Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ESA ukázala fotografie kráteru Korolev s ledem na Marsu

22.12.2018, Milan Šurkala, aktualita
ESA ukázala fotografie kráteru Korolev s ledem na Marsu
European Space Agency (ESA) přichází s novými snímky z Marsu. Jde o dvě velmi působivé fotografie kráteru Korolev, na kterém jde vidět obrovské zamrzlé jezero plné vodního ledu. Pokud chcete wallpaper s fotkou z Marsu, není proč váhat.
Lidstvo postupně prozkoumává planetu Mars. V posledních dnech se mluví především o sondě InSight, nicméně s působivými úlovky se nechlubí jen NASA, ale také European Space Agency (ESA). Mise Mars Express byla totiž úspěšná v pořizování snímků pomocí kamery High Resolution Stereo Camera (HRSC) a při pěti průletech kolem Marsu pořídila pásy snímků kráteru Korolev. Na základě těchto sérií pak agentura vytvořila dvě velmi působivé fotografie, na které se nyní můžete podívat.
 
Kráter Korolev na Marsu
 
zdroj: esa.int [CC BY-SA 3.0], klikněte pro zvětšení
 
Sonda byla vypuštěna 2. června 2003 a už 25. prosince téhož roku se dostala na orbitu Marsu. V těchto dnech tak bude slavit 15 let provozu a ty tak můžeme oslavit právě výše zmíněnými snímky. Ten první z nich agentura uvolnila ve Full HD rozlišení, takže pro mnohé, kteří ještě nemají monitory s vyšším rozlišením, může jít o výborný wallpaper.
 
Kráter Korolev na Marsu
 
zdroj: esa.int [CC BY-SA 3.0], klikněte pro zvětšení
 
Kráter Korolev má přibližně 82 km v průměru a je plný ledu. Ledová vrstva má tloušťku 1,8 km a přichází sem ke slovu jev zvaný "studená past". Samotný led je totiž hluboko v kráteru, zhruba 2 km pod jeho okrajem. Studené plyny se tak drží uvnitř a vytváří extrémně studenou vrstvu těsně nad ledem, který tak nemá šanci nikdy rozmrznout. Led je tak stabilní a nemůže se zahřívat.
 
Kráter dostal jméno po ruském raketovém inženýrovi Sergeji Korolevovi, který stál u zrodu ruského vesmírného programu. Vyslal první lidské satelity do Vesmíru v roce 1957, podílel se i na projektu Vostok, jehož výsledkem byla cesta Jurije Gagarina do Vesmíru o čtyři roky později.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.