Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené procesory - listopad 2011

23.11.2011, Petr Štefek, článek
Doporučené procesory - listopad 2011
Dnes se podíváme na doporučené procesory AMD a Intel. Pohled doplníme i slovním hodnocením situace na trhu s procesory, neboť jsou zde jistá úskalí, které si musíme v rámci výběru toho nejlepšího procesoru pro váš nový počítač odhalit.

AMD Phenom II X4 955 Black Edition


AMD má v případě levných dvoujádrových procesorů poměrně problém, neboť jejich cena je velmi podobná jako u konkurenčního Intelu a výkonnostně Athlony II nebo Phenomy II na dual-core Sandy Bridge nestačí.





Volba tedy padla na Phenom II X4 955 Black Edition, což je nejlevnější výkonné čtyřjádro u AMD a navíc jde slušně taktovat. Čtveřice jader Deneb na frekvenci 3.2 GHz je dostatečná pro libovolnou hru nebo aplikaci. Cena okolo 2500 Kč s DPH je více než adekvátní k obdrženému výkonu.
 
 

AMD Phenom II X6 1055T


Tento model se v čase osvědčil svými výkony napříč různými aplikacemi a dokázal Intelu konkurovat i v oblasti her. AMD Phenom II X6 1055T je nejlevnějším šestijádrem na trhu a naší volbou pro ty, kdo staví herní počítač a nemusí mít nutně v systému komponenty od Intelu.



Základní frekvence 2.8 GHz není nijak oslnivá, ale s trochou přetaktování je tento procesor schopen stabilně dlouhodobě pracovat o 500 až 700 MHz výše. Cena začíná na 3200 Kč s DPH.
 
 

AMD Phenom II X6 1100T Black Edition


V přehledu nesmí chybět ani nejlepší procesor pro socket AM3, který je v podstatě obdobou výše zmiňovaného Phenomu II X6 1055T, ale pracuje na podstatně vyšší frekvenci a jeho strop v případě přetaktování leží také podstatně výše než u levnějšího modelu. Za příplatek zhruba 800 korun tak získáte nejvýkonnější šestijádrový procesor pro patici AM3, a to není věru vůbec špatný obchod.





Pokud budete toto 3.3 GHz šestijádro přetaktovávat na hranici možností, pak nezapomeňte na kvalitní základní desku a pořádný chladič. Příkon tohoto procesoru v zátěží totiž atakuje hodnoty hluboko přes 100 W.