Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ECS uvádí motherboardy s CrossFire

12.9.2005, Milan Šurkala, aktualita
ECS uvádí motherboardy s CrossFire
Uvedení dlouho očekávané alternativy k nVidia SLI na trh se už blíží. Byly představeny desky ECS, které konkurenční technologii ATi CrossFire podporují. Samozřejmostí jsou tak dva PCIe x16 sloty, které jsou potřeba k zasunutí dvou grafických...
Uvedení dlouho očekávané alternativy k nVidia SLI na trh se už blíží. Byly představeny desky ECS, které konkurenční technologii ATi CrossFire podporují. Samozřejmostí jsou tak dva PCIe x16 sloty, které jsou potřeba k zasunutí dvou grafických karet.




První deskou je ECS PA1-MVP Extreme. Ta je určena pro procesory Intel v patici LGA775, díky chipsetu ATi Radeon Xpress 200 CrossFire a jeho northbridge ATi RD400 podporuje DDR2 667 paměti a sběrnici až do 1066MHz (procesory Intel Pentium 4 a dvoujádrové Pentium D), southbridge ATi SB450 pak slibuje podporu disků SATA II (4 ATA, SATA a 2 SATA II) , GLAN a osmikanálový zvuk.

Deska přichází s technologií Scalable D.G.E. (Scalable Dual Graphic Engines). To umožňuje použití Crossfire, umožní výstup obrazu až na čtyři monitory (při použití dvou grafik), samozřejmě je možné použít i jedinou PCI-Express kartu, když není CrossFire vyžadován. Také disponuje dynamickým přetaktováváním Instant Overclocking Controller (I.O.C.).



Pro procesory AMD je tu verze ECS KA1-MVP Extreme, která je k předchozí desce až na podporu procesorů a pamětí naprosto identická. Disponuje shodnou čipovou sadou, northbridge je uzpůsoben pro AMD, southbridge SB450 zůstal shodný. Podporuje procesory AMD Athlon 64, Athlon 64 FX a dvoujádrové Athlon 64 X2. Samozřejmostí je podpora DDR400 pamětí.

Základní deska pro Intel má přijít na konci září, pro AMD pak na konci října. Proč je mezi uvedeními nepochopitelný měsíční rozdíl, není známo.

Zdroj: www.ecs.com.tw
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.