Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EuroISDN v praxi (1)

12.3.2002, Rostislav Hučka, článek
EuroISDN v praxi (1)
Před časem začal Český Telecom razantně snižovat ceny za zřízení i používání EuroISDN tak, že dnes jsou finančně i technicky dostupné i pro domácí použití. O technologii ISDN se dnes příliš nemluví, protože všichni nadšeně očekávají ADSL, nicméně ISDN zůstává stále moderní a ...
Kapitoly článku:
  1. EuroISDN v praxi (1)
  2. Přeměna telefonní linky na EuroISDN
Přeměna linky na EuroISDN je Telecomem prezentována jako triviální záležitost, nicméně jsou zde určité záludnosti. Přeměnu na EuroISDN je možno dohodnou telefonicky na čísle 0800/123456. Zákaznické telefonní centrum bývá většinou přetížené a tak chvíli čekáte. Je to však bezplatné číslo a tak se to dá vydržet. Při objednávce služeb EuroISDN se vám budou snažit vnutit ISDNBox (lepší hlasová schránka s možností ukládání faxů), nicméně pokud tuto službu opravdu nepotřebujete, nenechte si ji vnutit i když je bezplatná. Až proděláte tuto proceduru, přijde vám domů smlouva kterou stačí podepsat a poslat zpět. Technici z Telecomu se pak sami ozvou a domluví se termín instalace.

Instalace EuroISDN

Narozdíl od klasické telefonní linky, která je již do domu přivedena ve stavu, že na ni lze napojit telefon, u EuroISDN je to jinak. Někde doma vám namontují zařízení jménem NT (Network Termination). Toto zařízení je malá krabička se dvěma kontrolkami (obr. 1), která potřebuje síťové napájení. Standardně vám bude nainstalována vedle telefonní zásuvky, kterou vám vybudoval Telecom jako základní, poznáte ji tak, že do ní vede 4-žilový kabel. Pokud bydlíte v rodinném domku, tak tento 4-žilý kabel končí ve v zamčené svorkovnici někde ve sklepě (obr. 2). V bytech bývá tato svorkovnice nedostupná.


Obr. 1 - Instalované síťové zakončení (NT)



Obr. 2 - Svorkovnice pro připojení domovního rozvodu

Místo kde chcete instalovat NT doporučuji vybrat tak, aby na něj bylo aspoň trochu vidět (občas je to nutné) a aby byla kousek síťová zásuvka. EuroISDN narozdíl od běžné telefonní linky není napájeno po telefonním vedení ale z běžného elekrického rozvodu. Z tohoto důvodu je velice vhodné mít separátní zásuvku pro napájení NT a nepoužívat prodlužovací šňůru. Pokud si přejete mít NT v jiném místě než máte základní telefonní zásuvku, musíte si buď připlatit nebo si pomoct sami. V bytě je to jednoduché, připlatíte si k poplatku za přeměnu (999 Kč) 525 Kč a technici vám NT nainstalují kam si budete přát. Zajištění potřebné síťové zásuvky však spočívá stále na vás.

V rodinných domech je situace jiná, neboť pro natažení kabelu od svorkovnice k NT je mnohdy potřeba vrtat zdi a samotná délka kabelu je mnohem větší. Za provrtání zdí si Telecom účtuje nemalé peníze a doporučuji tedy po domluvě s techniky realizaci připojení NT vlastními silami. Stačí si koupit kroucený 4-žilý kabel a natáhnout jej s dostatečnou rezervou mezi svorkovnicí (obr. 2) a vyhlédnutým místem pro NT. Tam namontujte normální telefonní zásuvku. Nic nemusíte zapojovat, o připojení kabelu se postarají technici Telecomu. Ti pak připojí instalovaný kabel do svorkovnice i do telefonní zásuvky a tu pak propojí krátkým kabelem s NT. Český Telecom používá na účastnických přípojkách EuroISDN dvoudrátové připojení, nicméně pro přívod od svorkovnice k NT nelze použít obyčejnou dvojlinku, protože pro přenos signálu EuroISDN má naprosto nevyhovující vlastnosti.

Připojení ISDN zařízení k NT

Zde se neskrývá žádná záludnost, zařízení určená pro připojení na EuroISDN (obecně se nazývají TA (Terminal Adapter) se připojují k NT pomocí 4-žilého kabelu (zde se využívají oba páry, každý pár pro jeden směr). Přímo k NT lze připojit dvě zařízení TA. Pokud je potřeba připojit více zařízení, realizuje se pasivní sběrnice. K jednomu NT se dá připojit až 8 TA. Vedení za NT jsou již majetkem zákazníka a může si je oficiálně upravovat dle svých potřeb. Pro připojení TA k NT se používá běžný kroucený 4-žilý kabel zakončený koncovkami RJ-45 (jako u sítí Ethernet, běžné telefonní rozvody používají konektory RJ-11). Pokud si při přeměně kupujete libovolné TA od Telecomu nebo jeho smluvních partnerů, nemusíte se o nic starat, technici Telecomu vám zapojí do NT a vyrobí potřebný kabel, vše je v ceně přeměny linky.

Pozn.: V následujícím díle tohoto seriálu vás čeká zevrubný popis multifunkčního zařízení Fritz!X USB, které můžete od Telecomu výhodně získat v balíčku 4 lines. Fritz!X v sobě integruje funkce terminálového adaptéru a malé pobočkové ústředny a je určen uspokojení telekomunikačních potřeb náročných domácností nebo malých firem.