Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elon Musk sdílel deepfake video Kamaly Harris, může porušovat pravidla vlastní sociální sítě X

2.8.2024, Milan Šurkala, aktualita
Elon Musk sdílel deepfake video Kamaly Harris, může porušovat pravidla vlastní sociální sítě X
Elon Musk se před pár dny postaral o další menší skandál. Šlo o sdílení deepfake videa s prezidentskou kandidátkou Kamalou Harris. To by samo o sobě nebylo špatně, jenže jsou zde detaily ohledně označování videa, které by problematické být mohly.
Myslíte, že Elon Musk tímto tweetem porušil zásady sítě X?
V anketě šlo hlasovat od 2.8.2024 do 2.9.2024. Počet hlasujících: 31
Ano71 %
Nedokážu rozhodnout0 %
Ne29 %
Elon Musk je známým podporovatelem Donalda Trumpa a současně odpůrcem demokratů. Často se na své sociální síti vymezuje proti současnému prezidentovi Joe Bidenovi a poté, co odstoupil z boje o Bílý dům, útočí na Kamalu Harris, která ho v tomto boji nahradila. To, že sdílí různá satirická videa, meme a podobně, není u Muska nic nového a ani špatného. Jeden z jeho nedávných příspěvků ale vyvolal pozdvižení. Jde o 2minutové video, které paroduje politickou reklamu na Kamalu Harris.
 
 
Jde o kompilaci různých projevů, které jsou upraveny technikami AI včetně nadabování uměle vytvořeným hlasem Harris. Její umělá kopie tak říká, že se Joe Biden konečně přiznal v debatě ke své senilitě, také říká, že jako osoba jiné než bílé barvy pleti a žena představuje maximální rozmanitost, takže pokud ji bude kdokoli čímkoli kritizovat, je sexistou i rasistou zároveň.
 
 
Parodie a meme jsou legální, i když jsou zde tlaky, aby se v rámci politických kampaní měly podobné projevy cenzurovat. Jenže nám tady vzniká jiný problém a nejde o samotnou parodii jako takovou. Sama sociální síť X má ve svých stanovách to, že zakazuje syntetický, manipulovaný obsah mimo kontext, který může klamat nebo zmást lidi a vést k újmě. Někteří namítají, že sdílení tohoto videa patří právě do této kategorie a jako takové by mělo být zakázáno. Jiní namítají, že zatímco původní autor videa (účet @MrReageanUSA) video jasně označil jako parodii, v případě Muskova tweetu tento komentář chyběl a nebyl označen jako obsah využívající prvků AI. Nahoře vidíte Muskův tweet, dole pak originál. Pokud jde o zhlédnutí, Musk vede se 134 miliony, originál má 23 milionů.
 
Tento dvojí metr, který Musk aplikuje na ostatní, ale nikoli na sebe, je mnohým trnem v oku. A jak to vidíte vy? Je tento krok Muska přes čáru nebo ne?
 
Zdroj: techspot.com, petapixel.com, obrázek (autor: Daniel Oberhaus, CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons)


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.