Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Epic nabízí zdarma hru The Callisto Protocol

26.8.2024, Karel Polívka, aktualita
Epic nabízí zdarma hru The Callisto Protocol
Epic nabízí zdarma The Callisto Protocol, hororový scifi survival, jenž vyšel v roce 2022 od vývojářů ze Striking Distance Studios. Hra je považována za duchovního nástupce série Dead Space. Nabídka skončí ve čtvrtek 29. srpna v 17:00.
The Callisto Protocol je hra, která při svém oznámení vzbudila ze dvou důvodů velká očekávání. Tím prvním byl fakt, že její vývoj měl v rámci Striking Distance Studios (vydavatelem je Krafton) na starosti i Glen Schofield, což je spolutvůrce původní hry Dead Space z roku 2008 (ta byla tehdy vytvořena ve studiu Visceral Games, které bylo v říjnu 2017 ukončeno na základě rozhodnutí vlastníka v podobě EA), jež patří mezi uznávané tituly v rámci tohoto žánru. A už z prvních informací bylo patrné, že by mělo jít o jejího duchovního nástupce (Dead Space se dočkalo 2 pokračování, přičemž 3. díl se výrazně stočil směrem k akci a namísto atmosferického survival hororu tak šlo spíše o střílečku využívající stejné tematické zasazení).
 
Druhým důvodem byl samotný trailer (viz níže), který lákal na velmi realistické zpracování (hra využívá Unreal Engine 4), díky čemuž se fanoušci Dead Space, nebo tohoto žánru obecně, mohli těšit na vydání, protože titulů tohoto typu v rámci AAA produkce mnoho nevychází.
 
 
Když pak hra 2. prosince 2022 vyšla, ukázalo se, že s původním Dead Space toho má z hlediska hratelnosti společného až příliš hodně (pro velké příznivce DS to ale může být i plus) a na platformě PC se navíc potýkala s poměrně velkými výkonnostními problémy, díky kterým tak bylo lepší si nějakou dobu počkat, než dojde k jejich odstranění. V dnešní době je už hra i na PC po výkonnostní stránce vyladěná, takže pokud Vás tematické zasazení zaujalo, nebo Vás bavily první dva díly série Dead Space, máte teď ideální příležitost si hru v Epic Games Store zdarma aktivovat a pak už kdykoli poté si ji zahrát.
 
 
Stojí také za zmínku, že hra byla od června 2019 původně vyvíjena coby hra zasazená do světa PUBG: Battlegrounds, ale časem se z ní stal samostatně stojící titul coby nová značka. A pokud jde o původní Dead Space, ten se dočkal remaku, který vyšel 27. ledna 2023 a vytvořilo jej Motive Studio, jež patří EA.
 
Aktuální hodnocení hry The Callisto Protocol na webu Metacritic pro PC je 68 % na základě 20 odborných recenzí a 62 % od 160 hráčů.
 
Nabídka její základní verze zdarma v Epic Games Store skončí 29. srpna 2024 v 17:00. Ke hře lze dokoupit i několik DLC (Final Transmission, Riot Bundle, Contagion Bundle, Outer Way Skin Collection), případně všechny v rámci Season Passu za 754 Kč.
 
Zdroj: Epic Games Store