Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elon Musk kašle na zákazy, továrnu v Kalifornii otevřel navzdory nařízením

12.5.2020, Milan Šurkala, aktualita
Elon Musk kašle na zákazy, továrnu v Kalifornii otevřel navzdory nařízením
Elon Musk už zase perlí. Nedávno oznámil, že by se Tesla měla přestěhovat z Kalifornie, protože mu úředníci kvůli pandemii nepovolili otevřít továrnu. Nyní ji navzdory zákazu otevřel a žádá, aby šel v případě zatýkání za mříže jen on.
Kontroverzní Elon Musk se nám opět postaral o zábavu. Před pár dny ohlásil, že Tesla přestěhuje své sídlo z Kalifornie, protože úředníci nepřiřadili výrobu jeho elektromobilů ke kritické infrastruktuře a nepovolili tak otevřít zdejší továrnu. Jenže Muskovi je to vlastně docela jedno, ten si továrnu otevřel i tak. Na nedělní noční směnu už do továrny naklusali první pracovníci a z výrobních linek údajně sjelo okolo 200 kusů vozů Model 3 a Model Y. A to všechno i přesto, že úřady okresu Alameda Tesle nevydaly povolení pro výrobu. Musk tak jedná navzdory těmto nařízením. To ale u něj není nic až tak neobvyklého, na hraně zákona se totiž nepohybuje až tak zřídka.
 
Elon Musk
 
Vše tradičně dokumentuje na svém oblíbeném Twitteru, kde přiznal spuštění výroby a uznal i to, že jedná proti nařízení. Dále říká, že pokud má být někdo zatčen za toto chování, ať zatknou jenom jej a nikoho jiného. Prý je na lince a pracuje tam s ostatními. Zaměstnanci na Twitteru ale tvrdí, že se tam jen prochází, aby na sebe upozornil, znervózňoval je a oni pořádně pracovali.
 
 
Elon Musk tak vůbec nečeká na soudy. Podal totiž žalobu na okres Alameda kvůli neumožnění výroby. Stát Kalifornie totiž výrobu povolil, ale okres nikoli. Dle dalšího tweetu od Muska na to Alameda neměla právo. Říká tedy, že to je okres, kdo tu jedná protizákonně a mění nařízení vyšších instancí. Zároveň podotkl, že všem ostatním americkým výrobcům byla výroba aut povolena, pouze Tesle nikoli a to je hodně nefér. Faktem nicméně je, že Alameda sice povolila Tesla otevřít, ale jen v rámci tzv. Minimum Basic Operations. A dle šetření továrna pracuje výrazně nad rámec toho, co bylo povoleno. Nyní se čeká na Teslu, která by ještě dnes měla dodat plán toho, jak bude továrna fungovat v nadcházejících dnech. Alameda tak nyní doufá, že se vše vyřeší v klidu a nebude potřeba vážnějších zásahů.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.