Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fallout 3 zakázán v Austrálii

11.7.2008, Jan Zapletal, aktualita
Fallout 3 zakázán v Austrálii
Australská vládní ratingová organizace OFLC (Office of Film & Literature Classification) odmítla zařadit Fallout 3 alespoň do klasifikace MA 15+, což je nejvyšší přípustná kategorie pro počítačové hry. Z čeho že se to hodnotící komisaři...
Australská vládní ratingová organizace OFLC (Office of Film & Literature Classification) odmítla zařadit Fallout 3 alespoň do klasifikace MA 15+, což je nejvyšší přípustná kategorie pro počítačové hry.



Z čeho že se to hodnotící komisaři nejvíce zhrozili? Jestli hádáte že z násilí, tak jste na omylu. Násilí je obsaženo v míře ještě slučitelné s kategorií MA15+. Nejnebezpečnější poselství se dle OLFC týká drog.



Ve hře se používají pro pozitivní ovlivnění výdrže, odolnosti, agility nebo útočných schopností postavy sci-fi drogy zvané chems, které mají zároveň negativní vlivy jako sníženou inteligenci, či závislost. Hráč také může naordinovat své postavě morfium pro potlačení bolesti při čelení útoku. Ve hře je obsažena i vizuální prezentace jednotlivých způsobů aplikace - stříkačky, tablety, lahve s pilulkami nebo dýmka jakoby na crack. To všechno je dle OLFC až příliš podobné realitě. Jinými slovy – drogy jsou ve Falloutu 3 málo sci-fi.



Australský ratingový systém je vůbec nastaven zvláštním způsobem – jako by předpokládal, že hry hrají jen lidé do 15 let věku. Například pro filmy existuje ještě “závadnější“ kategorie R18 a dále X18 pro sexuální obsah. Fallout 3 se po titulech Spellshock 2 a Dark Sector (jehož upravená verze se nakonec do MA15+ vlezla) stane třetí hrou roku 2008 zakázanou na australském trhu.

Zdroj: Gamespot