Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EPYC 7003 Milan-X jdou na trh, jaké jsou jejich specifikace a ceny?

21.3.2022, Jan Vítek, aktualita
EPYC 7003 Milan-X jdou na trh, jaké jsou jejich specifikace a ceny?
AMD během dubna vypustí na trh procesor Ryzen 7 5800X3D, který přijde za 450 USD, a bude tedy stát stejně jako původní 5800X. V případě serverových EPYC Milan-X ale něco takového čekat nemůžeme, takže kolik budou stát?
AMD je aktuálně už pod tlakem Intelu a jeho procesorů Alder Lake, kvůli nimž už ceny Ryzenů klesly a není ani divu, že Ryzen 7 5800X3D vybavený pamětí V-Cache bude mít stejnou cenovku jako původní Ryzen 7 5800X. Na druhou stranu bude mít i trošku nižší takty a nenabídne možnost přetaktování, ale dle AMD by rozhodně měl být celkově výkonnější. 
 

 
Pokud ale jde o serverové procesory, v jejich případě Intel dosud nevyslal na trh skutečně důstojnou konkurenci pro EPYC generace Milan. Tu mají vytvořit až letošní Sapphire Rapids a ještě než ty dorazí na trh, AMD uvede vylepšené Milan-X, které tak nemusí nahrazovat starší modely na jejich cenových pozicích. 
 
Potvrzují nám to i ceny Milan-X pohybující se mezi 4185 a 8800 dolary, zatímco dosud nejdražší 16jádrový EPYC Milan s 8 čiplety a plnou 256MB L3 cache přišel na 3521 USD a celkově nejdražší Milan, model EPYC 7763, stojí 7890 USD. AMD tak dále šroubuje ceny svých desktopových procesorů směrem vzhůru, ostatně první generace (Naples) nabízela svůj nejlepší kousek "jen" za 4200 USD a od té doby ceny rostou, ale s tím, že to umožnil i Intel svou chabou konkurenceschopností. Časy se však mění. 
 
Nyní je ale opět na tahu AMD, které dnes představí čtyři nové procesory se 16, 24, 32 a 64 jádry. Všechny ale budou mít 8 čipletů, a tak i maximální možnou kapacitu L3 cache, kterou jim poskytne součet základních L3 v čipletech a rozšířené paměti ve V-Cache. Celkem to dělá 768 MB.
 
Pokud přihlédneme k tomu, že TDP je až 280 W, pak i tyto procesory mají kvůli V-Cache stejně jako Ryzen 7 5800X3D snížené takty, ale nijak dramaticky a v ostatních ohledech můžeme očekávat stejnou výbavu, jakou mají i Milan, což znamená i využití stejné platformy s paticí SP3.  
 
Uvidíme, zda AMD poskytne dnes odpoledne, kdy procesory Milan-X už oficiálně představí, ještě nějaké další zajímavé informace a případně se ještě ozveme.