Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elon Musk: všichni dodavatelé Tesly půjdou, zaměstnanci se ale za ně mohou zaručit

8.5.2018, Jan Vítek, aktualita
Elon Musk: všichni dodavatelé Tesly půjdou, zaměstnanci se ale za ně mohou zaručit
Elon Musk ohlásil, že rozvazuje poměr se všemi dodavateli společnosti Tesla s tím, že jeho zaměstnanci se mohou za ně osobně zaručit. V tom případě dodavatelé zůstanou, ovšem lidé z Tesly za ně v takovém případě budou ručit svou pracovní pozicí. 
Elon Musk se v poslední době chová podivně, což ukázal především při rozhovoru s analytiky a investory. Nyní předvedl další veletoč, který se opět týká společnosti Tesla, jíž se stále nedaří najet na požadovaný objem výroby vozů Model 3. Ohlásil, že se s téměř okamžitou platností zbavuje veškerých dodavatelů firmy Tesla, pokud se za ně nepostaví jeho zaměstnanci a nebudou svou pozicí za ně ručit. 
 
 
Už minulý týden přitom Musk naznačil, že něco takového přijde, když mnohé dodavatele označil za parazity, na které jsou navíc nabalení další. Ohlásil, že něco se s tím musí udělat a že to postihne mnohé z nich. Ve svém ještě starším e-mailu ze 17. dubna také psal, že byl zklamán, když objevil, kolik dodavatelských společností je spojeno s firmou Tesla, a to často způsobem, který připomíná ruské Matrjošky. Pod dodavatelem je tak skryta další firma, pod ní další, atd. Jde tak o celé řetězce firem a až ta poslední z nich opravdu vykonává nějakou práci, což je pochopitelně pro Teslu značně neefektivní způsob. K tomu je tu i fakt, že mnoho dodavatelských smluv nemá přesně dané mantinely týkající se času zhotovení a ceny. 
 
Pokud je tomu skutečně tak, pak rozhodnutí Muska zamezit takovému plýtvání prostředky je samozřejmě dobré, ale je otázka, zda daný způsob je ten nejlepší možný. Všichni dodavatelé mají poslední možnost, jak se ukázat v tom nejlepším světle, protože pokud se za ně lidé z Tesly nezaručí, tento týden bude jejich poslední. 
 
 
Musk přitom své zaměstnance vyzval k tomu, aby se zaručili za konkrétní lidi z dodavatelských firem, čili ne za celé firmy. Jde o lidi, kteří mají přístup do budov Tesly a do její počítačové sítě. Každý člověk z dodavatelské firmy, který nezíská svého ručitele, bude mít od pondělí do firemních budov a k síti automaticky zamezen přístup, což platí celosvětově. 
 
To působí jako poněkud zbrklé rozhodnutí, které může vyvolat řadu problémů, však takto slepě se zbavovat dodavatelů a nechat rozhodnutí čistě na jednotlivých zaměstnancích by se mohlo vymstít, a to zvláště v tak krátkém časovém horizontu. Ovšem na druhou stranu mohou být plány Elona Muska přeci jen trošku odlišné od toho, co se dostalo na veřejnost, i když jedno je jasné. Lidé jsou nuceni zaručit se za pracovníky cizích firem svou vlastní pozicí a je otázka, komu se do takového rizika bude chtít, zvlášť když je každému jasné, že rozhodovat o něčem takovém obvykle nepatří do zodpovědnosti řadového pracovníka. 
 
Společnost Tesla už se mimochodem zotavila z propadu, který její akcie utrpěly po zmíněném Muskově rozhovoru s analytiky a investory a nyní už je opět nad 300 dolary za akcii. I to ale představuje dno toho, kde se pohybovala v předchozím roce, když nepočítáme náhlý propad z letošního začátku dubna. 
 
Zdroj: Extremetech