Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elon Musk vyhrál soud ohledně jeho 420USD tweetu o převzetí Tesly

8.2.2023, Milan Šurkala, aktualita
Elon Musk vyhrál soud ohledně jeho 420USD tweetu o převzetí Tesly
Muskův tweet o tom, že chce převzít Teslu do soukromých rukou, před roky šokoval svět a naštval nejednoho shortera. Není divu, že se na něj sesypaly žaloby. Před pár dny skončil jeden ze soudů a Musk ho vyhrál. Tweet podle rozsudku nebyl podvodem.
V srpnu 2018 Elon Musk vypustil do světa velmi nešťastný tweet o tom, že hodlá převzít Teslu do soukromých rukou za 420 USD za akcii, což doplnil i o to, že financování takového převzetí je už zajištěno. To se pochopitelně projevilo raketovým růstem ceny akcií a shorteři Tesly, kteří si sázeli na pokles ceny akcií společnosti, tak přišli o obrovská množství peněz. To se pochopitelně neobešlo bez žalob a jeden soudní proces, který se tomuto tématu věnoval, Elon Musk před pár dny vyhrál.
 
Elon Musk Tesla
autor: Daniel Oberhaus, CC BY-SA 2.0, přes Flickr (přidáno logo)
 
Soudní líčení bylo velmi rychlé, netrvalo ani 2 hodiny. Musk se hájil např. tím, že jeho tweet rozhodně neznamená, že lidé musí automaticky předpokládat, že tak každopádně i učiní. Na to, jak jeho tweety ovlivňují cenu akcií, poznamenal např. i to, že když tweetoval o svém názoru o předraženosti akcií Tesly, trh se zachoval přesně naopak, než by se dalo intuitivně očekávat, a zájem o Teslu stoupl a nikoli naopak. Tím chtěl dokázat, že nikdy nelze říci, jak na ten tweet vlastně budou lidé reagovat a co to způsobí na trhu. Muskův právník podotkl i to, že špatný tweet neznamená automaticky to, že je to i podvod.
 
Naopak žalobce Nicholas Porritt prohlásil, že je naše společnost založena na pravidlech, která potřebujeme, abychom nežili v anarchii, a tato pravidla se vztahují i na Elona Muska jako na kohokoli jiného. S rozsudkem pochopitelně není spokojen a zvažuje další kroky.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.