SP132, které mě oslovily především svým nadmíru povedeným designem (jde už ale o reproduktory satelitní, chybí úchyty). Stejně dobře (co do vzhledu) je na tom sada SWEEX PurePhonic SP211 - ta se ale navíc prodává i včetně 5W subwooferu a není tedy zrovna mobilní.

Zmínit bych mohl ještě populání gadgetové USB lampičky, „nouzový“ zdroj osvětlení pro případ potřeby. V tomto směru vynikají některé notebooky (např. značky IBM) tím, že mají lampičku už vestavěnou - třeba do víka nad LCD panel. Pokud volíte USB lampu, zajímejte se především o spotřebu. Diody by měly být v ideálním případě co možná nejúspornější tak, aby nevybíjely baterii více než je zdrávo.


GEMBIRD NL-2

Z konkrétních modelů uvádím USB světla značky HAMA, MediaRange USB Lamp nebo GEMBIRD NL-2, USB. Stínítko obrazovky je pak vynikající, potřebujete-li okolní osvětlení naopak blokovat a dosáhnout tak lepšího kontrastu i zobrazení barev (určeno především pro potřeby profesionálních grafiků). A v horkých letních měsících doporučuji přidat i USB větráček, jakým je např. Arctic Breeze Mobile :-).