Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Extrémní přetaktování GF8800GTX, aneb 22800 bodů v benchmarku 3DMark06

12.11.2006, Jan Vítek, aktualita
Extrémní přetaktování GF8800GTX, aneb 22800 bodů v benchmarku 3DMark06
Server VR-Zone si opět pohrál se suchým ledem a připravil nám lahůdku v podobě článku o přetaktování dvojice nVidia GeForce 8800GTX, čtyřjádrového procesoru Intel Core 2 (Kentsfield) a základní desky EVGA nForce 680i SLI. Základem byl tedy...
Server VR-Zone si opět pohrál se suchým ledem a připravil nám lahůdku v podobě článku o přetaktování dvojice nVidia GeForce 8800GTX, čtyřjádrového procesoru Intel Core 2 (Kentsfield) a základní desky EVGA nForce 680i SLI. Základem byl tedy Kentsfield přetaktovaný na 4550MHz (ze základních 2660MHz) s příslušnou modifikací napětí a dvojice EVGA GeForce 8800GTX ACS3 edice. Na těch byly rovněž provedeny nezbytné modifikace napětí pro grafické jádro i paměti.


Upravená EVGA 8800GTX s V-modem

Pro takové účely je však zapotřebí i extrémně výkonné chlazení a krátkodobé testy se spokojí s dočasným řešením pomocí suchého ledu nebo tekutého dusíku, který se dá takto rovněž použít. Autor však musel samozřejmě upravit celkové chlazení obou karet, k čemuž použil především dva masivní měděné bloky s dutinou pro chladicí médium. Ty pak dokázaly jádro vymrazit na -40°C, což přineslo frekvence jádra 842MHz a pamětí 1240MHz. S jednou touto kartou pak dosáhl hodnoty 17597 bodů v 3DMarku06.


Testovací sestava v SLI režimu

Následně byly provedeny testy s dvěma stejně upravenými kartami, které byly zapojeny v SLI režimu, což bylo také umožněno s využitím dřevěných podpěr základní desky, aby ji masivní bloky nerozlomily. V těchto testech se sice snížil takt jádra o 20MHz, ale to ve výsledku nemohlo nijak vadit, protože úzkým hrdlem systému se stal procesor (tím byl i v některých testech při základní frekvenci GPU). Výsledných 22799 bodů neodpovídá možnostem SLi, tudíž si autor dle vlastních slov bude muset počkat na výkonnější procesor.

Zdroj: VR-Zone
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.