Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Druhý let rakety Starship od SpaceX skončil dvěma nezávislými explozemi

19.11.2023, Milan Šurkala, aktualita
Druhý let rakety Starship od SpaceX skončil dvěma nezávislými explozemi
Společnost SpaceX tento víkend provedla druhý pokus o let vesmírné rakety Starship. Proti tomu z dubna byl o něco úspěšnější a došlo k oddělení obou stupňů. Jejich cesta ale nakonec skončila dvěma na sobě nezávislými explozemi.
20. dubna proběhl první test rakety SpaceX Starship. Raketa se vznesla jen do výšky 39 km, kde došlo k dálkově vyvolané sebedestrukci, o čemž jsme psali v dřívějším článku. Společnost SpaceX ale první test nehodnotí vyloženě negativně, protože razí heslo "selži rychle, uč se ještě rychleji". Jinak řečeno, neúspěch považuje za prostředek k tomu, jak se toho více naučit. K tomuto se váže i jedno další tradiční heslo v angličtině FAIL - First Attempt In Learning (Selhání - První pokus v učení). Tehdejší test měl i negativní dopad na startovací plochu, kterou poničil, a došlo i k poškození fotoaparátů mnoha fotografů, které měly natáčet a fotit start.
 
Před explozí SpaceX Starship
těsně před explozí
 
Včera se však SpaceX pokusila o opětovný start a tento test byl o něco úspěšnější. Přesto měl stále daleko k dokonalosti. Jedním z úspěchů je např. to, že správně fungovalo všech 33 motorů, na základě zkušeností z minulého letu byla mimo jiné vylepšena i startovací plocha.
 
Exploze SpaceX Starship
exploze
 
Cílem včerejší mise bylo vystoupat do výšky 240 km, obletět Zemi a po 90 minutách přistát do Pacifiku blízko Havajských ostrovů. Tak dobře to ale nedopadlo. Tentokrát se sice povedlo oddělit první stupeň od druhého bez exploze, ta ale následovala o necelou půlminutu později, kdy došlo k výbuchu prvního stupně.
 
Po explozi SpaceX Starship
po explozi
 
Druhý stupeň pokračoval dál, nicméně ani v jeho případě nebyla mise úspěšná. V 8. minutě mise ztratila SpaceX kontakt s raketou a podle všeho došlo i zde k druhé, nezávislé explozi, a to ve výšce 148 km. 
 
 
SpaceX opět mluví o tom, že tento test jí pomůže poučit se z chyb a vylepšit spolehlivost raket Starship, neboť to bude nutné pro její multiplanetární cíle. Nyní se vyšetřuje, co se vlastně stalo. Ve výše uvedeném videu se můžete podívat na oddělení stupňů v čase 41:45, exploze je pak v čase 42:14.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.