Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Eurotel Office Connector - řešení pro zaneprázdněné manažery

1.12.2004, Pavel Bureš, článek
Eurotel Office Connector - řešení pro zaneprázdněné manažery
Office Connector je program pro mobilní přístup k e-mailům a dalším datům na Lotus Notes i Microsoft Exchange serverech, můžete pracovat s poštou i přes POP3 a IMAP4. Při práci je dokonale využívána synchronizace, např. když si v PDA označíte úkoly jako splněné, změny budou vidět na stolním počítači nebo dalším zařízení.
Aktivace služby se provádí zavoláním na zákaznickou linku, na které vás operátor zaregistruje do systému. Tak získáte uživatelské jméno a heslo, se kterým se přihlásíte na webových stránkách http://oc.eurotel.cz. Při používání nejběžnější varianty je většina dat uložena na serverech Eurotelu, na vás počítač s přístupem na Internet a k poštovním serverům je třeba nainstalovat pouze program PC Monitor.

Jakmile obdržíte do svého mailboxu novou poštu, PC Monitor ji zašifruje a předá vásemu účtu u Eurotelu. Komunikace mezi serverem a vlastním mobilním zařízením probíhá pomocí tzv. Push SMS. Jedná se o binární zprávy, který neobsahují běžný text. Klient v PDA kontroluje, jestli nepřišla nová textovka, a pokud ano a jedná se o právu určenou pro Office Connector, zpracuje ji. V opačném případě ji nechá bez povšimnutí.

V předchozím odstavci jsme zmínili klienta, kterého je třeba na mobilní zařízení nainstalovat. V současné době jsou k dispozici verze pro Windows Mobile, MS Smartphone, Palm OS a Symbian UIQ. Na klientském programu pro Nokia Series 60 se pracuje. Zajímavé je, že oproti podobným novým aplikacím, je vyžadován pouze Palm OS 3.5, takže můžete s Office Connectorem pracovat např. na Palmu IIIx.




Náplní práce mobilního klienta je komunikace se serverem Eurotelu a udržování aktuálních záznamů. Program dokáže pracovat i s běžnými typy příloh (vytvořených programy typu Office), lze omezovat velikost přenášených dat atp. PC Monitor spustíte na Windows 2000 nebo XP, uživatelé starších systémů mají smůlu. Program nemusí být nainstalován na serveru, je ale třeba, aby byl na počítači s nainstalovanými klientskými programy (např. Lotus Notes). Pokud chcete mít neustale aktuální data, je třeba nechat tento počítač neustále zapnutý.





Pokud máte strach z odcizení citlivých dat, snad vás uklidní, že přenášená data jsou šifrována 128bitovým algoritmem a přenášena pomocí zabezpečeného protokolu HTTPS. Pokud nemáte PDA či jiný podporovaný přístroj, můžete použít mobilní telefony se SyncML. Tuto technologii podporuje v dnešní době velká část telefonů střední třídy, např. Siemens CX65, M55 nebo Nokia 6230. Pro přenos dat ze serveru (aktuálních, neskladují se všechna data) lze využít webový a wapový prohlížeč. Eurotel tvrdí, že bezpečnost je obdobná jako u bankovních aplikací. Pro náročnější zákazníky jsou připraveny společnosti Eurotel a Logos dodat rozšířenou variantu produktu - Office Connector Plus. Zajímavou funkcí je zálohování dat a vzdálená správa, kterou může používat správce sítě, aby vás zbytečně neobtěžoval. Eurotel Office Connector je postaven na technologii americké společnosti Intellisync, která je uživatelům PDA dostatečně známá.
  • Mobilní klient funguje na těchto telefonech:
Eurotel DataPhone, Eurotel DataPhone II, Eurotel DataPhone III, Eurotel SmartPhone II, Palm Treo 600, Sony Ericsson P800/P900/P910.
  • SyncML lze využít na těchto telefonech:
Nokia 3650, Nokia 6230, Nokia 6600, Nokia 7610, Nokia 7650, Nokia 9210i, Siemens CX65, Siemens M55 a Siemens S55.

Aktivace vás přijde na 495 Kč, měsíční paušál činí 295 Kč (ceny bez DPH). Je možné využít zkušebního dvouměsíčního období a pokud nebudete spokojeni, nemusíte dále Office Connector používat (a tedy i platit paušál).