Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Facebook Pay, nový platební systém pro Facebook i Messenger

13.11.2019, Milan Šurkala, aktualita
Facebook Pay, nový platební systém pro Facebook i Messenger
Facebook chce opravdu proniknout na finanční trh. S kryptoměnou Libra je to zatím docela nahnuté, nicméně zavádí alespoň Facebook Pay, který umožní snadné posílání peněz v prostředí aplikací od Facebooku.
Zatímco s kryptoměnou Libra se Facebooku zatím moc nedaří, je trnem v oku nejedné vládě, finančním regulátorům a spousta partnerů projekt opouští, existují i další finanční projekty této sociální sítě. Nyní spouští novou službu Facebook Pay, která zajistí pohodlné placení v rámci aplikací od Facebooku, tedy nejen na této sociální síti, ale i Messengeru a později se dostane i do Instagramu a WhatsAppu. Můžete tak posílat peníze přátelům pomocí aplikace, což je jednodušší než např. zjišťovat čísla jejich účtů a až poté jim to posílat na účet. Také to lze využívat k nákupům v aplikacích, koupi vstupenek a jiným platbám. Kdo chce, může si pro každou aplikaci nastavit jinou platební metodu a Facebook Pay tak nemusí být všude výchozí.
 
Facebook Pay
 
Prozatím bude k dispozici jen ve Spojených státech, další země se dočkají později. Nejde o žádný nový platební systém, který by vzbuzoval tolik kontroverze jako Libra. V podstatě jde jen o napojení kreditních a debetních karet, příp. PayPalu, takže využívá již existující a ověřenou platební infrastrukturu jiných společností. S Librou tedy nemá nic společného a jde o úplně jiný systém, každopádně může jít o předvoj, který pak Libru bude používat jako další platební metodu v rámci aplikací Facebooku.
 
Facebook Pay
 
Pokud jde o zabezpečení, Facebook se nás snaží přesvědčit, že je nová služba bezpečná, nicméně jeho časté bezpečnostní průšvihy moc důvěry nevzbuzují. Tvrdí tedy, že data o platebních kartách budou šifrovaná, aktivní bude monitorování proti zneužití údajů a notifikace o využívání účtu. Bude také možné přidat PIN nebo biometrickou ochranu při platbě přes Facebook Pay.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.