Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dvě nové naděje Handspringu

29.5.2002, Jan Vince, článek
Dvě nové naděje Handspringu
Velké naděje zřejmě vkládá firma Handspring do svých dvou nových zařízení - Trea 90 a 270. O obou modelech se dlouho mluvilo, takže jejich uvedení na trh není žádným překvapením.
Kapitoly článku:

TREO 90


Treo 90 není komunikátor, jak by se dalo usuzovat podle názvu a přesto má ke klasickým Treům podstatně blíže než k řadě Visor, mezi které je Handspringem řazeno. Neobsahuje sice GSM modul, vše ostatní ale ano. Dokonce i něco navíc.

Po mnoha ujištěních od Jeffa Hawkinse a Donny Dubinsky (CEO Handspringu), je přeci jen Treo jakýmsi nástupcem Visorů. Důvod je zcela zřejmý - na trhu se nepodařilo prosadit moduly Springboard (především kvůli jejich vysoké ceně a relativně velkým rozměrům) a bylo proto nutné sáhnout po jiné technologii - nové Treo 90 již obsahuje slot pro SD/MMC karty.

Nebylo tedy zřejmě vhodné, pokračovat v původním názvosloví - uživatelé Visorů se svými Springboardy by to jistě brali jako jistou 'zradu' vůči své nemalé investici. Handspring ale neskočil do neznámých vod po hlavě - SD slot umí používat pouze karty, nikoli zařízení ! Je to ale pouze softwarová záležitost, s postupem času by měl být k dispozici patch.

Treo 90 (a stejně tak i Treo 270) nemá Flash ROM, není tedy možný upgrade operačního systému. Handspring sice zná metodu jak toto obejít, pokud je třeba aplikovat nějakou opravu, ale celý nový OS si prostě nenahrajete (PalmOS 5 by na DragonBallu VZ stejně neběžel).

Do vínku dostalo Treo 16MB RAM, 12 bitový barevný display (CSTN) a procesor DragonBall VZ 33MHz. Absence Graffiti jen utvrzuje v názoru, že by Hanspring rád prosadil klávesnice. Stejně jako u Trea 270, ani tady nebude existovat žádná verze 'g'.

Ani Treo 90 nekoupíte s kolébkou, v krybici bude pouze HotSync kabel a cestovní nabíječka - kolébku je třeba dokoupit zvlášť (pokud ji někdo bude potřebovat). Textový editor WordSmith je přiložen i zde, také prohlížeč Blazer a DateBook +. Navíc Handspring dodává email klienta One-Touch mail (pro POP3 účty).

Jaký bude další vývoj Visorů není těžké předpovědět. Nejspíše bude jejich výroba s postupem času ukončen a zcela nahrazena řadou Treo - a Handspring by byl jistě velice rád, kdyby zákazníci do budoucna kupovali již jen GSM/GPRS Trea. Přesto ale nikdo o ukončení Visorů nechce ani slyšet - natož mluvit.


Cena: 299 dolarů