Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EU bude prozatím bez Apple Intelligence kvůli kontroverznímu zákonu DMA

24.6.2024, Milan Šurkala, aktualita
EU bude prozatím bez Apple Intelligence kvůli kontroverznímu zákonu DMA
Kontroverzní zákon Digital Markets Act (DMA), který máme v Evropské unii, má u společnosti Apple další pokračování. Tentokrát způsobuje to, že se alespoň prozatím nedočkáme nového systému Apple Intelligence.
V EU začal platit zákon Digital Markets Act (DMA), který např. přinutil společnost Apple otevřít obchod s aplikacemi, což někteří vítají, někteří naopak. Umožňuje to instalaci aplikací z neoficiálních zdrojů, což vytváří vyšší bezpečnostní rizika (aplikace nemusí procházet poměrně striktními bezpečnostními kontrolami App Store, také je zde vyšší riziko zneužití platebních údajů, neboť ty nejdou přes platební systém Applu, ale přes jiné poskytovatele, jejichž úmysly mohou být všelijaké). Dalším dopadem na Apple je to, že pro své zákazníky v EU nepřinese svůj nový systém Apple Intelligence spolu s funkcemi jako iPhone Mirroring a SharePlay Screen Sharing.
 
Apple se nechal slyšet, že kvůli nejasnostem dopadů zákona DMA nevěří tomu, že se mu letos výše zmíněné tři funkce podaří uvést v tomto roce i pro zákazníky v EU. Problémem je to, že otevřenost vynucená zákonem DMA vyžaduje i otevření těchto funkcí, jenže to dle Applu výrazně ohrožuje integritu produktů, což vede ke zvýšení rizika ohrožení soukromí uživatelů a bezpečnosti dat.
 
Apple nyní spolupracuje s Evropskou komisí a snaží se najít nějaké východisko, které by umožnilo přinést tuto funkci i uživatelům v EU bez toho, aniž by takové otevření přinášelo ohrožení bezpečnosti, neboť Apple nemůže zaručit, jaká pravidla nakládání s daty budou mít aplikace třetích stran (obzvlášť půjde-li je nainstalovat z neoficiálních obchodů s aplikacemi). A v případě Apple Intelligence, která může procházet v podstatě vše osobní v telefonech uživatelů, mohou tato data v rukou nesprávné aplikace mající přístup k těmto citlivým údajům napáchat opravdu hodně škody.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.