Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DVD se sklony k sebevraždě

2.6.2004, Petr Hájek, článek
DVD se sklony k sebevraždě
Flexplay, DVD, které se samo zničí po 48 hodinách, bylo po svém uvedení v minulém roce mimořádným neúspěchem. Jaký je tedy další "logický" krok dnešního trhu? DVD-D, jednoúčelové DVD, které se nám rozpustí pod rukama již za 8 hodin přece! Od DVD médií na jedno použití je již jen malilinkatý krůček k nápadu paměťových karet s omezeným počtem použití...
dvdFrancouzská firma vyvinula jednoúčelové DVD označované jako Disposable DVD, DVD-D, které se po několika hodinách samo zničí. Podobně jako tradiční DVD média, i DVD-D je vyrobeno z polykarbonátu, obsahuje ale navíc další krycí vrstvu, jež v okamžiku, kdy je disk vytažen ze vzduchotěsného obalu, začne oxidovat. Proces sebedestrukce může být načasován v rozmezí 8 - 24 hodin.

Pokud pozorně sledujete dění na poli počítačů a spotřební elektroniky, pak jistě dobře víte, že nejde o první podobný sebevražedný disk. Minulý rok Flexplay Technologies (New York) představila DVD, EZ-D, s životností omezenou na 48 hodin. Podobně jako DVD-D, i disky Flexplay šlo přehrát v libovolném DVD přehrávači, mechanice i DVD herním systému navrženém pro standardní DVD média. Tvůrci DVD-D tvrdí, že jejich disk se dá vyprodukovat s mnohem nižšími náklady. Společnost také dodala, že médium již není možné po začátku oxidace zachránit. Řešení jak disk opravit by se možná našlo, ale údajně má jít o extrémně náročný proces.

Jak DVD-D, tak i EZ-D se zaměřují na náhradu tradičních půjčoven. Jako přednost jednoúčelových médií je uváděno, že podobné produkty by umožnily spotřebitelům dostat se k posledním filmům i hudbě za cenu půjčovného bez nutnosti něco někam vracet, obávat se poplatků z prodlení nebo se vztekat nad poškrábanými disky. Také je vyzdvihován fakt, že si DVD můžete nechat na rozdíl od půjčovny na pozdější dobu, že jej zkrátka zkonzumujete (velmi příhodný výraz) časem podobně jako konzervu a pak (recyklovatelné) médium vyhodíte.

Prvním filmem, který na DVD-D bude k dostání, je The Barbarian Invasions od Denyho Arcanda (vyhrál 2 ceny v Cannes 2003 a Oscara 2004 za nejlepší zahraniční film). Nabídka se má ale brzy výrazně rozšířit - časem bude k dispozici na 700 filmů.

Navzdory pochopitelnému zájmu ze strany velkých filmových studií nebyly jednoúčelové disky spotřebiteli přijaty příliš nadšeně. Dle některých průzkumů a zpráv je poptávka po EZ-D nulová a prodejní řetězce upouští od jejich nabízení. Proč se po těchto zkušenostech ještě někdo snaží oživovat tento podivný nápad je nám záhadou...