Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Facebook TextStyleBrush: AI napodobí rukopis z jediného slova

16.6.2021, Milan Šurkala, aktualita
Facebook TextStyleBrush: AI napodobí rukopis z jediného slova
Facebook vytvořil nový systém umělé inteligence TextStyleBrush, která se soustředí na rozpoznání stylu písma a jeho napodobení. Rukopis nebo styl písma je schopna rozpoznat z jediného vzorového slova.
Společnost Facebook publikovala článek, ve kterém prezentuje systém TextStyleBrush. Jde o umělou inteligenci, která rozpoznává styly písma, přičemž ji k tomu stačí jediné slovo. Nejde ale jen o písmo tištěné, ale také psací. Z fotografie s napsaným textem tak dokáže odhadnout, jak by dotyčný člověk napsal i jiná písmena, a umožní tak nahrazovat text jiným s použitím stejného grafického stylu. A zde se vkrádá otázka, k čemu to může být dobré.
 
Facebook TextStyleBrush
 
Podle Facebooku to může být dobré např. pro personalizované zprávy, které budou přepsány do psací podoby, velké využití to může najít v rozšířené realitě, kdy cizojazyčné nápisy nahradí překlady v původní grafické podobě. Na druhou stranu Facebook připouští, že systém může být kontroverzní a jeho publikací chce zahájit diskuzi na téma možných zneužití (podobně jako je tomu u deepfakes v případě tváří). Nynější verze systému funguje za mnoha podmínek dobře, ale dle Facebooku má stále problémy např. s nápisy na kovových objektech nebo s písmem v různých barvách.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.