Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
7.9.2021, Milan Šurkala, aktualita
Systémy umělé inteligence dokážou mnohdy nepříjemně překvapit. Není to totiž zdaleka poprvé, co systémy AI spojovaly lidi s tmavou barvou pleti s primáty, což může být urážlivé. Tentokrát se to stalo Facebooku, který se za to omluvil.
M0RGAN (249) | 8.9.202112:05
Já mám s jejich algoritmy jiné nasírací zkušenosti. Blokování uživatelů na Facebooku totiž nedává smysl. Úplně ignoruje takové věci, jako je zřejmá ironie či sarkasmus, protože zcela nehledí na kontext.
Abych byl zablokován za prastaré ­"arguing on the internet meme­", které jsem dal v uzavřené skupině jako odpověď na otázku ­"kdybych mohl doporučit sám sobě jednu věc, co by to bylo?­" za údajnou kyberšikanu, to mi hlava fakt nebere. To jsem kyberšikanoval sám sebe?
Nebo když jsem v diskuzi jednomu chaotickému ­"ekologovi­" odpověděl, že ­"každá lidská bytost spotřebovává zdroje a produkuje obrovské množství odpadu, takže vlastně nejlepším racionálním individuálním rozhodnutím, vyjma sebevraždy, je nepořizovat si děti.­" A to je prý nabádání k sebevraždě.
Sorry jako, ale to už dávno žádná ochrana nikoho a ničeho není, to už je fakt zvrácenost, aby banoval algoritmus, který nehledí na kontext a není schopen ani rozboru složitějšího souvětí ­(aby si ­"vyjma sebevraždy­" vyložil jako nabádání k sebevraždě­), a nebyla možnost k odvolání se k nějaké inteligentní bytosti vládnoucí jazykem, ve kterém je příspěvek. Facebook na nás vydělává nemalé peníze, tak že by pro něj bylo příliš drahé, aby takové příspěvky posuzoval někdo jiný než ten Ind, který neumí ani slovo česky, na kontext rovněž nehledí, protože posuzuje každý příspěvek ­"standalone­", jestli náhodou v něčem neprotiřečí pravidlům FB? A jestli to pro něj příliš drahé je, tak ať zavede třeba za stovku měsíčně ­"Facebook premium­", kde mě přestane otravovat sponzorovanými příspěvky a budu mít právo každé takové jeho podezření na toxickou činnost jednoduše vysvětlit.

A jako perlička: když fanclub Donalda Trumpa zaútočil na Capitol, tak vzniklo meme s trumpisty přelézajícími plot, u kterého byl text ­"MAGA se právě experimentálně přesvědčují, že ploty nefungují­". A za to jsem dostal od FB rovněž ban ­- prý je kyberšikanuju. Takhle funguje v roce 2021 algoritmizace na Facebooku.

Dokud si to FB nějak neopraví, tak jsem nucen jej pro soukromé účely zcela přestat používat, protože mi pak blokuje i možnost vkládání příspěvků na stránku organizace, kterou spravuju, třebaže tam má autocenzura převyšuje i algoritmy FB, takže ta stránka má kompletně čistou historii z pohledu FB.
Odpovědět1  0
doriel (497) | 8.9.202112:27
Moc hezky napsáno. Ono se od toho ani neda nic jiného čekat, když to hodnotí automat podle obsahu. To je přesně proč zakázali tomu chorvatském šachistovi kanál, když používal slova jako černý, bílý, útok, a tak podobně.

Nikdo to neopraví, naopak se dočtete, jak jsou šikovní, že jsou progresivní, že chrání menšiny a podobné lži. Opravdu nevidím světlo na konci tunelu. Tenhle plíživý socialismus západního světa je zlo zlo a zlo. Takzvaná generace snowflakes, která se neustále hroutí jen když se na ně někdo podívá je špatná. Je přece zásadní umět si ze sebe vystřelit, nebrat se tak vážně.

V televizi samý metrouši, zpívají pouze vykastrovaní, metal a pravýho chlapa nenajdete, každej měšťák chodí na peeling a trhá si obočí. marketing Vás krmí co musíte a jak vypadat.. Fakt je nemám rád, protože jsou divný.

Tihle muži co se cítí být ženami a zamilují se do ženy která se přeoprovala, to je moc. Ale protinázor Vám nedovolí, budete označen za vyvrhele a zločince. Proces od Kafky, absurdita. Tak mi to připadá.

Hezký den.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 8.9.202112:35
Já se obávám, že tenhle tunel na konci světlo nemá. Spíš velmi škaredou temnotu. Historicky vzato, kdykoliv byla práva občanů odlišná podle původu, barvy, jazyka a podobně, tak se dřív nebo později jedna parta pokusila vybít druhou. A te´d je z rovné společnosti, která byla ještě řekněme v devadesátých letech dělá společnost zcela diskriminační. Jak dle etnika, tak dle sexuálních preferencí. A čím mladší generace, tím mentálně nestabilnější.
Odpovědět1  0
doriel (497) | 8.9.202114:01
No je to takový nešťastný, točíme se v kruhu a nic převratnýho kromě nových technologií se neděje. Máme tu změny pro změny, jen aby se něco dělo, umělá zaměstnanost, nesmyslně dlouhé soudy ­(havárie vlaku u Studénky z roku 2008 se stále vyšetřuje­), neuvěřitelné zákony, které prostě nemůže znát nikdo kromě právníků ­- a bohatí si pak právo koupí.
Příklad ­- Nařízení o povolení příjezdu cizinců kvůli kroroně má 33 stran, a to je maso: po přečtení odstavce nejen že si nejste jistí co se smí a co ne, ale ještě vám zbývá dalších 32 stran vyjímek. Ale napíšou si do nadpisu ­"Efektivní státní správa­" a ­"Moderní úřad­". To jsou prostě lži a PR, dřív se tomu říkalo propaganda.
Ale už nejde otočit se zpět, už je toho tolik, že to jede vlastním životem. Já třeba Facebook nepoužívám, pro mě je to srač***ka. Marketing. Mimo realitu. Navíc nástroj na sledování.

PS ­- a všimněte si, že tahle cenzura, kterou provádí Facebook ­(a další­) má za cíl čelit diskriminaci, hoaxům a dalším dezinformacím. Ale zároveň vytváří nerovnou společnost, kde jen NĚKTERÉ názory jsou přijatelné. Takže otevřenou společnost nahrazuje totalita ­"povolených­" názorů.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 8.9.202114:14
Spíše než moderní úřad to je Mordor :­) A nařízení týkající se takzvaného covidu jsou třešnička na dortu. Bum, vydáme nařízení. Bum, nařízení je šmejd, soud ho zruší, jelikož odporuje zákonům ČR. Bum, vydáme ho znovu v nezměněné podobě. Bum, ministr klidně na kameru řekne, že ví, že je to protiprávní, ale opět to vydá ve stejné podobě.. Atd atd. Nějak mě nenapadá ani banánová republika, kde by toto prošlo. A ano, tohle je cenzura nejtvrdšího kalibru. Něco o čem se ­"komárům­" ani nezdálo.
Odpovědět1  0
doriel (497) | 8.9.202115:55
Tak například:

https:­/­/echo24.cz­/a­/S7gm2­/v­-kanade­-se­-zacalo­-s­-palenim­-zakazanych­-knih­-na­-hranici­-skoncil­-i­-asterix­-a­-tintin

Ani to nemusí být nějaký algorytmus, stačí pitomá aktivistka a spálí knihy Asterixe a Obelixe.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 8.9.202117:43
No ty kráso. A já sice nemám odkaz, ale před pár lety nějaký flanďák prohlásil Harryho Pottera za antikrista a také dal knihy pálit. Lidem fakt hrabe. ­(Proboha, kam to spějeme? Vzdělaný člověk potřebuje informace. Musí je mít.. Jinak je to jen tupec. A přesně to je snaha dnešního školství.. Jako ano, argumantace: najde si to na netu.. Ale on napřed musí vědět, co má hledat. A musí znát základy natolik, aby odpověď pochopil.. A aby poznal, jestli je nalezená rada správná. Kolikrát člověk najde úplné nesmysly.. Aplikované na fyziku či stavebnictví a podobně klidně smrtící.)
Odpovědět0  0
M0RGAN (249) | 9.9.202114:46
Já funguju podle hesla ­"žít a nechat žít­", takže mě vůbec neuráží, jestli se někdo ­"cítí být ženou­", protože příroda udělala chybu a dotyčný má odlišné biologické a psychologické pohlaví. Nemám problém s homosexuály, metrosexuály, lidmi jakkoliv postiženými... Mě osobně zásadně URÁŽÍ, že Facebook vůbec předpokládá, že bych někoho takového chtěl šikanovat za jeho odlišnost. A že mě na základě tohoto předpokladu zabanuje, když si udělám srandu sám ze sebe na základě toho, že jsem zbytečně trávil čas vyvracením lží, kterých je FB plný, případně pomáháním jiným radami ve skupinách, kde mám co říct.
Na základě tohoto rozhodnutí Facebooku bez jakékoliv možnosti odvolání totiž musím důvodně předpokládat, že o můj obsah nestojí, naopak mu vyhovuje, že je plný nebezpečných lží, kdy lhářům stačí se vyhnout klíčovým frázím a můžou si klidně šířit nenávistný obsah a nebezpečné lži všeho druhu. A to si pište, že ti, kteří takový obsah skutečně šířit chtějí, tak se snadno naučí, kterým slovům se vyhnout, nemají rovněž žádný problém si založit spoustu nových účtů. Toto je tedy podle Facebooku žádoucí chování?
Odpovědět1  0
Jardadoma (1561) | 8.9.202116:39
Taky jsem si myslel, že to mažou lidi. Taky jsem to pálil do lidí co na videu dělají bordel, ale dostal jsem ban za rasismus.
Odpovědět0  0
wendak (459) | 7.9.202118:54
"Nyní se FB snaží přijít na to, proč k tomu došlo­"

Mě by srovnání s primáty nepobouřilo, a je zvrácený, že někoho jo ­(že by slabé sebevědomí?­). Po pravdě i mnohé černochy to nechá chladnými.
Nejvíc to ale pobouřilo neziskovky a právníky, kteří si na tom založí živnost

Odpovědět14  0
Bison (885) | 7.9.202118:06
AI nespravila žiadnu chybu, porovnala v databáze len rovnakú farbu a vyšiel jej správny výsledok, N je Opice, čo je na tom neprípustné netuší ani FB.
Odpovědět9  0
wrah666 (6205) | 7.9.202117:47
Člověk snad není primát? Nás to učili ve škole.. Ovšem ona AI následně nabízela videa opiček. Na jakém základě podobnosti k tomu asi došla?
Odpovědět9  1
Jardadoma (1561) | 7.9.202116:59
Proč k tomu došlo? Protože jsou si lidé a opice podobní?
https:­/­/youtu.be­/FrpWIFWHvEY?t=10
Odpovědět10  0
danno (337) | 7.9.202116:51
a som na to hrdy.
Odpovědět7  0
doriel (497) | 7.9.202116:43
Nebude Glen Kamara a jeho právník žádat tvrdý trest pro toto AI?
Odpovědět5  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.