Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Důvod pro zpoždění Ryzenů 9000 je možná hodně úsměvný. Překlep

30.7.2024, Milan Šurkala, aktualita
Důvod pro zpoždění Ryzenů 9000 je možná hodně úsměvný. Překlep

AMD odložilo uvedení nových desktopových procesorů Ryzen 9000 (Granite Ridge) do prodeje o 1-2 týdny. Oficiálně jde o možné problémy s kvalitou, něco blíže neurčeného s pouzdřením procesoru. Neoficiálně se proslýchá, že jde jen o pouhý překlep.

AMD už o dva týdny posunulo představení mobilních Ryzenů AI 300 a podobně byly odloženy desktopové Ryzeny 9000. Ty měly jít do prodeje 31. července, nakonec se tak ale stane 8. srpna v případě Ryzenů 5 a Ryzenů 7, resp. 15. srpna u výkonnějších Ryzenů 9. AMD prozradilo jen to, že objevilo chybu v testovacích procesech, které mohly znamenat případné problémy s kvalitou, přiznalo také to, že šlo o chybu v testování pouzdření procesorů. Přesný důvod jsme se ale zatím nedozvěděli, v důsledku čehož pochopitelně vznikly různé spekulace.
 
Nyní se objevily nové zákulisní zmínky o tom, že skutečným důvodem byla opravdu malá a hloupá, i když marketingově významná chybička. Na procesorech měl být dle těchto úniků malý překlep v názvu. Jednoduše u všech modelů od nejslabších po nejsilnější bylo použito označení Ryzen 9. Tedy Ryzen 5 9600X měl vytištěn název Ryzen 9 9600X a Ryzen 7 9700X měl na heatspreaderu název Ryzen 9 9700X.
 
Otázkou je, zda je to pravda, nebo zda jsou kolující obrázky jen obrazovou úpravou v grafickém editoru. Takové malé chybě by sice napovídalo to, že odložení je jen krátké, naopak je ale zvláštní, že se do obchodů dostanou dříve ty modely, které měly chybu (Ryzen 5 a Ryzen 7) a nikoli ty (Ryzen 9), které chybu v názvu neměly.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.