Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
24.8.2023, Karel Polívka, aktualita
V Epic Games by rádi zvýšili míru využívání jejich obchodu. Představili nový program Epic First Run, který vývojářům a vydavatelům umožní získat 100 % příjmů z prodejů jejich her pro PC během prvních 6 měsíců od vydání, kdy budou exkluzivně v Epic Games Store.
Andir (749) | 4.9.202312:58
kupuju výhradně na epicu, na takovém steamu bych nekoupil nikdy nic ne dokud tam budou mít 30% cut nemluvě o tom že epic má výhodnějš ceny steam jediné co má že ani nefunguje na gog 2.0 prostě odpad
Odpovědět0  0
Chuch-in (65) | 27.8.202313:09
V anketě vám chybí možnost ­"Nikdy­".
Steam bych za nic nevyměnil, to si raději připlatím, třeba i 5€, protože chci nmít vše v jedné knihovně a také ty možnosti kolem s přáteli, atd. Epic existuje řadu let a krom toho že se jejich aplikace načítá neskutečně dlouho i na výkonném PC ­(steam asi jen osminu času­) a je jedno jestli při startu či znovunačtení, tak nabízí uplné prd, i obsah se dlouho načítá oproti steamu a nemají ani moc her které chci hrát. Za ty roky ani nedokázali napodobit trochu ten steam, který mají snad všichni rádi, tak mi řekněte, proč by k nim měl člověk jít? Kvůli Fortnite?
Ale mají jednu pozitivní stránku. Dnes už nevychází demoverze her a pirátit je nebudu, takže když jsem chtěl hrát Subnauticu, tak jsem jí měl na epicu, kde jsem si jí vyzkoušel asi 15 minut, zalíbila se mi a pak jsem si jí koupil na steamu, protože v té době neměli achievementy a další věci kolem. Také když jsme hráli s kamarádem huntera, tak ho měl na epicu, já na steamu a byl tam jeden problém pro multiplayer. Epic měl starou verzi, asi 3 týdny, než jí zaktualizovali.
Odpovědět2  0
Karel Polívka (1098) | 28.8.20236:07
OK, doplnil jsem tuto možnost jako novou poslední odpověď. Jinak ohledně toho dalšího souhlas, coby hráč to vnímám stejně.
Odpovědět0  0
Tomcat2 (646) | 24.8.202315:02
Já mám na Epicu jen zdarma hry a že jich tam už je požehnaně. Hry na storech přímo ale nekupuju, to je moc drahý, pokud nejsou zrovna v 75% a vyšší slevě...hry kupuju tak, že si přes Heureku danou hru vyhledám, na kterém online shopu ji mají nejlevnější a tam koupím a většinou je to Steam klíč, ale ty hry jsou tam tak za čtvrtinu toho, za co se prodávají na oficiálních storech...
Odpovědět1  0
Karel Polívka (1098) | 24.8.202316:51
Tak ono stačí si na Steamu nebo v Humble Bundle vytvořit wishlist toho, co člověka zajímá a pak jen počkat, až mu ta platforma automaticky pošle e­-mailové upozornění, že je hra XYZ z toho seznamu ve slevě a za jakou cenu. Pokud sleva zaujme, provede nákup a pokud ne, e­-mail se ignoruje, protože je jen otázka času, než přijde další s nižším číslem vzhledem k tomu, jak často k těm slevovým akcím dochází.

Běžně tak tímto způsobem ­(ať už přímo na Steamu nebo v Humble Bundle­) kupuji velké hry za cenu v rozsahu od 5 do 15 EUR, aniž bych řešil nabídky jiných eshopů, přičemž plno těch, co bych si chtěl někdy vyzkoušet, jsem ­"dostal­" automaticky jen za 9 EUR ­(při ročním plánu, při měsíční platbě by šlo o 10 EUR­) díky tomu, že si platím Humble Choice. Mě to vyhovuje především v tom, že se mi jen jednou ročně strhne platba a pak už jen automaticky každý měsíc přibývají kódy dalších a dalších her pro aktivaci na Steamu, aniž bych musel ztrácet čas tím kde, za kolik a kdy to případně koupit. Takže po nějaké době má díky tomu člověk s poměrně vysokou pravděpodobností tolik her, které ho někdy v nějaké prezentaci zaujaly ­(ono se to za ty roky i při tom náhodném výběru nasčítá­), že stejně ani nemá šanci to všechno hrát a dohrát. A jelikož typicky uplynulo už dost času od vydání, jsou ty hry odladěné a kolikrát i v edici s veškerým obsahem, co k nim kdy vyšel.
Odpovědět2  0
631275 (287) | 24.8.202314:48
Na epicu jsem koupil asi jen jednu hru za plnou cenu ­- Metro Exodus. Jinak tam poměrně pravidelně kupuji dlc ke hrám zdrama. Z poslední doby třeba upgrade na directors cut Death Stranding nebo další mapy do The Hunter.

Na mě model tady máš základní hru zdarma a pokud se ti líbí, dokup DLC funguje docela dobře. Navíc DLC bývají též ve slevě, takže to není past ve smyslu ke hře zdarma kup předražené DLC.

Takže chápu, že chce EPIC mít co nejvíc lidí, kteří si časem koupí dlc na jejich platformě, při dnešní politice je to velmi slušný zaručený zisk i kdyby ze základní hry neměli půl roku nic.
Odpovědět2  0
Karel Polívka (1098) | 24.8.202317:30
Já jsem tam kdysi využil časově omezené kupóny, pomocí kterých jsem levněji koupil kódy na několik her od Ubisoftu, které jsem pak aktivoval v Uplay, což v tomto případě znamená, že po jejich aktivaci v Uplay už není Epic Games Store pro jejich instalaci nebo spouštění v Uplay potřeba. Což jde poněkud proti logice toho, že Epicu by mělo jít i o zvýšení míry využívání jejich platformy pro samotné hraní her. Zda to tak u her od Ubisoftu funguje i dnes, to nevím, tohle bylo už v roce 2020.

Jinak pro samotné hraní v rámci Epicu jsem tam zatím nic nekoupil, protože jsem k tomu zatím neměl důvod, jelikož hry hned nebo velmi krátce po vydání z principu nehraji, takže pak vše kupuji buď přímo na Steamu nebo v Humble Bundle pro aktivaci na Steamu. Záměrně se stresovat tím, v jakém technickém stavu ty hry kolikrát vychází a ještě za to připlácet, to mi nepřijde jako něco zábavného :­-)
Odpovědět0  0
madpavel (373) | 24.8.202314:01
Na Epicu jsem ještě nic nekoupil, mám tam několik her co jsem vzal zdarma v akci a ještě ani nehrál.
Možná tam koupím Alan Wake 2, pokud se mně nebude chtít čekat na Steam, ale to budu ještě dlouho rozmýšlet, protože jsem zjistil, že v českých korunách chtějí za hry více než je oficiální cena v eurech a nevím proč. Psal jsem na support, ale odpovědi se mně nedostalo.

Příklad z dvou starších her, zkopírováno z mých komentářů ze Zingu v době vydání recenzí.
Star Wars Jedi: Survivor
Epic – 1899,­- Kč ­(po přepočtu vychází ~80,50€, takže zhruba 10€ přirážka proti oficiální ceně 69,99€­)
Steam – 69,99€ ­(Platil jsem 1648,­- Kč po přepočtu­)

Dead Island 2
Epic ­- 1799 Kč ­(po přepočtu ~75€­)
Ofiko cena 60 EUR ­(po přepočtu ~1440 Kč)
Odpovědět2  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.