Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Edge je nejefektivnější prohlížeč, Chrome dotahuje

27.5.2018, Milan Šurkala, aktualita
Edge je nejefektivnější prohlížeč, Chrome dotahuje
Microsoft se pochlubil vysokou efektivitou svého internetového prohlížeče Edge. Spotřebovává málo prostředků a díky tomu umožní mobilním zařízením delší výdrž na baterii. Druhý Google Chrome se ale zlepšuje.
Internetový prohlížeč Microsoft Edge není moc populární. Neumí toho mnoho, je ale svižný a dlouhodobě je nejefektivnější. Poněvadž málo zatěžuje počítače, jejich spotřeba je nižší, díky čemu mohou běžet tišeji. U mobilních zařízení to pak znamená také delší výdrž na baterie. A právě na to se Microsoft nedávno podíval. Test je ale třeba brát s rezervou, neboť se podíval jen na přehrávání videa.
 
 
To bylo spuštěno na třech noteboocích s Windows 10 s April 2018 Update a prohlížeči Mozilla Firefox, Google Chrome a Microsoft Edge. Notebook s Firefoxem to vzdal už po 7 hodinách a 15 minutách. To mohu potvrdit i z vlastní zkušenosti, Firefox je pro notebook na baterii velmi nevhodným prohlížečem a žere energii jak zběsilý. Druhý Chrome byl proti Firefoxu úplně jiná liga a notebook s ním vydržel téměř 12 hodin a 32 minut (to je o 72 % vyšší výdrž než s Firefoxem). Vyhrál to Microsoft Edge se 14 hodinami a 20 minutami.
 
V řeči čísel to znamená, že použití Edge proti Chromu přinese o 14 % delší výdrž, což se určitě hodí. Pokud to srovnáte s Firefoxem, jde dokonce o 98% nárůst, tedy v podstatě dvakrát tak dlouhou výdrž. Dále by bylo dobré připomenout, že Edge má svou pozici jedničku už trochu ohroženu. Ještě v polovině roku 2016 byl rozdíl mezi Chromem a Edgem 70 % ve prospěch prohlížeče od Microsoftu. V dubnu 2017 (Windows 10 verze 1703) se to už snížilo na 35 % a v lednu (Windows 10 verze 1709) pak už na 19 %. U nejnovější verze je to již zmíněných 14 %, Chrome tedy dost dotahuje.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.