Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elon Musk ohlásil první start rakety Falcon Heavy na listopad

1.8.2017, Jan Vítek, aktualita
Elon Musk ohlásil první start rakety Falcon Heavy na listopad
Společnost SpaceX plánuje na letošek start rakety Falcon Heavy, a to vůbec první, přičemž Elon Musk nyní upřesnil, že se tak stane v listopadu. Už dříve přitom uvedl, že nepředpokládá, že tento start proběhne zcela bez problémů. 
SpaceX už běžně vypouští do vesmíru své rakety Falcon 9, a to s velice slušnou kadencí, přičemž jsme si už také zvykli, že jejich první stupně se bezpečně vrací na zem, aby mohly být připraveny pro opětovné využití. Start těžké rakety Falcon Heavy ale (snad) letos proběhne vůbec poprvé a bude představovat velký milník pro celou firmu SpaceX. 
 
 
Falcon Heavy přitom přímo vychází z raket Falcon 9, neboť využívá hned tři jejich hlavní stupně, které jsou umístěny vedle sebe. Pokud jsou tedy Threadripper a EPYC "slepence" ve světě procesorů, pro Falcon Heavy to platí ve světě raket, přičemž se počítá s tím, že všechny tři tyto stupně budou schopny se vrátit na zem, což bude na jejím startu jedna z nejzajímavějších věcí, i když je otázka, zda se to bude týkat hned toho prvního. Vedle nich by se měl mimochodem v budoucnu také vracet na zem i druhý stupeň, čímž bude recyklovatelná v podstatě celá raketa. 
 
Pro SpaceX bude raketa Falcon Heavy představovat nejen možnost, jak vynášet více nákladu ještě výše, ale především jak se dostat z blízkosti Země do hlubokého vesmíru, kde má zájem především na dosažení Marsu. Falcon Heavy bude schopna na nízkou oběžnou dráhu schopna vynášet téměř 64 tun, na geostacionární dráhu pak 26,7 tun, na Mars 16,8 tun a k Plutu by mohla vyslat až 3,5 tuny. První verze Falcon Heavy tak dosud nejvýkonnější raketu historie, čili Saturn V, zdaleka nepřekoná, však tak dokázala na nízkou orbitu vynést až 140 tun a k Měsíci vyslat 48,6 tun. V každém případě ale bude Falcon Heavy nejvýkonnější raketa právě od dob Saturnu V. 
 

Falcon Heavy maiden launch this November

Příspěvek sdílený Elon Musk (@elonmusk),

 
Ještě než nová těžká raketa poletí, SpaceX bude provádět řadu testů, které se budou týkat především konceptu tří hlavních stupňů. Elon Musk přitom uvedl, že dva z nich budou už recyklované, takže lze předpokládat, že to budou ty postranní obklopující speciálně posílený Falcon 9 Full Thrust. Stejně tak můžeme hádat, že Falcon Heavy bude startovat z historického odpaliště 39A v Kennedyho vesmírném centru.
 
Můžeme se tak těšit na velkou událost, při které se ale řada věcí může zvrtnout. Samotné části rakety Falcon Heavy jsou sice dobře vyzkoušeny, ovšem jde právě o spojení všech 27 jejich motorů Merlin 1D, jež nebude snadné naráz řídit. Musk uvádí, že i kdyby selhal pouze jeden z nich, mohlo by to způsobit velké potíže.