Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Externí SSD od Buffalo je menší než kreditka a váží 15 g

7.3.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Externí SSD od Buffalo je menší než kreditka a váží 15 g
Japonská společnost Buffalo představila miniaturní SSD, které nezabere vůbec žádné místo a přitom zvládne uchovávat až 960 GB dat. Externí disk se chlubí robustním provedením a umožňuje mimo jiné připojení k Macbooku či PS4.
Zájemci o externí SSD v kompaktním provedení mohou na trhu vybírat z několika modelů, jako je Samsung T5. V porovnání s novinkou Buffalo SSD-PSMU3 se ovšem stále jedná o obra, neboť externí SSD od japonského výrobce je na šířku a na výšku menší než vizitka nebo kreditní karta. S rozměry 33 x 9,5 x 59,5 mm a hmotností 15 g se jedná o nejmenší externí SSD v nabídce společnosti Buffalo. Tohoto drobečka si tak můžete vzít všude s sebou, přitom nezabere žádné místo.
 
 

Malý, ale robustní (a šikovný)

 
Spíše naopak hrozí kvůli malým rozměrům ztráta, což se dá vyřešit přidáním poutka – k tomuto účelu je disk vybaven praktickým otvorem.  Při návrhu byla důležitá odolnost, proto výrobce nový model pečlivě otestoval. Ani přes šest pádů na přední stranu, osm pádů na roh a dvanáct pádů na hranu (vždy z výšky přibližně 1,2 metru) nedošlo ke ztrátě dat a disk byl nadále v provozuschopném stavu, a to bez vnitřních poškození. Kromě toho zařízení prošlo certifikací dle standardu americké armády MIL-STD 810G.
 
 
Buffalo SSD-PSMU3 bude k dostání v kapacitách 120 GB, 250 GB, 480 GB a 960 GB. Výrobce uvádí maximální rychlost 430 MB/s, i když v reálu bude možná o něco nižší s ohledem na zvolené rozhraní. Disk se k jiným zařízením připojuje prostřednictvím konektoru microUSB (USB 3.2 Gen 1 Micro-B), do kterého lze připojit kabel USB Type-A nebo USB Type-C. Oba kabely se nacházejí v základním balení, takže v tomto ohledu nemusí zákazník nic řešit. Díky USB Type-C není problém připojit disk třeba k Macbooku nebo jiným zařízením, která už postrádají tradiční port USB.
 
 
K šifrování lze využít technologii Buffalo SecureLock Mobile2 založené na standardu AES-256, i když výrobce neupřesnil, zda tento model používá hardwarovou nebo softwarovou implementaci. Podpora technologie S.M.A.R.T umožňuje v kombinaci se softwarem Mimamori Signal otestovat zdraví disku a předpovídat jeho selhání. Výrobce potvrzuje kompatibilitu s Windows 10/8.1/7, MacOS 10.13-15 a Sony PlayStation 4.
 

Dostupnost a cena

 
Buffalo SSD-PSMU3 se začne japonském trhu prodávat od konce března, a to v bílé, modré a růžové barvě. Nejlevnější varianta s kapacitou 120 GB vyjde na 5 700 jenů (1 200 Kč bez DPH), naopak nejdražší disk s kapacitou 960 GB bude zájemce stát 22 300 jenů (4 800 Kč bez DPH). Dostupnost na mezinárodních trzích zatím nebyla potvrzena, ale pravděpodobné se jedná jen o otázku času. Na český trh se bohužel disky této značky dostanou jen okrajově, proto budou nejspíš zákazníci odkázáni na objednání např. z německého Amazonu.