Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elon Musk ukázal stavbu superpočítače Cortex pro AI, při spuštění bude brát 130 MW

2.9.2024, Milan Šurkala, aktualita
Elon Musk ukázal stavbu superpočítače Cortex pro AI, při spuštění bude brát 130 MW
Elon Musk ukázal první část svého superpočítače Cortex v Austinu. Ten bude obsahovat desetitisíce GPU Nvidia. Vyvíjet bude různé AI systémy, které mají mít být užitečné pro běžný skutečný svět.
Tesla chce letos za systémy AI utratit okolo 10 mld. USD, přičemž toto má jít např. do vývoj superpočítačů pro trénování i inferenci AI, akcelerátorů Dojo, senzorů a dalších. A právě jeden z připravovaných superpočítačů nyní Elon Musk ukázal na své sociální síti X (dříve Twitter). Jmenuje se Cortex a jeho výstavba probíhá v sídle společnosti Tesla v Texasu. Jeho účelem je vývoj AI systémů pro "skutečný svět". Také si to můžeme přeložit jako snahu o vývoj obecné umělé inteligence. Jako první to ale patrně bude další vývoj systému FSD pro autonomní řízení a robota Optimus.
 
 
Superpočítač je zatím rozestavěn a založen má být především na akcelerátorech Nvidia H100, tedy čipech, které už nepatří mezi nejnovější. Na trhu budou brzy nahrazeny novějšími čipy na architektuře Blackwell (ty ale využije xAI pro trénování AI Grok v jiném superpočítači). Celkem by tu mělo být 70 tisíc GPU serverů, 50 tisíc postavených na Nvidia H100, dalších 20 tisíc by mělo být na čipech vyvinutých přímo Teslou. Mluví se o tom, že když bude superpočítač spuštěn ve své první fázi, jeho spotřeba bude 130 MW (to zahrnuje spotřebu energie pro výpočty i pro chlazení systémů). V roce 2026 by měla stoupnout na 500 MW, což už je výkon jednoho reaktoru jaderné elektrárny v Dukovanech (a polovina jednoho reaktoru v Temelíně).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.