Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

F-Secure objevil potenciální cestu pro viry ve Windows Vista

5.8.2005, Marek Štelčík, aktualita
F-Secure objevil potenciální cestu pro viry ve Windows Vista
Operační systém Windows Vista ještě nevyšel ve finální verzi a už se hledají cesty jak obejít bezpečnostní ochrany, vyhledávat díry v systému a tvořit nebezpečné viry. Jednu z takovýchto možností pro viry údajně představuje nový příkazový...
Operační systém Windows Vista ještě nevyšel ve finální verzi a už se hledají cesty jak obejít bezpečnostní ochrany, vyhledávat díry v systému a tvořit nebezpečné viry. Jednu z takovýchto možností pro viry údajně představuje nový příkazový řádek, který nabízí mnoho vylepšení pro administrátory, ale bohužel také pro tvůrce virů. Tento příkazový řádek Microsoft Command Shell (MSH), také označovaný jako Monad, přináší řadu funkcí a vylepšení s kterými se uživatelé mohli setkat například v unixových systémech. Zároveň rakouský hacker, člen skupiny RRLF, zveřejnil několik skriptů pro tento příkazový řádek. Jedná se o zhruba o sedmiřádkové skripty, které jsou schopny přepsat sami sebe či jiné soubory. Ačkoliv tyto kódy nedělají nic obzvláště ničivého, ukazují potencionální riziko, které představuje Monad.



Monad by měl běžet na Windows Server 2003, Windows XP a Windows Vista. Nabízí se několik možností, jak nebezpečí Monadu zmírnit. Jednou z variant je například to, že bude spouštět jen skripty napsané autorizovanou a důvěryhodnou osobou. Dle dalších variant by Monad byl v systému deaktivovaný a uživatelé by si ho museli aktivovat, nebo že by nebyl obsažen vůbec a byl by pro zájemce dostupný ke stažení.

Zdroje: news.zdnet.co.uk, www.tomshardware.com, news.com.com