Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ESA Space Rider: evropská znovupoužitelná vesmírná loď

11.6.2019, Jan Vítek, aktualita
ESA Space Rider: evropská znovupoužitelná vesmírná loď
Evropská vesmírná agentura připravuje svého "vesmírného jezdce" jak označuje loď, která je navrhována s účelem opětovného použití. Určena bude pro rakety Ariane a Vega a připravena má být do několika let. 
ESA (European Space Agency) jistě podrobně sleduje aktivity firmy SpaceX, která založila svůj vesmírný program na znovupoužitelnosti raket i lodí. Evropská agentura se tak rozhodla pohnout s vlastním projektem, který se týká lodi Space Rider. Ta nebude určena pro posádku a využívat má rakety z rodin Ariane a Vega. 
 
 
Slovo Rider zde figiruje jako zkratka pro Reusable Integrated Demonstrator for Europe Return a výsledná loď má být připravena do roku 2022, aby mohla v rámci prvních misí využít raketu Vega-C startující z Kourou (Francouzská Guyana). Inženýři chtějí vytvořit loď, která bude schopna s využitím vlastních prostředků zůstat na nízké orbitě ve výšce až 450 km, kde budou moci na její palubě probíhat vědecké experimenty až po dobu dvou měsíců. 
 
Space Rider bude schopen na své palubě pod otevíratelným krytem nákladového prostoru nést až 800 kg nákladu, a to v prostoru o objemu 1200 litrů. Dva rozkládací solární panely poskytnou až 600 W elektrické energie využitelné pro nezbytnou komunikaci, výpočetní techniku a regulaci teplot v nákladovém prostoru. 
 
Na konci své mise se Space Rider navede do atmosféry a pomocí keramických štítů bude zbrzděn atmosférou natolik, aby mohl rozvinout svůj paraglide. Nespadne tak na pouhém padáku, ale na paraglidovém křídle, díky němuž bude moci svůj sestup řídit na potřebné místo a tam měkce dosednout na vysunovací podvozek. Jde ale pouze o bílou přední část. Ta zadní s motorem a solárními panely se před vstupem do atmosféry odpojí.
 
 
Samotný Space Rider není zrovna zbrusu nový koncept. Je do velké míry založen na designu Intermediate eXperimental Vehicle (IXV), které bylo otestováno už v roce 2015. Bylo ale menší, bez vysunovacího podvozku a méně robustní. Vedle toho si inženýři vypůjčili pro druhou část zařízení také stupeň AVUM+ vyvinutý pro raketu Vega-C. 
 
Space Rider by měl vydržet alespoň pět startů a jen minimální údržbou mezi lety. ESA jej chce využít jak pro vlastní účely, tak pro komerční, čili nákladový prostor se bude i pronajímat. Do konce tohoto roku by mělo proběhnout přezkoumání základního designu.