Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené grafické karty - podzim 2012

16.11.2012, Petr Štefek, návod
Doporučené grafické karty - podzim 2012
Uběhla již delší doba od našeho posledního přehledu, a tak je na čase zrevidovat zajímavé modely grafických karet, které jsou v současné nabídce světových výrobců. Mezi doporučenými kartami najdeme staré známé, ale také některé nově příchozí grafické karty.

Gigabyte GV-R777OC-1GD rev. 2.0


Aktivně chlazený Gigabyte Radeon HD 7770 si své místo v tomto přehledu zajistil především svou cenou. Standardní takty 1050 MHz pro jádro a 4 500 MHz (efektivně) pro paměti se dají velmi lehce zvýšit až o 10 %. Gigabyte je sice o 400 až 500 korun dražší než Radeon HD 6770, ale celkově se tento malý doplatek vyplatí.





Za cenu přibližně 2 700 Kč dostanete slušnou porci výkonu jádra Cape Verde s 640 stream procesory a dostatečnou kapacitu paměti. Jeho v podstatě jedinou nevýhodou je přítomnost jediného výstupu DVI, který je doprovázen jedním HDMI a dvojicí Display Portů. Pokud se ale rozhodnete přeci jen šetřit, tak se dívejte směrem Radeonů HD 6770, které mají sice starší jádro Juniper a nižší frekvenci, ale jako bonus mají vyšší počet stream procesorů (800).

 

Sapphire Radeon HD 7750 Ultimate 1GB DDR5


Nové karty nejsou nezajímavé a přes svůj nesporně zajímavý výkon excelují v této kategorii především perfektními provozními vlastnostmi, kam spadá především spotřeba karty a samozřejmě s tím spojené nízké operační teploty. Kdo přemýšlel, kdy se na trhu objeví zajímavé pasivně chlazené grafické s architekturou AMD Graphics Core Next, tak zde má odpověď v podobě pasivně chlazeného Radeonu HD 7750.



Tato karta je perfektní volbou pro toho, kdo si chce na obyčejný Radeon HD 7750 připlatit a získat relativně výkonnou herní kartu. Podle testů se teploty jádra daří držet okolo 55-60 stupňů i při velmi náročných hrách. Karta navíc nepotřebuje přídavné napájení a její příkon se typicky pohybuje okolo 130 W v zátěži. Je zde dokonce místo pro přetaktování a laborování s technologií Power Tune, která má občas tendence zasahovat do výkonu. Tato karta je mým osobním tipem do 3 000 Kč, byť je dražší než ostatní dvě zde zmiňované grafické karty.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.