Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dvoujádrové Xeony: dost pomalé a ještě více nenasytné

22.10.2005, Milan Šurkala, aktualita
Dvoujádrové Xeony: dost pomalé a ještě více nenasytné
Prakticky každého zajímalo, jak se Intel pochlapí se svými dvoujádrovými procesory Intel Xeon "Paxville". Nakonec podle testů GamePC.com se zdá, že jediným pozitivem procesorů je skutečně jen to, že mají v některých aplikacích vyšší výkon...
Prakticky každého zajímalo, jak se Intel pochlapí se svými dvoujádrovými procesory Intel Xeon "Paxville". Nakonec podle testů GamePC.com se zdá, že jediným pozitivem procesorů je skutečně jen to, že mají v některých aplikacích vyšší výkon než procesory jednojádrové.



Ale to je tak asi všechno. Hodně totiž zamrzí spotřeba procesorů, která je mírně řečeno "dost příšerná". Vždyť tyto procesory spolknout bez zátěže nějakých 135W a při zátěži i více než 150W! Teď si dejte dvojici takových procesorů do serveru a bez zátěže se pohybujete kolem 400W, při zátěži až na 430W na celý systém. Musím však podotknout, že se nepodařilo zprovoznit technologii EIST, která má spotřebu v klidu snižovat. Nejspíše to bylo základní deskou Asus PVL-D, ale kdo ví?

Mnohem zajímavější výsledky spotřeby vykazovaly sestavy se dvěma Opterony. Jejich spotřeba při zátěži nedosahuje ani 100W pro jeden procesor, což se odráží v celkové spotřebě asi 250W (265 - 1,8GHz) až 300W (280 - 2,4GHz). To je o třetinu méně. Procesory jsou však tak úsporné, že v klidu si celý systém s dvěma dvoujádrovými procesory Opteron vezme kolem 160-170W, tedy jen o trochu více než jeden jediný procesor Intel Xeon. Otázkou je, jaká by byla spotřeba s EIST, ta by ale nic nezměnila na drastických nárocích při zátěži.

To ale není všechno. Když už ty Xeony tak "žerou" mohly by za to odvádět adekvátní práci. A ejhle, další zádrhel. Ano, dvoujádrové Xeony jsou sice rychlejší než ty jednojádrové (v aplikacích, které jsou schopny "dvoujádrovost" využít), ale na Opterony jaksi nestačí. A dokonce ne jen tak. Nejenže nejrychlejší Xeon nevyhrál ani jeden z testů, on dokonce docela často nebyl schopen porazit ani nejslabší Opteron!

Takže ať to beru jak to beru, nové Xeony se Intelu opravdu moc nepovedly. Byla to pouze rychlá odpověď na dvoujádrové Opterony společnosti AMD, které jsou na trhu již od dubna a stihly si za tu dobu nasbírat mnoho zákazníků. A podle těchto informací se zdá, že jich bude stále více. Budete-li chtít server s dvoujádrovými procesory Intelu, bude dobré počkat si na novou architekturu Conroe. Ta by měla přinést vysoký výkon i s nižšími frekvencemi a především drastické snížení spotřeby. A pokud vše dopadne podle plánu, miska vah se překloní zpátky na stranu Intelu. Xeon "Paxville" je ale zářným příkladem, že tudy cesta skutečně nevede.

Zdroj: www.gamepc.com, www.theregister.co.uk
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.