Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Enmotus MiDrive kombinuje hlavní SLC a vedlejší QLC na jednom SSD

14.1.2020, Jan Vítek, aktualita
Enmotus MiDrive kombinuje hlavní SLC a vedlejší QLC na jednom SSD
Chtělo by se zvolat, že to konečně někoho napadlo. Mluvíme o SSD, které využívá krom pamětí zapisujících více bitů do jedné buňky také paměti SLC s jedním bitem na buňku. Jak se to ale v případě MiDrive liší od SLC cache?
Dnešní SSD pro běžné zákazníky obvykle využívají buňky typu TLC (3 bity) nebo už rovnou QLC (4 bity), které mají velice pomalý zápis, a tak v nich najdeme také tzv. SLC cache, čili vyhrazenou část paměti NAND Flash fungující v režimu SLC (1 bit), který se vyznačuje nejrychlejším možným zápisem. Kapacita SLC cache může být proměnlivá v závislosti na volné kapacitě na daném SSD a vždy se liší s ohledem na celkovou kapacitu, čili 256GB SSD stejné řady nebude mít stejný objem SLC cache jako 1TB SSD.
 
To je obvyklý stav věcí, s nímž se musíme smířit, pokud si nechceme připlácet za dražší modely. Výrobci nám ale obvykle nenabízí možnost nakonfigurovat si SSD dle vlastních potřeb, čili přesně definovat, kolik paměti chceme využít jako SLC a vytvořit si z ní třeba zvláštní diskový oddíl. Nabídne to Enmotus MiDrive?
 
 
V prvé řadě je třeba říci, že o společnosti Enmotus neslýcháme často a na našem trhu se s jejími produkty snad ani nesetkáme. Ta ale v roce 2018 spolupracovala s AMD na technologii FuzeDrive pro Ryzen, takže o ní snad ještě uslyšíme.  
 
MiDrive kombinuje konkrétně buňky SLC a QLC a namísto toho, aby nabídla vedle hlavní QLC paměti jen menší SLC cache, tento obvyklý stav věcí obrací, takže paměť SLC je zde primární a QLC je bonusová, která poslouží pro zřídkakdy využívaná data. 
 
Na vývoji MiDrive spolupracoval známý výrobce SSD kontrolerů Phison, který si stejně jako Enmotus slibuje, že může zaujmout pěknou řádku běžných zákazníků, kteří jinak podobný model na trhu jen těžko najdou. My se ale zatím nedozvíme důležité podrobnosti, jako především to, kolik z celkové kapacity paměti může být v podobě SLC a kolik jako QLC. Dozvíme se pouze o celkové kapacitě 1 TB, což se asi pravděpodobně bude vztahovat spíše ke QLC, čili takové SSD v celkovém SLC režimu by mělo kapacitu 256 GB. 
 
Na podrobnosti si tak musíme počkat, což platí i pro cenu. Aktuálně jsou také MiDrive rozesílány jako vzorky OEM zákazníků, takže není jisté ani to, že se dostanou do maloobchodu jako samostatně prodejné zboží. Třeba ale přimějí některého ze známých výrobců spotřebních SSD, aby se probudil a začal nabízet něco podobného. 
 
Zdroj: Techspot