Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Exact Audio Copy - detailní návod

27.6.2005, Eagle , návod
Exact Audio Copy - detailní návod
Exact Audio Copy je patrně nejlepším programem na extrakci zvuku z kompaktních disků. Andre Wiethoff ho napsal, protože nenalezl nic, co by dokázalo využít moderních technologií a provést skutečně kvalitní rip. EAC proto nabízí mnoho možností nastavení.
Nastavení Drive Options

Zatímco položka EAC - EAC Options byla obecná pro všechny mechaniky, nastavení EAC - Drive Options je pro každou mechaniku zvlášť. Proto pokud máte více mechanik, ujistěte se, že nastavujete tu správnou.

První záložkou je Extraction Method. Určuje, jakým způsobem budou extrahována data.



(klikněte pro zvětšení)

Secure mode with following drive features - Nejlepší systém extrakce, který EAC nabízí. Vyžaduje však určité informace o mechanice. Pro jejich zjištění klikněte na tlačítko Detect Read Features.


Detect Read Features

Drive has 'Accurate Stream' feature - Označuje mechaniky, které mají stabilní čtení - ty, které jsou schopny zaměřovat laser na správné místo. Zda zaškrtnout nebo ne, určí detekce po stisknutí tlačítka Detect Read Features.

Drive caches audio data - Mechanika při čtení používá svojí cache (buffer - vyrovnávací paměť). Do ní ukládá naposledy čtená data. To je dobré pro zvýšení rychlosti při běžné práci, pro extrakci audia se to však nehodí, protože při pokusu o opakované čtení nejsou data čtena z média, ale z bufferu, takže jakékoli porovnání dat vždy končí úspěšně (přestože to tak být nemusí). Pokud mechanika data cachuje, určitě zapněte, EAC bude cachování obcházet.

Pozor, v některých případech je informace o cachování detekována špatně, takže i mechaniky označené jako necachující v reálu cachují. Pokud nevadí trochu menší rychlost, je jistotou zapnout toto u všech mechanik.

Drive is capable of retrieving C2 error information - Každé médium CD má kontrolní mechanismy C1 a C2, kde druhý zmíněný je poslední před ohlášením chyby (a na dobrých médiích se jich vyskytuje minimálně) Pokud mechanika umí při čtení audia navracet chybové hodnoty C2, je možné nečíst všechna data dvakrát, což významně urychlí proces extrakce. Bohužel však mnoho mechanik vrací hodnoty C2 chybně, takže je lepší tuto volbu vypnout, jinak riskujete, že data budou přečtena chybně a EAC to nezjistí.

Paranoid mode - V tomto režimu jsou všechna data čtena dvakrát a navzájem porovnávána. Čtení probíhá v malých blocích a velmi zatěžuje mechanické části mechaniky a je pomalé. Z těchto důvodů není tento režim doporučován, i když na druhou stranu může poskytnout velmi kvalitní výsledky.

Disable CD-ROM drive cache - Vypne cache mechaniky. Pokud mechanika běžně používá cache (a takových je hodně), byla by za normálních okolností přečtena ověřovací data z cache a nikoli z média, tudíž celý smysl metody Paranoid by selhával. U mechanik používajících při čtení cache zapněte. Avšak pozor, že na některých typech mechanik to může způsobit podivné chování (chroupání např.).

Fast mode - Data jsou čtena bez kontroly správnosti v blocích. Každý konec bloku je čten víckrát kvůli synchronizaci. Jediná kontrola správnosti je proto pouze v oblasti synchronizace, což je opravdu málo. Použití tohoto režimu se, obdobně jako u Burst mode, nedoporučuje, protože výsledek není kvalitní.

Burst mode - Data jsou přečtena tak, jak jsou. Není použita žádná kontrola správnosti, od Fast mode se liší jen tím, že data čte nepřetržitě. Tento mód je vhodný pouze v případech, kdy máte velmi poškrábané médium, jehož extrakce by kvůli korekcím trvala extrémně dlouho. Ve všech ostatních případech tento režim rozhodně nepoužívejte !!! Není kvalitní.

Detect Read Features... - viz výše.

Examine C2 Feature... - Pokud vložíte CD, o kterém víte, že určitě má nějaké chyby C2 (ideálně tedy nějaké hůře vypálené CD-R), EAC se pokusí přečíst celé médium, tj. zjistit, zda mu mechanika správně nahlásí C2 chybu. Přestože to může být zajímavá informace, lepší je se na tyto hodnoty nespoléhat a C2 nepoužívat.

Další záložkou je Drive.



(klikněte pro zvětšení)

Drive read command - Různí výrobci různých mechanik používají různé příkazy pro extrakci audia. EAC by měl umět zdetekovat správný soubor příkazů automaticky po stisknutí Autodetect read command now. Pokud by výsledné extrahované audio neodpovídalo či vykazovalo chyby, zkuste jiný režim. V opačném případě ponechte volbu na zdetekované.

"Big Endian" byte order - Za normálních okolností se používá režim Little Endian. Pokud jsou dva byte za sebou (dvě 8bit hodnoty), např. 8E 4F, pak výsledek při 16bit přístupu je 4F8E. Některé mechaniky ale vrátí 8E4F, což je jasně chyba - přehodí pořadí bytů. Pokud výsledné audio připomíná spíše ruchy než hudbu, zkuste tuto volbu, EAC prohodí byty do správného pořadí.

Swap channels - Některé mechaniky čtou levý kanál jako pravý a pravý jako levý. Tímto kanály prohodíte.

Spin up drive before extraction - Mechanika, aby mohla číst data, musí nejprve začít točit médiem. Za normálních okolností se snaží číst data již během roztáčení, když ještě není rychlost na požadované úrovni. To však může způsobit chyby. Zaškrtnutím donutíte mechaniku roztočit médium na požadovanou rychlost a až po té začít se čtením. Doporučuji zaškrtnout, přestože to způsobí pomalejší extrakci.

Důležitou záložkou je Offset / Speed.



(klikněte pro zvětšení)

Většina mechanik neumí číst data přesně tam, kde jsou. Abych to vysvětlil - mechanika například čte data na pozici 500, ale přitom hlásí (sama si myslí), že čte data z pozice 485. V takovémto případě by při zahájení byla na pozici 0 čtena data z místa 15, takže prvních patnáct pozic by bylo přeskočeno... a naopak posledních patnáct na médiu by již přečteno nebylo. EAC proto nabízí korekci Offsetu, což není nic jiného než přečíslování pozic tak, aby seděly.

Standardně však offset, jakožto uživatelé, neznáme. Proto ho musíme nějak zjistit. Exact Audio Copy v sobě integruje několik údajů z referenčních CD. Pokud máte to správné CD (např. ABBA: Gold - Greatest Hits), pak stačí jednoduše vložit toto CD do mechaniky a stisknout tlačítko Detect read sample offset correction. EAC si přečte několik pozic z CD a porovná nahlášené hodnoty s těmi, které má v databázi, a podle toho určí výsledný čtecí offset (Use read sample offset correction). Tento postup je vhodné provádět po každém update firmware mechaniky, protože je možné, že se po update offset změní.

Poznámka: Seznam podporovaných referenčních CD naleznete po nainstalování EAC v adresáři Documentation v souboru EAC.txt.

Poznámka č.2: Databáze obsahuje údaje pro prodejní (lisovaná) CD. Není možné použít vypálených médií, protože ta se mohou lišit.

Pokud nemáte žádné vhodné CD, je nejlepším řešením spolehnout se na databázi Accuraterip - http://www.accuraterip.com/driveoffsets.htm. V té najdete mnoho mechanik včetně nových, jejichž údaje poskytli ostatní uživatelé. Přesnost sice není na 100% zaručena, pořád ale lepší, než offset odhadnout. Pro můj Liteon SOHW-1673S je čtecí offset +12 (obdobně jako pro mnoho jiných Liteonů).

Overread into Lead-In and Lead-Out - Zaškrtnutím způsobíte, že mechanika se pokusí přečíst údaje také z nedatových oblastí média. To je vhodné v případě, kdy používáte korekci offsetu a některé pozice by byly vynechány. EAC se v takovém případě pokusí mechaniku donutit přečíst tyto chybějící pozice tím, že po ní bude vyžadovat čtení i nedatové oblasti média - v praxi se ale bude číst právě onen chybějící kus datové oblasti, o kterém si jen mechanika myslí, že datová oblast není. Bohužel mnoho mechanik čtení Lead-In a Lead-Out nepodporuje - zaškrtněte jen v případě, kdy EAC po stisknutí tlačítka Detect read sample offset correction oznámí podporu.

... Speed selection - Nastavuje rychlost čtení. Tato položka extrémně ovlivňuje celkovou dobu extrakce, ale zároveň také její kvalitu. Vysoké rychlosti kvalitě nesvědčí, takže nastavte rychlost 4.0x, popř. jinou obdobně nízkou (víc než 8.0x nedoporučuji).

Allow speed reduction during extraction - V případě, kdy bude zjištěna chyba čtení z média, EAC automaticky sníží rychlost čtení na velmi nízkou hodnotu. Zaškrtněte.

CD-Text Read capable drive - Určuje, že mechanika umí přečíst také textové informace. Zaškrtněte.


EAC nabízí ještě korekci kombinovaného čtecího/zapisovacího offsetu (Use combined read/write sample offset correction). Tento platí, pokud máte vypalovačku a chcete EAC použít ke kopírování. Problém s offsety se totiž běžně netýká pouze čtení, ale také zápisu. Např. již zmíněný Liteon 1673S má čtecí offset +12, ale zapisovací -6. Aby kopie byla přesná i bez korekce čistě zapisovacího offsetu (viz dále), je nutné nastavit kombinovaný offset na +6 (+12 - 6 = +6). Přesnou hodnotu je možné snadno zjistit pomocí testovacího CD, které EAC umí vytvořit v záložce Writer (viz. dále).

Záložka Gap Detection...



(klikněte pro zvětšení)

Gap/Index retrieval method - Zvolí metodu zjišťování počátečního a koncového ticha. Metoda A je nejrychlejší, metoda C nejpomalejší. Kvalitou jsou stejné. S některými metodami může detekce ticha zatuhávat. Vyberte tu nejrychlejší, která s vaší mechanikou ještě funguje.

Detection accuracy - Určuje, jak moc bude EAC kontrolovat, že našel mezeru správně. Inaccurate neprovádí žádnou kontrolu, Accurate slabší a Secure kontroluje do doby, než si je zcela jist. Zvolte Secure.

Poslední je Writer.



(klikněte pro zvětšení)

Tato záložka nastavuje chování pouze při vypalování CD.

... Write samples offset - Upravuje offset (pouze) pro zapisování.

After burning finished - Určuje, jak bude zacházeno s médiem po skončení vypalování.

reset drive by ejecting and loading CD-R - Vysune tray a opět ho zasune. Tím se resetuje cache mechaniky.

only eject CD-R - Jen vysune tray a nechá ho vysunutý.

do not eject CD-R - Nevysune tray, médium zůstane v mechanice.


Drive is able to write UPC/ISRC - Určuje, že mechanika umí zapsat také identifikační kódy UPC/ISRC.

Drive is able to write CD-Text - Určuje, že mechanika umí zapsat textové informace.

S nastavením obou položek pomůže tlačítko Detect Write Features. Ideální je mít oboje zaškrtnuté. Pro správnou funkci je zapotřebí mít v mechanice médium.

Create Offset Test CD - umožní vypálit testovací CD, s jehož pomocí se dá v záložce Offset / Speed zjistit kombinovaný offset (stisknutím tlačítka Detect read sample offset correction...).