Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
30.12.2020, Jan Vítek, aktualita
Zní to velice hezky. Zatímco z Evropy už výroba čipů pomocí pokročilých procesů v podstatě zmizela, přijata byla nová deklarace, dle níž má být vyvinut rovnou 2nm výrobní proces pro výrobu nových CPU. 
Deluxa (225) | 4.1.20219:51
Eu uradnicek zas odklepol nieco coho komplexnost, narocnost ,odhad nakladov do vystavby a vyvoja si ta jeho mala hlupa hlavicka ani nevie predstavit. To vyzera na dalsi projekt ­"cierna diera­" s nulovym vysledkom. Ale aspon urcita skupina ludi zhrabne prachy a bude sa mat lepsie :­) berme to pozitivne...
Odpovědět2  0
DarkRichelieu (1232) | 1.1.202123:36
S centrálním plánováním dělat machra na Čínu ? Když oni budou mít fabriku na 5nm tak mi budeme mít na 2nm ? No jako už dlouho mluvím o něčem podobným pro Evropu, ale nerad vidím když se v tom šťourá Eurosajůz, ale hold si tu volíme ten rudozelený teror do vedení EU, že z toho ani nic jiného nemůže vzejít. Tak čest práci a podpořme ten americký GlobalFoundries, ať nám tu postaví fabriku a pak si můžeme i ve stoje zatleskat a dát fotky na nástěnku. Tak schválně co z té továrny nakonec vyleze :)
Odpovědět4  1
laren (237) | 1.1.202123:46
Nechme se překvapit ­- záměr je dobrý :­)­) Pozor na ten hold, pokud tím tedy nemyslíte, že tomu vašemu rz teroru vzdáváte hold :)
Odpovědět1  0
DarkRichelieu (1232) | 2.1.20210:16
Nejde jen o to se vyhecovat a říct si proslov jako Kennedy, když mluvil o přistání na měsíci ne proto, že je to snadné....
EU není Amerika na počátku 70. let, kde je nadšení, vůle a mozky.... Jo eurofederalisti by asi tvrdili něco jiného, ale to jsou fanatici. Rozdíl asi jako mezi ekologem a ekologistou ­(environmentalista­), ale pořád lepší utopit ty prachy někde v technologiích než na dotace na brambory...
Odpovědět2  1
wrah666 (6205) | 2.1.20218:30
Chybí nadšení, vůle, mozky. A prachy. Prachy jsou vždy až na prvním místě. USA za sebou netáhly zkrachovalé Řecko a krachující Itálii, Španělsko, Portugalsko a Irsko. USA neplatily ­"podporu­" kdovíkolika milionům vyžírků, profesionálních dávkařů. USA braly ­"uprchlíéky­" jen když byli ochotní makat. Respektive měli okamžitě na vybranou, jestli půjdou do práce, nebo jestli budou hlady. A koneckonců v USA býval také pořádek. Stav u nás, kdy ­"uprchlík­" dojede autobusem na Litoměřicko, znásilní holku a dostane dva roky? Tehdy a tam by černoch po znásilnění bílé patrně dostal místo zatýkání olovo.
Odpovědět3  2
CooliPi (378) | 2.1.202113:44
Mam trosku jiny uhel pohledu. Myslim ze skupine, ktera ma nadseni a vuli schazi ty prachy, a naopak je dostane skupina, ktera umi vyplnovat prihlasky a dotazniky.

Nejprofesionalnejsi davkari jsou banky a skupina tech nejbohatsich individui, za kterymi podpora leze primo sama ­- banky dostavaji nulove urokove sazby, aby vyrobily dalsi dluhy, skoupily svou konkurenci a za to si vyplaceli premie a dostavali milonove padaky. Bohati jednotlivci lobuji u zakonodarcu, aby nemuseli platit dane a aby meli co nejvetsi danove odpocty ­(to je ta podpora, o kterou si vlastne ani nemuseji zadat, protoze si ji zaskrtnou na danovem priznani­) a co nejmensi procentualni dane. Plati pak procentualne mensi dane, nez normalne pracujici lide, danova sazna je degresivni smerem k vyssim vydelkum. Napriklad Mr. Trump, ktery neplati v USA skoro dane.

USA ­- tady je treba videt nezavisle skupinu lidi a banek ­- tedy lide v USA svoji praci tahnou za sebou zkrachovale banky, viz kvantitativni uvolnovani a jine stejne akce ktere se porad museji prejmenovavat ruznymi eufemismy, aby nebylo hned patrne, ze jde o presun penez od chudych k bohatym.

Proste lze najit paralely mezi USA i EU, neco se zde jmenuje jinak, nektrere problemy se manifestuji trochu jinak, ale nakonec si myslim, ze to ma vic spolecneho nez rozdilneho. Ve spojenych statech maji take tucne penezovody z verejnych rozpoctu, ktere se rozkradou. Vzpomente na deficit v rozpoctu Pentagonu, ktery ohlasil Donald Rumsfeld nekdy 10. zari 2001, druheho dne zcela nahodou trefilo ucetni oddeleni Pentagonu letadlo, ktere slozilo pred dopadem kridla a vysetrujici komise ktera mela asi 240 lidi byla trefena letadlem v prvni vezi WTC. Samozrejme bez predsedy :­-­) Posledni budovu asi trefila nejaka vyssi moc, ze se slozila do zakladu ­- letadlo nedoletelo, veleni armady se soukrome vytahovalo, ze ho sestrelili ­(proto ho pak nemohli najit :­-D ­)

https:­/­/www.youtube.com­/watch?v=W­-F5NKAMdFc
Odpovědět2  1
laren (237) | 3.1.20212:10
a jsme zase u konspirativnich teorii, gratuluji :)
Odpovědět0  0
Akuh (1106) | 3.1.20212:33
No, alespoň část o bankách měl správně, byť nelze říct zda to je úmysl. Nové peníze vznikají dluhem ­- tím že si je lidi půjčí, centrální banky chtějí inflaci ­(cílí na 2%­) a tak motivují banky k půjčování nastavením úrokových sazeb. No ale poslední dobou jim ani to nestačí na dosažení cíle, tak centrální banky tisknou peníze a kupují za ně cenné papíry ­(ECB například dluhopisy zemí eurozóny, proto jsou možné ta absurdně vysoké státní dluhy dluhy­). Před pár roky japonská centrální banka už vlastnila díky podobné politice velké podíly v 40% jejich firem. To není konspirační teorie, ale oficiální politika centrálních bank :­-­) Nijak to neskrývají.
Shodou okolností, půjčky ­- ty velké, se nejchudším moc nepůjčují a tak se dostanou jen k bohatším a tak ti je utratí ještě v době než se inflace projeví ­(trh reaguje na přírůstek peněz se spožděním­) a chudí mají smůlu, protože dřív jim vše zdraží, než se k nim dostane vlna zvíšení platů.
Obdobně s akciemi, to že je nakupují centrální banky znamená že jejich cena vzroste a vydělají na tom jejich vlastníci a tedy nejvíc bohatí.

Co se k daním boháčů týče, ty zase oni moc neplatí, ale to je způsobeno tím že vlastní akcie firem a mají příjmy často celkem malé. Na tom není nic špatného.
Odpovědět1  0
wrah666 (6205) | 3.1.20213:10
Když už jsme u konspiračních teorií. Vy věříte, že oficiální verze je čistě pravdivá? Včetně takových maličkostí, jako že nebyli varováni, nebo že může 5 letadel uneseno, nekomunikovat, blížit se k obydleným oblastem a nebýt minimálně eskortováno stíhačkami, nebo spíš sestřeleno? Nebo, že hodinu a půl po nárazu do první věže proletí v pohodě jedno z nich až k Pentagonu? Který je shodou okolností hned vedle hlavního města, a stoprocentně je krytý protivzdušnou obranou.. Lampy stojící přímo před dírou ve zdi vynechávám, nicméně fotku kupodivu nikdo nezpochybnil :­)
Odpovědět2  0
CooliPi (378) | 3.1.202112:57
Mne u Pentagonu chybely ty otisky kridel a vlastne i rozlite horici palivo vne budovy, protoze nadrze v kridlech by ho asi nechaly venku, kdyz tam byla jen kulata dira a nikde ani zbla zmuchlaneho plechu.

Nejvetsim dukazem jsou ovsem budova WTC7 a rozzhavene koule speceneho kovu z trosek WTC ­- WTC7 je ta budova ta co se sama zritila do svych zakladu i bez letadla. Ostatni do toho jaksi po letech ­"zapada­", kousek po kousku.
Odpovědět0  0
CooliPi (378) | 3.1.202113:00
Teorie je teorie, nektere teorie maji i svoji praxi ktera potvrzuje teorii ­- jako treba teorie relativity. Presto se jim rika teorie.

Doporucuji si trosku projit teoreticky web https:­/­/911research.wtc7.net­/ a zamyslet se, co z toho mohla byt praxe a ne jen teorie.
Odpovědět0  0
cdwN (585) | 4.1.202111:00
tyhle teorie byly ovšem konspirační.....
Odpovědět0  0
DarkRichelieu (1232) | 4.1.202111:46
Když on dneska těm oficiálním verzím většinou nikdo ani nevěří. Zvlášť když novináři hlásili zprávy o pádu budovy ještě pře tím než padla. Prostě chybička v režii. Soud v USA to uznal za pravdu, ale dál se k tomu nevyjadřoval. Takový je dnešní svět, jedna velká iluze.
Odpovědět0  0
peteb (364) | 31.12.20201:33
Jestli by nebylo lepší zaměřit úsilí na kvantové počítače. U nich by mohl být projekt zároveň rozpracovaný­/dokončený­/úspěšný­/neúspěšný. A i kdyby se snad všechny prostředky bezvýsledně vynaložily, tunelového jevu bude i tak dosaženo.
Odpovědět8  1
laren (237) | 31.12.20201:47
lol
Odpovědět0  0
CooliPi (378) | 31.12.20206:11
Pokud jde o vytunelovani rozpoctu, jiste. Pokud je cilem skutecne konkurenceschopnost a obrana, tak ne. Kvantove pocitace mozna dokazi s jistou pravdepodobnosti odhalovat inverzni funkce ­- napriklad v kryptografii, ale kde to pouzijete v praxi...

Jak jsem psal jinde, mit vlastni fabriku na specializovane cipy umoznuje usetrit na spotrebe cipu. Tedy i na bateriich atd.

Jak se technologicka nezavislost projevuje trzne muzu ukazat treba na trhu s globalnimi pozicnimi systemy ­(GPS, Galileo, Glonass, ...­). Mit vlastni system umoznuje vyrabet pro nej zarizeni a nebyt zavisly na importu cizich, ani nebyt vydiratelny tim, ze nam to muzou vypnout. Velikost trhu ­- asi 400 miliard dolaru.
Odpovědět3  0
wrah666 (6205) | 1.1.202121:38
Uvidíme. Nicméně všechny projekty EU byly vždycky tunel. V nejlepším případě tunel plus něco, ale tunel vždy.
Odpovědět2  1
honza1616 (3699) | 30.12.202020:43
první IPCEI má přinést své ovoce v r.2024
a druhá IPCEI kdy?
v r.2030­-35 ??
tou dobou bude mít TSMC v plné produkci 1nm a bude přecházet na jiný materiál, nejspíš na nějaké uhlíkové nanotrubičky

pochybuji že půjde mikro­-architekturu na křemíku posunout na úroveň řekněme 950 Pikomentrů, to už by na tranzistoru bylo vidět jednotlivé atomy křemíku, těžko budou přístroje od ASML tak přesné že budou moct ­"vypalovat­" struktury tak že se budou moci ­"přesunovat­" po jednotlivých atomech, ale to jsem trochu odbočil
Odpovědět3  3
Bison (877) | 30.12.202013:37
Nesmierne dynamická EU na tak ambiciózny projekt nevyhnutne potrebuje inžinierov z Afriky . Otázne je kto by si tam dal vyrábať čipy? Do úvahy pripadajú len výrobcovia vakcín.....
Odpovědět6  6
laren (237) | 30.12.202020:49
Jestli to mělo být vtipné, tak to bylo z toho trapnějšího soudku.
Odpovědět1  5
laren (237) | 30.12.202013:19
Uvidíme, zda to skutečně přinese nějaký konkurenceschopný výsledek...Evropa by to potřebovala jako sůl.
Odpovědět15  1
Dedecekhribecek (178) | 30.12.202012:21
Abych řekl pravdu tak jsem si myslel že podobná zpráva přijde dříve z USA. Tam si asi myslí místní politici, že výroba Intelu je OK nebo že je zachrání plánovaní továrna TSMC.

Myslím si ale, že peněz to je málo a navíc snahy evropských politiků nikdy moc pokroku nepřinesly. Proto moje skepse, že to něco změní v našem trestuhodném Evropském zaspání.
Odpovědět9  0
M0RGAN (249) | 30.12.202013:26
To je totiž tím, že v EU se všechno musí rozhodovat kompromisy a to i s takovými státy, jako je Česko nebo Maďarsko. A to se pak těžko dohaduje na čemkoliv smysluplném a dlouhodobě stabilním.
Kdyby EU měla centrální vládu s pravomocemi amerického prezidenta, to by mohla jako superstát fungovat rozhodně efektivněji. Takhle je to jen aliance drobných národních státečků, které se sice rozhodly spolupracovat, aby spolu nemusely neustále válčit, ale pořád je řízení velmi decentralizované.
Odpovědět2  13
Radek Jahoda (60) | 30.12.202013:53
Potíž je v tom, že v EU je socialismus a nic z toho nebude, maximálně pár firem schrábne peníze a výsledek bude nula. Tato iniciativa to jen dokazuje, protože ve zdravé ekonomice není třeba takové fiktivní cíle vytvářet. EU v podstatě vystrnadila vysokými daněmi a velkými regulacemi všechny firmy a ta samá EU to chce napravit tím, že firmám, které ještě něco dělajé, vezmou peníze a dají je někomu jinému? Ale můžeme si za to sami, my chodíme k volbám...
Odpovědět14  3
M0RGAN (249) | 30.12.202015:05
Zajímavé je, že pro veškeré zboží dovážené do EU platí ty samé regulace. Jen jinde jsou lidi ochotni pracovat za nižší peníze :­-­)
Tak zrovna ČR je socialističtější než EU, ne náhodou EU vadí komunistům z celé Evropy.
Odpovědět2  9
Radek Jahoda (60) | 3.1.202110:40
"Jen jinde jsou lidi ochotni pracovat za nižší peníze­"

Tak to je dost zavádějící tvrzení. Lidé nejsou ochotni na některých pozicích za méně peněz pracovat proto, že jinde dostanou více a často za méně práce. V EU ­(tím EU myslím EU včetně ČR a je jedno, kdo ten příkaz vydal­) je tolik regulací a příkazů, co je nutné splnit, že na to prostě musíte někoho přijmout a zaplatit ho. Proč by někdo pracoval ve fabrice, když může sedět v kanclu a přehazovat papíry, protože jsme to v EU nakázali. Místo aby EU podporovala výrobu a prodej a když už dotace, tak do finálního zboží ­(např. ve formě úlev daní pro výrobce nebo podporu dopravy od výrobce­), tak podporuje vstupy ­- nesmyslná školení, dotaze v zemědělství za hektar apod. a nikoho ani firmu pak nezajímá, že neprodává a nevydělává.

Zrušil bych veškeré současné dotace, zrušil bych daň z příjmu, zavedl nepodmíněný příjem ve formě životního minima, zrušil veškeré sociální podpory kromě zdravotních hendikepů, a co si kdo kde vydělá klidně na ruku, bych neřešil. Tím se zlevní práce a nebude takový tlak na zavádění průmyslu 4.0. V rámci toho by bylo možné zrušit úřady práce a sociálky a tím značně ušetřit. Ušetří to i formám papírování a daňové optimalizace, DPH bych klidně i zvýšil, tím se daně přesunou na prodej zboží a to i na dovážené zboží, zvýhodní se domácí práce oproti dováženým výrobkům. Místo všech ekologických daní bych zvedl jen jednu ­- přepravní daň, aby se výrobky netahaly přes celý svět a často tam a zpátky. Politici místo nějakého řešení přijdou vždy jen s nějakými nesmyslnými návrhy jako zrušení superhrubé mzdy, přitom ta debata je bezpředmětná, protože matematicky to lze vždy přepočítat na jednu daň, ať už se to daní jakkoliv.

Problém je, že takové změny by musely být v rámci EU a i kdyby si jeden stát něco takového chtěl zavést, tak to směrnice EU nedovolí, protože jsou v nich stanovené minimální různé daně, a zrušit daň z příjmu nedovolují. A kdyby třeba ČR vystoupila z EU a něco takového zavedla, tak EU hned zavede cla a bude chtít takový stát zlikvidovat. Takže zavést to lze jen v rámci velkého státu nebo celku, aby se firmám vyplatilo tam ty fabriky postavit, místo toho tahat zboží přes celý svět. Takže bohužel nerealizovatelné.
Odpovědět3  0
wrah666 (6205) | 3.1.202115:38
Btw, když už jsme u té matematiky: Spočítal jste si někdy, kolik nám náš hodný stát vlastně bere z poctivě vydělaných peněz? ­(z nepoctivě minimum, což je další problém­) Začněme právě ůsuperhrubou mzdou­" a je fuk, jestli se to tak ofocviálně nazývá nebo ne. JEN tam je rozdíl toho co platí zaměstnavatel a toho co dostanete na účet cca 45%. Jenže tím to zdaleka nekončí. Následuje druhé kolo oškubu: ­"Spotřební daň­", ­"DPH­" a dopbrovolně povinné ­"poplatky­". ­(Jako třeba příspěvek na nezelené údajně obnovitelné zdroje. Jenže ani tímto druhým kolem okradení státem to nekončí. Je ještě třetí.. V ceně každého zboží či služby se TAKÉ promítne, že museli platit daně za právo na využití otrocké práce, ­(odvody za zaměstnance­) daně třeba za palivo a tak podobně. Výsledek. Nejlépe ­"optimalizovaný­" podnuikatel zaplatí státu tak či onak minimálně něco přes 60% svého výdělku. Zaměstnanec to má horší, tam jde o 80­-85%, což už je opravdová katastrofa.
Odpovědět1  0
Akuh (1106) | 3.1.202116:00
Nutno dodat že když je někdo zodpovědný a spoří, tak je ročně ještě okraden o inflaci. A inflace udávaná ve statistikách je vypočítána hodně nepřesně ze specifického spotřebního koše a ve zboží jiném může jít hodně nad ty 2% ­(například nemovitosti v praze, na jejichž ceny si hodně lidí stěžuje)
Odpovědět0  0
CooliPi (378) | 3.1.202113:05
Presneji schopni pracovat za nizsi penize ­- protoze maji nizsi zivotni naklady. Proto tu mame Vietnamske vecerky ­(vietnamci tam de facto ziji, maji nizsi zivotni naklady­), ukrajinci tu prasi jednu stavbu za druhou ­(oini tu de facto ­"neziji­", jsaou tu pro akumulaci penez ktere poslou jinam­) a muzeme pokracovat dal.
Odpovědět0  0
cdwN (585) | 4.1.202111:16
Vietnamské večerky bych sem nepletl, to jsou pračky na peníze. Problém je v tom, že pokud člověk platí nájem 15000 kč, tak těžko půjde do práce za 20000 kč....Pokud by platil za bydlení 5000, tak už je to o něčem jiném. A to u nás ­- narozdíl od západních zemí ­- upřednostňuje většina lidí bydlení ve svém. Jenže to zase většinou znamená platit hypotéku až do důchodu. Takže jsme tam, kde jsme. Komplexní výstavba bytů v podstatě neexistuje a pokud se někde staví, tak jsou byty dávno před kopnutím do země rozprodané překupníkům. Výsledek je ten, že cena bydlení letí vzhůru. Až na chlast a cigarety máme v podstatě stejné ceny, jako na západě ­(jelikož coby kolonie a montovna máme jaksi vlastní výrobu zlikvidovanou­), jen máme třetinové mzdy....Vyvádění peněz do zahraničí je na delší povídání a souvisí to s politikou našeho státu a snahou za každou cenu tu udržet zahraniční investory, kteří tu třeba daně neplatí vůbec.
Odpovědět0  0
laren (237) | 31.12.20201:55
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Odpovědět0  0
Dedecekhribecek (178) | 30.12.202014:00
To je hodně zjednodušené vidění situace. Ale i tak nikdo nebrání Evropě zavést většinový volení sytém a silnějšího presidenta. V Evropě se nedostali ani k tomu aby o tom mluvili natož aby to nastavili.
Odpovědět1  5
laren (237) | 31.12.20201:59
Oba tabory jsou nejspis tak silne, ze se radeji ponechava status quo
Odpovědět0  0
CooliPi (378) | 30.12.202017:55
Dovolim si trochu oponovat, treba dobre se dohodnout je lepsi, nez spolu bojovat. Prikladem budiz GSM.

V USA maji ruzne telekomunikacni monopoly, ktere se nedohodnou na spolecnem hardwaru, protoze potrebuji technologickou zavislost zakaznika. Je to i pripad operacnich systemu ­(kdysi tu byl souboj Winows vs. OS­/2­). Je to i pripad instrukcnich sad ­(rodina x86­).

Jak je videt, rozbit jejich monopol se da, ale na jinem nez hlavnim bojisti. Konkurentem Windows se stal Linux, konkurentem Intelu se stal ARM ­( a doufejme ze brzo RISC­-V­). Konkurentem uzavrenych telekomunikacnich standardu americkych firem se stal system GSM. Potrebujeme mit fabriku na cipy ze strategickych duvodu.

Trochu me laka podrazdit tady diskutujici myslenkou, ze kdo pouziva Linux a GSM telefon je socialista :­-­)
To by bylo ovsem znacne zjednodusene videni sveta. Ono je to proste tak, ze monopoly mohou prodava zastaravajici reseni jen do doby, nez uz je tak mimo, ze se vyplati udelat uplne nove, levnejsi, otevrenejsi, ktere ale nemuze nastoupit na hlavni bojiste rovnou, protoze nema tu technologickou zavislost zakazniku ktera prinasi penize. V novatorstvi je to ale spis vyhoda, nemit spoustu historickych zavislosti ­- ne instrukcni sade, na pouzitych modulacich, na vsech knihovnach v operacnim systemu ktere byly kdy pouzivany a ve vsech verzich.

Co se tyce vyvoje 2nm procesu, kdybychom k tomu pristupovali tak jako k technologiim, ktere Evropa uspesne dala svetu ­(metricky system, anglictina, GSM, Linux, ...­), tedy ze bychom dokazali mit fabriku pro vsechny vyvojarske tymy z EU, tak bychom usetrili nasobne vice penez na vyrobe specializovanych reseni ­- armadni vrazdici drony ­(nebo chcete­-li obranne­), kde se serie pocitaji na tisic az 10 tisic kusu cipu. Specializovane cipy jsou potreba pro svou nizkou spotrebu.

Osobne jen doufam, ze se ty penize nerozkradou a budeme mit v EU aspon jednu high­-tech fabriku, v ktere bude mozne treba vyrobit procesory na miru Evropskym superpocitacum. Kdyz se totiz jedna o usporu ve spotrebe superpocitace, tak specializace a navrzeni na miru problemu muze snizit energetickou spotrebu radove.

Zadny monopol nebude mit zajem se sam rozbit, Intel nebude mit zajem aby jine procesory ovladly trh, Microsoft nebude mit zajem, aby Evropske ci svetove desktopy ovladl treba Linux. A zadna cizi fabrika nebude mit zajem na tom, aby se v ni vyrabely maloseriove cipy pro cizi obranu.
Odpovědět6  0
laren (237) | 31.12.20202:10
Souhlas. Dobre nastaveny strategicky plan je podle mne zaklad. Aneb v jednote je sila. V konkurenci ovsem taky :­) Pak je ovsem zasadni to provedeni. Sice to trochu smrdi centralnim planovanim, ale ­(nejen­) Cina dela to same a dokazala v kratkem case uzasne veci ­(otazka, do jake miry na ukor prav jednotlivcu atd.­) ­- je ale jasne, ze tam je uplne jina mentalita, mozky tam maji vetsinove vymyvane od malicka, tahnou za jeden provaz atd. Ale v nekterych pripadech asi opravdu nema smysl tristit sily ani v kontextu dnesni Evropy. Evropa nutne potrebuje byt progresivnejsi­/inovativnejsi. Bohuzel zlate casy, kdy kolonizovala pomalu cely svet a udavala tempo, uz davno skoncily.
Odpovědět1  1
Akuh (1106) | 1.1.202110:43
Nemáš pravdu že označit linux za socialismus je zjednodušující. Je to totiž neuvěřitelně mylné. Kapitalismus není jen o penězích. Kapitalismus je o dobrovolné směně. Korporace a lidi poskytují u linuxu dobrovolně své zdroje pro linux, protože pro každou z nich je nevýhodné vyvíjet vlastní OS. To je jedna z mnoha podob kapitalismus.
Odpovědět1  0
Dedecekhribecek (178) | 1.1.202111:42
Pozor na rozdíl mezi slovy socialista a socialismus. Slovní základ mají stejný ale k socialismu patří komunisté a ne socialisti.
Odpovědět0  2
Akuh (1106) | 1.1.202113:36
Socialista je osoba vzívající socialimus. Pokud se podíváš nahistorii zjístíš že marx slova socialismus a komunismus používal jako synonima. Později vznikl drobný rozdíl v tom že ti co peklo chtěly vybudovat silou se začali nazívat komunisty a ti co peklo chtěli vybudovat po dobrým socialisy, ale krom metod se nijak neliší a amorální je obojí stejně a není moc důvod činit rozdíl.
Odpovědět1  2
Dedecekhribecek (178) | 1.1.202116:44
Nikoliv jako socialisté jsou označování třeba sociální demokraté nebo národní socialisté. Zvláště národní socialisté s komunismem neměli nic společného viz https:­/­/www.ceskatelevize.cz­/porady­/12170730060­-dnes­-pred­-70­-lety­/0­/55017­-ceskoslovenska­-strana­-narodne­-socialisticka­/. Třeba president Beneš byl národní socialista.

Což teprve NSDAP https:­/­/cs.wikipedia.org­/wiki­/N%C3%A1rodn%C4%9B_socialistick%C3%A1_n%C4%9Bmeck%C3%A1_d%C4%9Bl­nick%C3%A1_strana . Těm se také zkráceně říkalo socialisté.

Komunistům kteří budovali socialismus se ale nikdy neříkalo socialisté,
Odpovědět0  1
CooliPi (378) | 2.1.202114:24
Co nas za maldi ucili, tak komunismus mel byt dalsim stadiem socialismu, mely se zrusit penize a kazdy mel mit co potrebuje, proste ­"raj­". Ze je to totalni nesmysl dokazal odhalit a maly harant naseho veku, ktery si polozil otazku, co se bude delat s lidmi, kteri jen berou a nic nedavaji.

Komunismus byl v podstate antiteze. Jenze delanim praveho opaku spatne fungujicich regulaci se nedosahne kyzeneho vysledku. Proste nefunguje to, nema to ani logiku. Prvni pokus o puc komunistum vysel, nainstalovali se po roce 1948 postupne vsude a svoji vizi antiteze prosadili ­- za velmi vysokou cenu a postupny upadek.

Dalsi antiteze prisla v roce 1989 s nastupem soudruhu kapitalistu k moci ­- nyni to byli prevleceni komuniste kteri nam zacali kazat o trhu. Nasledky sklizime jiz dnes. Pouceni z obojiho je, ze antiteze nefunguji, z casti proto, ze extremiste proste prehlizeji problemy ktere jejich reseni prinasi.

No a kdyz by se clovek podival nekam doprostred, treba by tam nasel umirnene kapitalisty ­(treba v klasicke socialni demokracii­), ci socialisty kteri by se +­- mohli dohodnout na nejakych kompromisech. Extremisti se nedokazi dohodnout, jsou prilis upnuti ke sve myslence. Nezalezi na tom, jestli jsou to zaniceni vyznavaci dane ideologie, nebo konvertiti ­- kteri kompletne zmenili svoje smysleni. Ted nam prave vladnou ­- nejdriv kolaborovali se socialismem a ted bum ­- laska k penezum je omamila a kazou vodu a v soukromi pijou vino a vymysleji jak podojit stat.

K puvodnimu prispevku ­- nemyslim ze socialiste a komuniste je synonymum a je treba rozlisovat mezi socialisty­/­-mem, a socialnim. Ale chapu, ze kdo je vyrazne nazorove jinde nebo nezazil dobu pred unorem 1948, tak tomu to muze splyvat. Lvi podil na tom maji prave komuniste, kteri po roce 1948 zneuzili socialnich stran jako zastitu pro svoje budovani raje na zemi, ktery nikdy nemohl fungovat ­- komunismu. Viz nasilne slouceni CSSD s komunisty.

Riziko instalace dalsiho podobneho systemu bude rust spolu s chudnutim obycejnych lidi, kteri by radi patrili do stredni tridy ­(jenze to by nesmeli byt zadluzeni­). Az uz to bude tak v riti, ze lidi nebudou mit na jidlo, tak velmi lehce naleti nejakemu populistovi, ktery jim naslibuje vydobytky ale skryje cenu.
Odpovědět0  0
DarkRichelieu (1232) | 4.1.202111:57
Chybička ne jen brát, ale i dávat. V té utopii se pracovalo dál, jen se pracovalo pro blaho společnosti bez peněz a bez výplat. Chodil by jste do práce dál a tvořil hodnoty atd. Jen je tu problém, že ta mentalita lidí není na úrovni mravenců a v čel, jinak je to nesmírně efektivní :D
Odpovědět0  0
laren (237) | 31.12.20201:52
Tohle je v podstatě asi filozofické dilema, se zastánci i odpůrci ­(jako asi obecně u všeho­), dobrými argumenty mají nabito oba tábory. Vzhledem k historii Evropy si ale vůbec nejsem jist, zda by to narozdíl od USA fungovalo. Každopádně efektivní to opravdu není ­(především ve smyslu rychlosti rozhodování­).
Odpovědět0  0
thegrid (280) | 30.12.202011:46
Může mi někdo vysvětlit, jaký zájem může mít ASML na tom předat své know­-how celé Evropě? Protože zatím je špička a musí z toho doposud těžit.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3359) | 30.12.202012:29
O předání know­-how nikdo nemluví.
Odpovědět5  0
CooliPi (378) | 30.12.202018:04
Co treba si od nich koupit stroje a s nimi vybudovat vlastni foundry ­(fabriku­)? Netreba znovu vynalezat kolo. Jen vyladit vse kolem kola.

Urcite nebude muj seznam uplny, napada me jen to, ze takova fabrika vlastne je hlavne o know­-how v navrhu obvodu, navrhove systemy, knihovny vyrobitelnych tranzistoru na danem procesu, pocty metalickcyh vrstev, vyladeni procesu na low power nebo naopak high performance atd.

Navrhove systemy VLSI obvodu jsou take pekelne drahe. Bez nich take nic nenavrhnete a nevyrobite.

Je to proste sirokospektralni zalezitost. ASML je jen jednim bodem. A v zasade, kdybychom nepotrebovali velky vykon zareni ­(stovky W­) aby bylo ozarovani cipu rychle, tak bychom mohli pouzivat nejaky jiny zdroj UV zareni s mensim vykonem.

Napadla me i electron beam fotolitografie, tam by nebylo potreba mit masky, ale nejsem si jist tim, jestli by elektrony, ktere by mely tak kratkou ­"vlnovou delku­" , tedy energii ­- nerozmlatily cip napadrt. Precijen maji nezanedbatelnou hmotnost. Opravdu jsem to nepocital.

https:­/­/en.wikipedia.org­/wiki­/Electron­-beam_lithography
Odpovědět1  0
DarkRichelieu (1232) | 4.1.202112:04
Vyladit ? No třeba Intel to ladí dlouho a nějak mu to nejde a nemyslím si že je to nějaký začátečník bez zkušeností, je v tom oboru docela machr. Čína do toho vráží prachy náklaďákama a přebírají lidi s know­-how a jsou na 14nm. V tomhle oboru se prostě nedá jen tak začít na zelené louce, musíte mít zkušené lidi, proto to dnes umí jen pár firem s obrovským kapitálem a zkušenostmi. Moc tomu poručíme větru, dešti a nanometrům nevěřím.
Odpovědět0  0
DrQQ (301) | 30.12.202011:42
A těch 145 mld. EUR budou náklady na obranu.
Rozumně vynaložené peníze.
Odpovědět2  0
laren (237) | 30.12.202013:16
lol
Odpovědět0  0
Jardadoma (1546) | 30.12.202011:30
Se divím, že se rovnou nevrhnuli na 0nm proces.
Dělám si srandu. Měli by to být procesory z obnovitelných zdrojů. Třeba ze dřeva.
Odpovědět7  3
cdwN (585) | 30.12.202011:53
Například z topolu? eh, to by asi nešlo, moc rychle by shořely :D
Odpovědět2  1
laren (237) | 30.12.202013:16
Snad měly, ne? :)
Odpovědět1  1
CooliPi (378) | 30.12.202018:10
S trochou jizlivosti by se dalo rici, ze budou ze dreva. Protoze kdyby se na tom vyrobnim procesu daly vyrabet specializovane cipy pro Evropske superpocitace ­(simulace pocasi, vesmiru, srazky v CERNu,...­) ­- tedy procesory, ktere nekde usetri energii, tak bychom tim vlastne ty stromy zachranili. Nebo ekvivalent v galonech ropy. Energie je prevoditelna. Uspora energie se pak promitne do poctu pokacenych stromu ­(az je zacnem ve velkem kacet abychom je zbytecne spalili abychom mohli nakrmit ty superpocitace­).

Delam si trochu legraci, ale autor prispevku to mozna take myslel trochu s nadsazkou.
Odpovědět1  0
cdwN (585) | 30.12.202011:29
Nemám tušení, o jak moc gigantickou, zda­-li reálnou investici se na tomto poli jedná, ale působí to z kraje podobně, jako ten vtip o ztracených nVidiích :P
Odpovědět3  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.