Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EuroISDN v praxi (2)

13.3.2002, Rostislav Hučka, článek
EuroISDN v praxi (2)
Fritz!X USB je kombinované zařízení, které v sobě integruje malou pobočkovou ústřednu se čtyřmi analogovými porty a terminálový adaptér pro připojení k PC. Fritz!X USB se připojuje na USB port...
Kapitoly článku:
Software Fritz

Balík software Fritz který dostanete na CD je podle mého názoru velice kvalitním softwarem, který v mnohém předčí běžně používané i komerční produkty. Jak jsem již řekl dříve, instalace probíhá snadno a bezproblémově. Po restartu můžete používat širokou paletu komunikačních programů, z nichž převážná většina je lokalizována do češtiny. Na pracovní ploše vám přibude ikona Fritz, která však není obyčejná ikona, ale při dvojkliku na ni se rozvine menu všech programů Fritz. Dále vám přibudou ve složce tiskáren dvě virtuální tiskárny, které slouží pro normální i barevné faxování.

FritzWeb - Slouží pro připojení na internet přes ISDN a nahrazuje Telefonické připojení sítě z Windows, které můžete ze systému klidně odstranit. Pokud přece jen chcete používat Telefonické připojení sítě, můžete si instalovat virtuální modemy, které transformují volání CAPI tak, aby se dal terminálový adaptér používat s jistými omezeními jako obyčejný modem. FritzWeb se konfiguruje mnohem snadněji než Telefonické připojení sítě, stačí jen zadat telefonní číslo pro přístup, uživatelské jméno, heslo a můžete se okamžitě připojit na internet. Kromě vizuálních vylepšení (grafické znázornění přijímaných a odesílaných dat a obsazení hovorových kanálů) je hlavním podstatným rozdílem možnost dynamicky připojovat druhý B kanál a dosáhnout tak dvojnásobné rychlosti. Připojení druhého kanálu je samozřejmě tarifováno jako druhé nezávislé připojení na internet


Obr.4 - FritzWeb

FritzFax - Výborný program pro přijímání a odesílání faxů. Fax odešlete tak že jej vytvoříte jej v programu dle libosti a vytisknete na tiskárně FritzFax. Po chvíli se objeví okno, kde si můžete zobrazit náhled hotového faxu nebo zadat číslo a spustit vlastní přenos. FritzFax podporuje jak běžné faxy G3, tak i ISDN faxy G4, které dokáží přenést stránku za 10 s. Fritz!X USB bohužel nedokáže ukládat faxy do flash paměti, takže pro příjem faxů musí být počítač zapnutý a program FritzFax aktivní. Tento nedostatek se však dá obejít tím, že si zřídíte bezplatnou službu ISDN Box a přesměrujete do ní hovory z jednoho MSN, které uvedete jako číslo na fax.

FritzData - Program určený pro přenos dat přímo po ISDN lince mezi dvěma počítači. Používá se obdobně jako když propojíte dva počítače přes kabel a přetahujete data. Během přenosu však platíte za běžný telefonní hovor, v praxi je to tedy dost drahá záležitost.

FritzFon - ISDN telefon ve vašem počítači. Je možno komfortně využívat všech doplňkových služeb na linkách ISDN. Při telefonování se digitální hovorová data přenášejí z ústředny přes terminálový adaptér do počítače, kde jsou zpracovány zvukovou kartou jako kterýkoli jiný zvuk. Pokud se nebude docházet ke zpětné vazbě, je možno používat hlasitý odposlech na reproduktory připojené zvukové karty. Reprodukovaný telefonní hovor je překvapivě kvalitní, nesrovnatelný s kvalitou v analogových linek nebo dokonce mobilů. FritzFon má i praktickou možnost záznamu probíhajícího hovoru. Pokud telefonujete od počítače a netrváte na držení sluchátka v ruce mohu jen vřele doporučit.


Obr. 5 - FritzFon
(klikněte pro zvětšení)

FritzVox - Záznamník ve vašem počítači, umí vše co běžný záznamník umí včetně vzdáleného přístupu z jiného telefonu. Já záznamníky nemám rád a pokud bych potřeboval, asi bych využil službu ISDN Box od Českého Telecomu.

ISDNWatch - Jednoduchý monitorovací program, který sleduje používání rozhraní pro komunikaci s terminálovým adaptérem CAPI. Kromě přehršle nepříliš užitečných informací však dokáže přijímat informaci o tarifikaci a zapisovat do textového souboru výpis hovorů včetně poplatků. Poplatky za služby, které jsou realizovány z PC se neobjevují ve výpisech za pobočky a právě program ISDN Watch nabízí jednoduchou možnost sledovat výdaje za internet, faxování či telefonní hovory provedené z počítače.

WebWatch - Graficky hezky vyvedený Ping a TraceRoute. V praxi není k ničemu, ale je to hezké demo na srovnání výkonu běžného modemu a ISDN.

A právě výkony linky ISDN, jejich srovnání s běžnou telefonní linkou a mikrovlnným připojením 64 kbit/s budou náplní druhé části tohoto článku, kterou brzy uveřejníme. Těšte se na detailní ekonomickou analýzu připojení přes ISDN podle které snadno zjistíte zda ISDN ano či ISDN ne.

Pozn.: Nevíte co znamenají použité zkratky? Nevadí, připravil jsem pro vás slovníček pojmů souvisejících s ISDN, který naleznete na další straně.