Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené PC skříně - září 2011

26.9.2011, Jan Vítek, článek
Doporučené PC skříně - září 2011
Dnes odstartujeme pravidelný seriál, který se bude týkat aktuálních počítačových skříní, jež si zaslouží pozornost. Pokud se zrovna po nějaké poohlížíte, nebo jste jen zvědaví na dnešní nabídku, pusťte se do čtení.
Počítačové skříně potkal stejný osud jako mnoho dalších hardwarových komponent a periferií. Jejich nabídka se v posledních letech možná až nezdravě rozšířila o mnoho nových výrobců, či spíše jen značek, což k přehlednosti celého trhu nijak nepřispělo. Objevila se ale i řada firem, které přišly se zajímavou nabídkou skříní, jež se nesnažily zaujmout pouze vzhledem a cenou, ale také kvalitou, promyšleností návrhu a praktickou využitelností.

Jedním z takových výrobců je Fractal Design, jenž se jako málo zavedená firma ve světě skříní o to více snaží a je to znát. Její produkty jsou moderní, mají vyvážený poměr mezi cenou a kvalitou a ze zpráv, jako je tato, můžeme vidět, že firma myslí i na podporu svých zákazníků. To bohužel není pravidlem, ovšem nám nepřísluší hodnotit marketingové strategie. O to ať se postarají samotní zákazníci svým rozhodováním.

V tomto seriálu se tedy budeme zabývat především firmami, které mají co nabídnout, čímž rozhodně nemám na mysli portfolia skříní za pár stovek, jež se snaží vypadat moderně, ale ve skutečnosti jde o stále ty samé krabice s plechy o tloušťce papíru, na nichž se obměňují pouze plastová čela. To je však často bohužel problém i u renomovaných výrobců a rozhodně bych v tom neviděl nic špatného, kdyby ovšem takové obměny byly tvořeny citlivě, čili aby nešlo jen o bohapusté spojení dvou částí, které k sobě funkčně nesedí.

Cílem tohoto přehledu proto bude podávat informace o zajímavých počítačových skříních, a ne mapovat celý trh, jelikož to není možné a ani žádoucí. Poukazovat budeme na zaběhnuté matadory, ale i na nové produkty.


Novinky


Dnes jde o první díl seriálu, a tak si dovolím začít poněkud obecněji. V poslední době mezi výrobci skříní panuje jistý trend, který se týká klasických věží, čili skříní typu Tower. Tento trend se dá shrnout pomocí několika hesel:
  • barvený interiér (většinou černě)
  • spodní pozice zdroje
  • vrchní pozice pro ventilátory
  • otvory pro hadičky vodního chlazení
  • otvor v trayi pro přístup k chladiči CPU
  • další otvory v trayi pro vedení kabelů (slavný cablemanagement)
  • snaha o tlumení vibrací pevných disků
  • bezšroubkové uchycení disků/SSD/optických mechanik

Však se zkuste sami podívat na naše poslední aktuality a uvidíte, že je opravdu málo nových skříní typu Tower, které se z uvedeného schématu vymykají. Je tak jasné, že výrobci od sebe již zcela bezostyšně opisují, což třeba ve světě tabletů produkuje záminky pro nemilosrdné soudní spory, jejichž výsledkem jsou v tomto světle trochu trapné zákazy prodejů, což v těchto měsících odnáší především společnost Samsung. Ale nebudeme odbočovat.

Pro náš seriál by tak nebylo moc velkým přínosem, kdybychom neustále poukazovali na sice nové, ale stále stejné modely skříní. Z toho důvodu se v této kapitole pokusím zaměřit spíše na takové skříně, které přinášejí něco nového, neboť není mým záměrem vás uspat.




Lian Li PC-90

Jednou z takových skříní může být PC-90 od výrobce Lian Li, který je známý tím, že používá pro své skříně jako hlavní stavební materiál výhradně hliník. Zároveň jde o firmu, která v žádném případě nejde s hlavním proudem, což je třeba ve světě chladičů společnost Zalman.





Model PC-90 je zajímavý především umístěním pozic pro pevné disky, a to na levé straně ve vertikální poloze, kam se jich vejde až šest. Díky tomu se ušetří dost místa uvnitř skříně, takže nebude problém s instalací dlouhých karet, ale na druhou stranu se prostor celkově zúží.




BitFenix Outlaw

Pokud jste nezapomněli na formát BTX, který skončil stejně tak rychle, jako začal, připomene vám jej model BitFenix Outlaw. Ve své podstatě jde o klasický Middle-Tower se zdrojem nahoře, který byl postaven vzhůru nohama. Ve výsledku je tak dole nejen zdroj, což je dnes běžné, ale také je obrácena celá základní deska a k vnitřním komponentám bude uživatel přistupovat přes pravý panel.





Že černé zbarvení už není vůbec výjimečné a černý interiér nabízí i ty nejlevnější skříně, na to přišel už i Thermaltake. Ten se podobně jako ve své době Cooler Master se svým Cosmos Black Edition snaží nabídnout speciální verzi svého netradičního modulárního modelu Level 10 GT (jeho původní verzi jsme recenzovali). Jak jinak a lépe se odlišit od černých skříní, než s použitím bílé barvy. A tak vznikl Level 10 GT Snow Edition.




Thermaltake Level 10 GT Snow Edition
 
Do světa malých skříní vpustila čerstvý vítr opět společnost Lian Li, jež má v této oblasti své bohaté zkušenosti. Představila hned dva nové modely, z nichž PC-V353 je určený pro vytvoření domácího multimediálního počítače (HTPC) a PC-Q25 se zařazuje mezi skříně Mini Tower.




Lian Li PC-V353

Oba modely pochopitelně nabízí celohliníkový design a očekávat od nich můžeme také střízlivý vzhled a kvalitní zpracování. První z nich kromě základních desek Mini ITX podporuje i Micro ATX, zatímco druhý, čili PC-Q25, může hostit Mini ITX nebo Mini DTX, což je trochu protáhlejší obdoba typicky vybavená dvěma sloty pro rozšiřující karty a ne pouze jedním. Více fotografií ukáže původní zpráva na serveru TCM.




Lian Li PC-Q25

Pro zájemce o malý tower si svou novinku připravil i známý Antec v podobě SOLO II. Její vnitřní uspořádání je klasické, což je v dnešní době paradoxně neobvyklé. Napájecí zdroj je tedy nahoře a v duchu svých předešlých skříní, jako je třeba Mini P180, má i SOLO II plný přední panel s otvory pro nabírání vzduchu pouze v boku.




Antec SOLO II

Jak je tedy vidět, ne každá firma uvádí na trh pouze uniformní skříně dle poslední módy. Jsou to především zaběhnutí a renomovaní výrobci, kteří se nenechávají strhnout hlavním proudem a neztrácí svůj osobitý styl. Snad tomu bude i nadále, ale to ukáží až další týdny a měsíce.