Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Evropané utíkají z Facebooku, akcie spadly o 20 %

26.7.2018, Milan Šurkala, aktualita
Evropané utíkají z Facebooku, akcie spadly o 20 %
Sociální síť Facebook zveřejnila nové finanční výsledky a ty ukazují, že Evropa se k síti obrací zády. Rozvojový svět firmě moc nepomůže a investoři už začali reagovat. Hodnota akcií spadla o pětinu.
I když měl Facebook velké oplétačky kvůli skandálu s únikem dat do Cambridge Analytica, docela rychle se z toho dostal ven. I když mu tehdy padla hodnota akcií o zhruba 10 %, už za dva měsíce byl zpět a utěšeně rostl dál. Přesto lidé rušili své účty a poslední zveřejněné finanční výsledky ukazují i další zajímavá data jako jsou počty registrací a aktivních uživatelů. Facebook nyní jásat určitě nemůže, přestože skoro všude jsou hodně vysoké plusy. Počet uživatelů rostl, což se zdá být na první pohled pozitivní. Jenže za poslední čtvrtletí je to poprvé, co byl nárůst menší než 2 %. Konkrétně jde o nárůst 1,54 %, přičemž za poslední čtvrtletí to ještě bylo 3,14 % k dobru. A to je negativní signál.
 
Facebook logo
 
Špatný je i proto, že Severní Amerika stagnovala na 241 milionech uživatelů a Evropané dokonce ze sítě začínají utíkat. Vedle skandálu s únikem dat se zde projevil i nástup GDPR, kdy někteří uživatelé raději rušili své účty. Počet Evropanů tak klesl ze 377 na 376 milionů lidí. Není to sice výrazný pokles, ale Facebook by si jistě přál nárůst. Nárůst počtu uživatelů tak mají na svědomí zejména rozvojové trhy, jenže ty nejsou pro Facebook zatím finančně moc zajímavé. Příjmy z jednoho uživatele z těchto zemí činí jen $1,91, zatím z Evropana má $8,76 v průměru a pokud jde o Severní Ameriku, tam už hovoříme o $25,91.
 
O moc lepší to není ani ve statistice denně aktivních uživatelů. Severní Amerika stagnuje na 185 milionech, Evropa se propadla dokonce o 3 miliony z 282 na 279 milionů. zachraňuje to Asie a Pacifik (z 529 na 546 milionů) a zbytek světa (ze 453 na 461 milionů). I zde se tedy zvýšil počet aktivních uživatelů, ale o mnohem nižší procento než bylo zvykem.
 
Společnosti nicméně meziročně rostly příjmy o 42 % (na 13,23 miliardy dolarů), jenže jako u všeho, i zde se předpokládalo více. Paradoxně je tak nárůst o téměř polovinu opět negativním signálem. Výsledkem je okamžitá reakce trhu. V pre-marketu tak cena akcií spadla z takřka historického maxima $217,5 o dobrých 20 % na $172 a nyní se pohybuje okolo $179. Hodnota společnosti tak během pár hodin klesla o 110 miliard dolarů (tedy více než 8krát tolik, než byly čtvrtletní příjmy společnosti).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.