Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
1.2.2008, Pavel Boček, aktualita
Společnost EK Water Blocks začala nabízet nový vodní blok pro grafické karty Radeon HD 3870 X2. Ten pokrývá celou kartu, ačkoli by možná bylo lepší obě jádra chladit samostatnými bloky, jelikož specializovné bloky jsou oproti těmto komplexním...
MaWa (34) | 1.2.200814:40
doporucuji autorovi nastudovat nejdrive problematiku vodniku a pak o tom psat. bloky od EK ­(krome supreme, aby me nekdo nechytal za slovicko­) jsou zname svoji velmi MALOU restriktivitou. mozna, kdybyste videl nektere jine bloky od jinych vyrobcu otevrene, poznal byste jak ma vypadat blok s vysokou restriktivitou ;)
Odpovědět0  0
Pavel Boček (403) | 1.2.200817:18
Ano, jsou bloky které mají vyšší restriktivitu, ale nikde jsem nepsal, že bloky od této společnosti mají nejvyšší. Z testů, které jsem viděl, zase tak malou restriktivitu také nemají, nehledě na to, že ve všech ostatních blocích je jen jedno pole vlnek. Zde jsou dvě, díky čemuž už tak bude restriktivita o dost větší, nehledě na velmi ostré ýhly, které voda musí překonat. Ke všemu většinou ty bloky také adekvátně hůře té nižší restriktivitě chladí. Jak jsem napsal, i díky té hmotnosti by byly mnohem lepší dva bloky na jádrech a možná na regulátorech nějaký. Takový Czech Danger WB1 a WB2, Nexxos XP Silver, Apogge GTX, ty všechny mají sice vyšší restriktivitu, ale mnohem lepší návrh a výrazně lepší výsledky.
Odpovědět0  0
MaWa (34) | 2.2.200812:03
no, psal jste ze maji celkem vysokou. ­"nejnizsi­" bych rekl se nerovna ­"celkem vysoke­" ;­)
muzete dat odkaz na nejaky test ? diky.
aha, takze kdyz date za sebe dva stejne bloky tak vysledek bude mnohem restriktivnejsi nez jeden blok ? tak mozna proto si myslite, ze ten blok bude velmi restriktivni..ale to je omyl. restriktivita neni ­(pokud to lehce zjednodussim­) o tom, kolik uzkych mist za sebou musi voda prekonat, ale jake nejuzsi misto musi voda prekonat...
a na zaver nevim proc porovnavate full cover blok na VGA s bloky na CPU ? :)
Odpovědět0  0
Pavel Boček (403) | 2.2.200813:52
Test například http:­/­/www.overclockers.com­/articles1031­/ a přímé porovnání s více bloky ­- je až v druhé polovině http:­/­/www.overclockers.com­/articles373­/wbsum.asp
Když dám za sebe dva bloky tak ano, restriktivita se zvýší ­(jistě, že ne dvojnásobně­). O nejužším hrdle je průtok, restriktivita je odpor, který je kladen průtoku. Samozřejmě nepopírám, že je to hlavně o nejužším hrdle, ovšem pokud není v okruhu dostatečný průtok, tak každá další komponenta v okruhu vodu ještě zpomalí. V tomto konkrétním případě je problémem hlavně to, že vlnky jsou nešťastně umístěny, tvoří řadu ostrých úhlů.
Full cover bloky s CPU bloky porovnávám proto, že CPU bloky jsou nejlepší možné řešení. Chceme chladit hlavně jádra, ne ? FC bloky jsou tedy naprosto zbytečné řešení, osobně bych si na grafickou kartu téměř kilo mědi nikdy nedal, nehledě na to, že chladí o mnoho hůře než zmíněné bloky.
Pozn.: Czech Danger WB1 byl a je koncipován i pro chlazení GeForce 8800 GTX. Všechny ostatní bloky taktéž lze dát na grafické karty.
Odpovědět0  0
MaWa (34) | 2.2.200814:21
prosim, nechme teto diskuze byt. nechci abyste se ztrapnil vic, nez musite. nezlobte se, ze to takhle rikam, ale viditelne tomu vubec nerozumite. pokud z restriktivity EK Wave, coz je blok na CPU usuzujete restriktivitu EK FC, ktery uz na prvni pohled je jinak delany, tak vazne nevim, co Vam na to mam rict. a nejake ostre uhly, nenechte se vysmat...o tom to preci hlavne neni. restriktivni by ten blok byl, kdyby tam misto peti velkych vlnek bylo 100 malych. chapete uz rozdil ?
a k te poznamce. prosim, ukazte mi, kde ze je tady http:­/­/www.alphacool.de­/index.jsp?SID=0&LNG=DE&NAV=236&PCAT=3&PTUBE=0 ten vas xp silver. xp silver je blok na PROCESORY a na graficke karty NEJDE dat, uz jen kvuli svoji velikosti. to jen podrthuje to, ze tomu vubec nerozumite a jen tady delate rozumy...
Odpovědět0  0
Pavel Boček (403) | 2.2.200814:48
Překrucujete cokoliv, co řeknu. Na začátku jste tvrdil, že VŠECHNY bloky EK až na Supreme mají malou restriktivitu. Podám tedy důkaz, že to tak není a začnete mi vytýkat, že to nemá co dělat s EK­-FC3870 X2 CF. Z Vašeho názoru, že obecně mají bloky EKWB malou restriktivitu, přece také nemůžete vyvozovat, že je to tak i v tomto případě, který ještě nikdo nevyzkoušel a který má naprosto jiný design než všechny dosavadní bloky. A jestli tvrdíte, že není rozdíl mezi tím, když voda protéká tímto [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] a tímto [odkaz, pro zobrazení se přihlaste], tak diskuse opravdu nemá smysl a měl byste si zopakovat střední školu.
P.S.: Nechápu proč by nešlo uchytit XP Silver s rozměry 50 x 50 x 17 na jádro grafické karty ? Co je na tom si z kousku plechu udělat sponu ? To umím i já, ačkoliv tomu podle Vás vůbec nerozumím...
Odpovědět0  0
MaWa (34) | 2.2.200816:27
hmm, tak vzhledem k tomu, ze se mi tady nezobrazil prispevek co jsem psal 10 minut, znova ho psat nehodlam. proto koncim tuto diskuzi s Vami.
Odpovědět0  0
mastermind (217) | 3.2.200822:56
...a to je dobře, protože děláte namyšleného hlupáka akorát ze sebe. Plácáte nesmysly, překrucujete části výroků k obrazu svému a na tomto základě osočujete jejich tvůrce. Místo poznámky k věci začnete hned od začátku urážet autora. A co se týče odborných znalostí... Doporučuji Vám nastudovat alespoň základy hydrodynamiky, neboli mechaniky kapalin.

A pokud máte nějaké psychické problémy ­- doporučuji návštěvu odborného lékaře.
Odpovědět0  0
MaWa (34) | 4.2.20089:21
a jakou vy mate praxi v oboru, ze jste tak chytry ? pokud autor na zaklade bloku ek wave usuzuje retriktivitu bloku EK FC, ktery na prvni pohled je jinak udelan ­(a sam to podle ovrazku ukazuje­), tak fakt nevim, co na to mam rict :)
Odpovědět0  0
mastermind (217) | 4.2.200810:22
:­) K mé praxi v oboru ­- minimálně jsem na vysoké škole studoval onu zmíněnou hydrodynamiku, a tedy mám svůj pohled na věc něčím podepřen. Ani po opětovném pročtení aktuality a diskuze ­(což vám vřele doporučuji také­), jsem nikde nanašel zmínku o tom, že by autor na základě nějakého konkrétního bloku určoval restriktivitu. Pouze se zmínil o tom, že restriktivita bude asi ­"poměrně vysoká­", s čímž mi nezbývá než souhlasit. A když jsme u toho, víte co znamená restriktivita, co na ni má vliv a jak se určuje?
Odpovědět0  0
MaWa (34) | 4.2.200810:38
tak ja nevim. pokud autor v clanku napise, ze bloky EK FC maji celkem velkou restriktivitu, nacez ja mu reknu ze placa nesmysly a at to podpori nejakym dukazem, nacez on to podpori odkazem na clanek, kde je test EK wave, coz je opravdu rozdilny blok od EK FC a presto to stale obhajuje...stale Vam to neprijde hloupe ? pokud ne, tak se obavam, ze se neshodneme...
a co se tyka restriktivity. proc Vam to tu mam psat ? stejne mi pak muzete rict, ze jsem si to prece prave precetl na wikipedii nebo kdekoliv jinde a ve skutecnosti tomu vubec nerozumim... :)
Odpovědět0  0
mastermind (217) | 4.2.200811:08
:­) na závěrečnou otázku stačilo odpovědět prostým Ano­/Ne ­- byla to otázka k zamyšlení, abyste si pro příště něco nastudoval před vlastní argumentací.

A věta ­"(blok vůbec vypadá na to, že restriktivita bude poměrně vysoká­)­" není plácání nesmyslů, ale osobní zhodnocení na základě zkušeností a předpokládám i technických znalostí. Rozhodně podle vašich dnešních příspěvků soudím, že jste podstatně klidnější, než u minulé seance s autorem :­).

Předpokládám, že bude vhodné tuto debatu ukončit s ponaučením, že není potřeba hned vyskakovat a osočovat z neschopnosti druhou osobu, když člověk sám nemá v dané věci jasno. Přece jen by neškodilo zachovat kulturu projevu i na internetu.

Přeji krásný zbytek dne ­- už musím pracovat :)
Odpovědět0  0
MaWa (34) | 4.2.200811:20
obavam se, ze jste mi neodpovedel na mou predchozi otazku, proc ze se da z restriktivity EK wave usuzovat restriktivita EK FC, kdyz jsou uplne jinak konstrukcne resene...aneb kdyz dojdou argumenty tak se vymluvim ze musim pryc...protoze jinak me nenapada, proc jste mi to teda nevysvetlil, kdyz jsem takovy debil ;)
Odpovědět0  0
Pavel Boček (403) | 4.2.200812:13
Ještě jednou do toho vstoupím. Napsal jste, cituji: bloky od EK ­(krome supreme, aby me nekdo nechytal za slovicko­) jsou zname svoji velmi MALOU restriktivitou

Na což jsem odpověděl odkazem na wawe, který má restriktivitu v testech nadprůměrnou, čímž jsem tedy Váš názor vyvrátil ­(tedy alespoň tak by to asi viděla většina neztůčastněných pozorovatelů­). Nikde nevyvozuji nějaké závěry o restriktivitě z tohoto bloku. Ovšem pokud vy tvrdíte, že full­-cover bloky EK mají malou restriktivitu, tak vzhledem k podstatně odlišnému návrhu ­(a většinou k horšímu­) bude restriktivita tohoto nového modelu určitě vyšší.
Odpovědět0  0
MaWa (34) | 4.2.200812:32
tajne jsem doufal, ze se bavime o blocich, ktere nejsou x let stare a ktere jsou v prodeji. priste to specifikuji jasneji.
a stejne ­- bohuzel to vypada ze sem nemuzu dat odkaz, takze zkuste si najit u konkurence clanek vydany 10.9.2007, strana 6 ­(mereni 5­) graf cislo dva. nemyslite, ze dost restriktivni blok by se takhle nechoval ? :­))
Odpovědět0  0
mastermind (217) | 4.2.200812:40
1. Mám pocit, že opět sklouzáváte ke konstruování imaginárních problémů a slovíčkaření.
2. Restriktivitu můžete relativně odhadnout na základě podobného designu ­(což wave +­- je­) a vzhledem ke značně komplikovanějšímu designu bude pravděpodobně vyšší. Absolutně a jistě jde určit pouze praktickým změřením ­- což vám již sdělil i autor.
3. Pokud jde o to, že musím pracovat... Ano, musím. Nemá to nic společného s docházením argumentů a u PC sedím pořád. Pouze jsou na světě důležitější věci, než pořád dokola něco vysvětlovat tvrdohlavé osobě. Že by měla přemýšlet, pořádně si přečíst text na který reaguje, nehledat problémy tam kde nejsou a v neposlední řadě se chovat taktně.
Odpovědět0  0
MaWa (34) | 4.2.200813:21
ad 1­) nemam ten pocit. ale mozna se pletu.
ad 2­) vazne Vam prije wave stejny jako FC ? tak to se bohuzel neshodneme :­( no uvidime, koncem tydne budu mit EK 3870 X2 v ruce, tak to promerime ;­)
ad 3­) vidite, ja musim take pracovat. pokud autor placa nepodlozene veci, a podklada je recenzemi uplne jinak se chovajicich produktu, tak proste reagovat budu, nezlobte se na mne...ale ted uz reagovat nebudu, musim pracovat :­))
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.