Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Evropské komisi se nelíbí regionální omezování nabídky her nejen na Steamu

8.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Evropské komisi se nelíbí regionální omezování nabídky her nejen na Steamu
Evropská komise se zaměřila na distribuci her, a to nejen na Steamu, ale také firmami Capcom, ZeniMax a dalšími, které mají využívat regionální omezení prodejů svých her. Dané firmy tak zatím dostaly od EK upozornění. 
Evropská komise se tak zaměřila na praktiky prodejců her, které zahrnují regionální omezení jejich dostupnosti, přičemž to se může týkat prostě i toho, že hry mají v různých regionech různé ceny. Společnost Valve a pět dalších prodejců her tak dostali od Evropské komise zatím formální vznesení námitek, které poukazují na to, že firmy porušují pravidla. Vedle Valve jde jmenovitě o společnosti Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media a ZeniMax. 
 
 
Jedná se konkrétně o využívání aktivačních klíčů, které zabraňují využití her v jistých regionech a také o aktivní bránění tomu, aby si zákazníci koupili hru v těch členských státech, kde byla k dispozici levněji, pokud si svou vybranou hru vůbec koupit mohli. 
 
EK má k dispozici také příklady, a sice v případě Capcomu to byl Street Fighter V a Devil May Cry 5 a Zenimax pak jako mateřská společnost Bethesdy je zase zodpovědná za způsob distribuce her sérií Fallout a Doom. 
 
Komise poukazuje na myšlenku jednotného digitálního trhu v EU, dle nějž mají zákazníci právo kupovat a hrát hry bez ohledu na to, ve které ze členských zemí bydlí. Nikdo by jim neměl bránit v tom, aby si napříč státy EU hledali trh či prostě nabídku, která bude pro ně nejvýhodnější. 
 
Valve se proti tomu ohrazuje, že dle jeho informací jde o aktivační klíče, které umožňují si hru stáhnout ze Steamu a zákazníci je získali od třetí strany v rámci krabicových verzí. Jejich vydavatelé mají přitom v podmínkách právě to, aby šlo o klíče s regionálním omezením, což byl třeba právě případ krabicových verzí Street Fightera V. 
 
Doug Lombardi z firmy Valve také poukazuje na to, že to vše se týká jen malého počtu titulů, a to cca 3 procent. EK zase říká, že ony dohody mezi Valve a vydavateli jsou oboustranné, takže na způsobu distribuce musely souhlasit obě strany, a Valve tak nese svůj díl odpovědnosti. Na to Lombardi uvedl, že Steam se vidí spíše jako čistě distribuční platforma, která se zříká odpovědnosti za to, co a jak distribuuje. Zkrátka a dobře, vydavatel to tak chce a Steam mu nehodlá bránit a ani nechce nést odpovědnost. 
 
Adresáti námitek EK mají nyní možnost se s nimi seznámit a písemně na ně odpovědět a také si vyžádat slyšení. Pokud ale komise uzná, že byla zásadním způsobem porušena práva zákazníků, má možnost firmám udělit pokuty až do výše 10 % jejich celosvětového ročního obratu.