Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
Diskuze k článku: EuroISDN v praxi (3)
15.3.2002, Rostislav Hučka, článek
Z předchozích dvou částí tohoto seriálu máte jistě představu o tom, jaké vlastnosti asi linka EuroISDN má, ale stále je zde základní otázka: „Vyplatí se mi investovat do přeměny telefonní linky nebo ne? ”
Vasek Dobry | 23.3.20025:49

Lidicky, zapomente na ISDN a doufejte, ze uvolneni telekomunikacniho trhu neco prinese!
ISDN technologie je uz davno zastarala a Telecom se pouze snazi vytriskat penize....
Muzeme jen smutne koukat pres hranice do Nemecka na jejich DSL lajny...:(

Odpovědět0  0
Jan Buchta | 15.3.200213:02

Mám takový pocit, že si z nás autor dělá legraci co se reálných přenosových rychlostí týče. Po své 4-měsíční zkušenosti přenosové rychlosti dosahovaly při downloady přes ISDN maximálně 6 KB/s na jeden kanál a dál to prostě nešlo. Nikdy. 7,6 je tak hodnota, kterou jsem zažil na mikrovlnném připojení 64 kb/s. ISDN takhle vysoko prostě nejde a nejde.

Odpovědět0  0
Rostislav Hučka | 15.3.200221:37

To není vina ISDN ale připojení providera. Vzhledem k tomu, že je rychlost 64 kbit/s garantovaná, mé měření byl spíše experiment zaměřený na to, kolik dat se ztratí vlivem režie protokolu TCP/IP.
No zkuste si prověřit nastavení připojení terminálového adaptéru k počítači, musíte mít nějakou chybu.
Já jsem testy prováděl večer přes Contatel (Internet RazDva)

Odpovědět0  0
Marrtty | 16.3.20028:15

Je tomu tak, bezne se pripojuji pres Volny, kde uvedenych hodnot skutecne dosahuji. Napriklad pres Quick se temto rychlostem tezko jen priblizim. Tiscali, tam je to jako s pocasim.

Odpovědět0  0
jirka R | 16.3.200219:21

Používám FRITZe na USB, jen mám 2 analogové porty. Při downloadu dosahuji tak 7,5 až 8,5 kB/s. Samozdřejmě přes VOLný. Přes Quick a spol. je to opravdu pomalejší. Při stahování ze např. SongSpy tak 5-7 kB/s ( to ale nestahuji ze serveru, ale z jiného "obyčejného" počítače.

Odpovědět0  0
Ondřej Bouda | 18.3.20026:57

Nesouhlasím. Pokud srovnáváte dva druhy připojení, u kterých se u obou platí za délku připojení bez ohledu na přenesená data, je adekvátní počítat s časem a nikoli s daty. Je samozřejmé, že k úplnosti analýzy patří srovnání, kolik dat lze za stejnou dobu (případně za stejné peníze) MAXIMÁLNĚ přenést.
Vaši úvahu o průměrném zatížení linky považuji za chybnou, protože to se se změnou rychlosti připojení (pravděpodobně) změní také (na rychlejší lince bude nižší - data se přenášejí rychleji, ale "přenosové pauzy" jsou dány čekáním na uživatele - a rychlost uživatele se určitě nemění v závislosti na rychlosti linky :)).

Odpovědět0  0
McHead | 15.3.200211:11

Všichni co si chcete pořídit ISDN , tak si davejte moc velky pozor při objednávce, protože Vás jedno slove může stát až sedm tisíc.

Já jsem si objednal ISDN v balíčku za 999+1 Kč a pak když tam nejaka slečna co to psala zapomela napsat jedno slovo (vše se děje po telefonu), tak jsem byl nucen zaplatit 7000Kč a řeknu Vám, že všechen odpor a reklamace byly marné.

hodně štěstí!!

Odpovědět0  0
Martin | 15.3.200211:28

za hlupost sa holt plati. mal si sa s niekym poradit, ten niekto, kto sa viacej vyzna v prave, by ti povedal, ze aj ustna dohoda je kupna zmluva a ak ju telecom nedodrzal, tak nic platit nemusis. naopak, oni by museli dodrzat podmienky a dodat to, co slubili oni...

Odpovědět0  0
Rostislav Hučka | 15.3.200211:33

Tak tady se mýlíte. Musíte všem provést analýzu zatížení vaší linky při vašem běžném používání v procentech z maximální přenosové rychlosti. Zatížení pomalé linky je většinou charakteru 0 nebo téměř 100%. Takže z množství přenesených dat můžete určit průměrné zatížení linky a touto konstantou menší než 1 vynásobit úsporu pro plně vytíženou linku.

Odpovědět0  0
Rostislav Hučka | 15.3.200211:37

Pořizovací náklady nebyly do analýzy zahrnuty, neboť nelze snadno ocenit rozšířené služby, které ISDN nabízí. Navíc pořizovací náklady dost značně závisí na vašich požadavcích. Nic vám ovšem nebrání si podle odpisů z účta přidat poměrnou měsíční hodnotu.

Odpovědět0  0
Marian Kechlibar | 15.3.200213:02

No, po pravdě řečeno, těch výhod pro běžného uživatele zase tolik není. Aspoň se tedy považuji za běžného uživatele, ISDN mám tady v práci, a vidím pouze malý ping a trochu vyšší přenosovou rychlost; stejně se mi ale zdá, že už se vyplatí spíš pořídit nějaký rozumný bezdrát (viz Husqvík ;-)

Odpovědět0  0
Rostislav Hučka | 15.3.200221:41

Nezapomeň že bezdrát je finančně někde úplně jinde než ISDN (Husqvik nemá tržní cenu). Navíc běžné nabídky bezdrátů mají zakázané všemožné porty (např. DirectPlay nejede)

Odpovědět0  0
Jirka | 15.3.200210:22

je-li toto závěrečná část, pak autor především jasně osvětlil praktické rozdíly mezi "zastaralou" technologií ISDN a ještě mnohem zastaralejší technologií zejména těm tvrdošíjným zastáncům chrochtajících analogových modemů a za to mu patří uznání...

Odpovědět0  0
Miklik | 15.3.20027:57

Škoda, že zde nebylo uvedeno více zařízení pro připojení počítače k ISDN lince. A myslím, že úvaze v výhodnosti ISDN nejsou uvedeny pořizovací náklady.

Odpovědět0  0
Ondřej Bouda | 15.3.20027:02

Přepočet na přenesená data je, mírně řečeno, poněkud nešťasný nápad - linka stejně NIKDY není NONSTOP plně vytížena - tedy míra přenesených dat nejsou exaktní mírou délky připojení.. a Telecomu se platí za čas, nikoli za data. Je zajímavé vědět, kolik dat lze po které lince přenést za jakou dobu, ale pro ekonomickou analýzu je to naprosto irelevantní, protože účet od Telecomu nemá s množstvím přenesených dat téměř nic společného. (Maximálně lze odhadnout, že za tolik a tolik dat zaplatím NEJMÉNĚ tolik a tolik..)

Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.