Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Evropská komise zveřejnila důkazy proti Intelu

22.9.2009, Jan Vítek, aktualita
Evropská komise zveřejnila důkazy proti Intelu
Evropská komise versus Intel je známý případ vyšetřování ohledně zneužití dominantního postavení na trhu a nyní k tomu EK také publikovala důkazy, dle nichž se Intel snažit pomocí speciálních slev docílit toho, aby výrobci počítačů využívali...
Evropská komise versus Intel je známý případ vyšetřování ohledně zneužití dominantního postavení na trhu a nyní k tomu EK také publikovala důkazy, dle nichž se Intel snažit pomocí speciálních slev docílit toho, aby výrobci počítačů využívali jeho řešení a ne produkty konkurenční firmy AMD.



Již dříve v tomto roce také Intel dostal od EK 1,44miliardovou pokutu v USD za protikonkurenční praktiky a porušení zákonů. Firma se chtěla odvolat a nepřipustila, že by udělala v tomto chybu, avšak EK nyní zveřejnila výtažky z e-mailů pro výrobce počítačů, které mají dokládat ony nepovolené praktiky. Intel se měl tak snažit o pozdržení, nebo úplné zrušení uvedení počítačů založených na konkurenčních produktech.

Některé příklady hovoří například o tom, že mezi listopadem 2002 a květnem 2005 měl Intel zvýhodňovat společnost HP za té podmínky, že nabízela desktopy založené na platformách AMD jen malým a středním firmám a pouze pomocí přímých distribučních kanálů. Navíc mělo HP v Evropě pozdržet uvedení AMD desktopů třídy business o šest měsíců.

V interním e-mailu od nejmenovaného vedoucího pracovníka HP se píše: "Nesmíte dát na trh řadu počítačů AMD v žádné zemi, musíme prodávat přímo. Pokud je nabídnete a přijde se na to (a že přijde), peníze od Intelu budou pryč (ukončí dohodu). Riziko je příliš velké."

Dále měl být ve hře také Acer, jenž byl motivován k tomu, aby posunul vypuštění notebooků s AMD platformou ze září 2003 na leden 2004. O tom si také píší pracovníci Intelu, kteří kvitují rozhodnutí Aceru (po rozhovorech s vysokými pracovníky firmy) pozdržet uvedení oněch notebooků v celé oblasti EMEA. A pak je zmíněno i Lenovo, které zase mělo pozdržet AMD notebooky a uvést je ne v polovině roku 2006, ale až na jeho konci, což si dle e-mailu pracovníka Lenova vymínil Intel na základě jedné dohody.

Intel však věří, že jeho praktiky jsou legální a že rozhodnutí EK je špatné a postavené na základě fakticky a legálně chybných závěrů.

Zdroj: X-bit labs